28/06/2021

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

petsas

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, είχε την Πέμπτη, 24 Ιουνίου η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, στο πλαίσιο του διαλόγου των δυο πλευρών αναφορικά με το νέο Σχέδιο Νόμου για τα ζώα συντροφιάς. 

Στη διάρκεια της συνάντησης η κ. Τραχήλη επανέλαβε στον Υπουργό το σύνολο των θέσεων και παρατηρήσεων του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί και παράλληλα επανέφερε, μεταξύ άλλων, μια σειρά ζητημάτων, που εξ αρχής έχουν τεθεί εκ μέρους του Συλλόγου, σχετικά με προβλέψεις του νομοσχεδίου. 

Ειδικότερα, η κ. Τραχήλη αναφέρθηκε στο θέμα της εφαρμογής του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου των ζώων συντροφιάς, με την υπόμνηση της καταγραφής δεδομένων που αφορούν μόνο στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμμάτων, με αποδέκτες μόνο τους Δήμους της χώρας και όχι μη κυβερνητικούς ή ιδιωτικούς φορείς και εστίασε στην επιτακτική ανάγκη της ίδρυσης Δημοτικών Κτηνιατρείων και στη στελέχωση τους με κτηνιάτρους.

Επίσης, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου έθεσε εκ νέου το μείζον ζήτημα της υποχρεωτικότητας της στείρωσης των δεσποζομένων ζώων συντροφιάς, επισημαίνοντας την αναποτελεσματικότητα αλλά και την επικινδυνότητα μιας τέτοιας επιλογής, ενώ επικαλέστηκε και τη διεθνή εμπειρία, καθώς και επιστημονικά δεδομένα. 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου, συμφώνησε στην ανάγκη ν’ απλοποιηθεί η διαδικασία ενώ θεώρησε απολύτως εύλογο το αίτημα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου για την στελέχωση των Δήμων της χώρας με κτηνιάτρους, ενόψει του νέου πλαισίου που διαμορφώνεται. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τον αναπληρωτή Υπουργό να σημειώνει ότι αν και η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικούς Σύλλογος παραμένει βασικός συνομιλητής του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της αμοιβαίας στόχευσης για την προάσπιση της υγείας και ευζωίας των ζώων καθώς και της προάσπισης της δημόσιας Υγείας. 


επιστροφή