31/12/2020

Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση: Καμία διάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών!

"Κάλεσμα της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για ψήφισμα ενάντια στην πρόταση μεταφοράς αρμοδιοτήτων των ζώων συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών"

image
Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ανοίξει εκ νέου από την κυβέρνηση της ΝΔ το ζήτημα της τροποποίησης του Οργανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών, με πρόσχημα την καλύτερη διαχείριση του Προγράμματος διαχείρισης και ελέγχου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Πρόκειται για μια αλλαγή που αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης και όπως φαίνεται έχει έρθει η ώρα της υλοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη υπάρχουν δημόσιες αντιδράσεις από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την ΠΕΚΔΥ, βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς και από την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος λάμπει δια της απουσίας του από τη συζήτηση που έχει ανοίξει. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης εγείρει πολλά ερωτήματα γύρω από τι πραγματικά έρχεται να εξυπηρετήσει.

Γεγονός αποτελεί ότι σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ και μάλλον και παγκόσμια δεν υφίσταται διάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε διαφορετικά Υπουργεία. Ειδικότερα, η υπαγωγή των κτηνιατρικών υπηρεσιών στο ΥΠΑΑΤ είναι σύμφωνη τόσο με τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας όσο και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Παράλληλα, με μια τέτοια κίνηση παραβλέπεται ο πολύ σημαντικός παράγοντας τόσο της υγείας των ζώων συντροφιάς όσο και της δημόσιας υγείας συνολικά που προκύπτει μέσα από τη διαχείριση των ζωοανθρωπονόσων. Το ΥΠΑΑΤ διαθέτει τόσο το επιστημονικό προσωπικό όσο και τη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε και λειτουργεί για την παρακολούθηση και ιχνηλασιμότητα των ζώων και συνεπώς το σχεδιασμό της πρόληψης των ζωοανθρωπονόσων και της μέγιστης προστασίας της δημόσιας υγείας. Τέλος, τίθενται ερωτήματα συμφερόντων γύρω από άλλα εργαλεία που διαθέτει και λειτουργεί το ΥΠΑΑΤ, όπως το σύστημα TRACES για την καταγραφή και τον έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων μεταξύ κρατών μελών καθώς και από και σε τρίτες χώρες.

Η μεγάλη υπαρκτή πληγή της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων δεν μπορεί να λυθεί με πελατειακού τύπου μεταρρυθμίσεις. Τα λάθη του νομοθετικού πλαισίου γύρω από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων όπως και η μειωμένη χρηματοδότηση των δήμων ώστε να έχουν τη δυνατότητα της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μάλιστα όπως είναι ολοφάνερο θα δημιουργηθούν και πολλά νέα προβλήματα με τέτοιες νομοθετικές παρεμβάσεις. Το ΥΠΕΣ είναι αναρμόδιο να αναλάβει τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς καθώς δεν διαθέτει ούτε το επιστημονικό προσωπικό ούτε τα εργαλεία για μια τέτοια υπηρεσία. Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την υγεία των ζώων συντροφιάς, την ορθή διαχείριση των αδέσποτων και τη δημόσια υγεία τότε οφείλει να κάνει κινήσεις σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Στη βάση αυτή ζητούμε την άμεση σύγκληση της Διοικούσας Επιτροπής, έστω και διαδικτυακά, με σκοπό να πάρει απόφαση με βάση τους εξής άξονες:

 Να μη γίνει καμία διχοτόμηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να παραμείνουν στο ΥΠΑΑΤ. Καμία μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΥΠΕΣ.

 Ενίσχυση και αναβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Προσλήψεις μόνιμου κτηνιατρικού προσωπικού για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες αυτές. Όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

 Δημιουργία Δημοτικών Κτηνιατρείων, τμημάτων περισυλλογής και δημοτικών κυνοκομείων με τις νόμιμες προδιαγραφές από τους Δήμους με μόνιμο προσωπικό για να μπορέσουν να εφαρμοστεί η διαχείριση των αδεσπότων με βάση το παρόν νομικό πλαίσιο.

 Έλεγχος του σημαντικά μεγάλου αριθμού λαθραίων εισαγωγών ζώων συντροφιάς .

Για την Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση
Γιάννης Μπίλιας
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
επιστροφή