21/09/2007

«Στήριξη των πυροπλήκτων περιοχών», Δελτίο Τύπου του Πανελλήνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Σεπτέμβριος 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Για τις πρόσφατες πυρκαγιές

Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Π.Κ.Σ. αρμόδιος φορέας σε θέματα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας της χώρας μας, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος πιστεύει ότι οφείλει μπροστά στην απίστευτη τραγωδία που έζησε ο τόπος μας να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη και την αμέριστη συμπαράσταση στους συμπολίτες που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Σε 1,5 δις ευρώ περίπου υπολογίζονται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στις περιοχές που επλήγησαν. Ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία οι απώλειες του ζωικού κεφαλαίου ανέρχονται περίπου στις 30.000 ζώα. Παράλληλα, η καταστροφή πάγιων εγκαταστάσεων και η απουσία βοσκότοπων επιβάλλουν την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των αναγκών, ιδιαίτερα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Εκτιμώντας ότι δεν είναι ώρα για μακροσκελείς ανακοινώσεις η Δ.Ε. του Π.Κ.Σ. επισημαίνει τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης, αλλά και πρόληψης ανάλογων φαινόμενων:
  1. το ομόφωνο πόρισμα των Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 1993 να αποτελέσει τη βάση σύστασης ενιαίου φορέα διαχείρισης των Δασών και των δασοπυροσβεστών
  2. άμεση σύνταξη δασολογίου και του κτηματολογίου σε όλη τη χώρα
  3. άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων
  4. άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων στις οποίες δεν αναμένεται φυσική αναγέννηση
  5. χάραξη και χωροθέτεση νέων βοσκότοπων εκτός των αναδασωτέων περιοχών
  6. στήριξη κτηνοτροφίας με
    • κάλυψη και επιδότηση των ζωοτροφών στις πυρόπληκτες περιοχές
    • αποκατάσταση των καμένων σταβλικών εγκαταστάσεων με ευέλικτες μορφές ποιμνιοστασίων για τη συντόμευση του χρόνου κατασκευής και με διαδικασίες ταχύτατες όσον αφορά στην έκδοση σχετικών αδειών
    • αναπλήρωση και διανομή ζωικού κεφαλαίου υψηλού γενετικού υλικού
    • ενίσχυση και προώθηση μαζικής καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών
  7. να ληφθούν μέτρα για την παραμονή του πληθυσμού στις πυρόπληκτες περιοχές
Η ελπίδα μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες και με τη στήριξη όλων μας μπορούμε να δώσουμε ζωή στις ερειπωμένες περιοχές.
επιστροφή