08/10/2020

ΑΡΠΑ: Επιστολή προς τη Δ.Ε. του Π.Κ.Σ. για άμεση σύγκληση συνεδρίασης.

syn06/10/2020
Προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,
η τελευταία χρονιά, επιφύλασσε κοινωνικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις πρωτόγνωρες τις οποίες βρεθήκαμε δυστυχώς ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε. Η αναγκαία διαδικασία της απομόνωσης δεν κατάφερε να μειώσει στο επιθυμητό την ένταση της πανδημίας και βρισκόμαστε ήδη εντός του δεύτερου κύματος. Ταυτόχρονα έχουν επέλθει κοινωνικές αλλαγές που θα έχουν χρόνιο αντίκτυπο, αλλά και οικονομικές επιβαρύνσεις δυσβάσταχτες για μία κοινωνία που ήδη βρισκόταν υπό τη σκιά των μνημονίων. Για μας είναι προφανές ότι χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή υπεράσπιση των ανθρώπων που πλήττονται από την πανδημία, είτε γιατί αυτοί βρίσκονται στις πολιτικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, είτε γιατί έχουν πληγεί οικονομικά από τις συνέπειες της διαδικασίας απομόνωσης.

Εντός αυτής της ιδιότυπης κατάστασης η απερχόμενη Διοικούσα Επιτροπή δεν έχει καν συνεδριάσει για το τρέχον έτος ώστε να προσπαθήσει να απαλύνει τις συνέπειες του δεύτερου ξεσπάσματος για τον κλάδο και να δει ποια είναι τα αναγκαία βήματα που χρειάζεται να κάνει ο Σύλλογος για να σταθεί στο πλευρό των μελών του, τα οποία δοκιμάζονται ήδη. Διαπιστώσαμε ότι, από το πρώτο κύμα τα όποια μέτρα ανακούφισης δεν περιλαμβάνουν την κοινωνική ομάδα των ελαστικά απασχολούμενων, των αφανών εργαζομένων, οι οποίοι δεν έτυχαν καμίας ενίσχυσης και οι οποίοι είναι ακριβώς το αντικείμενο το οποίο θα έπρεπε να τυχαίνει της προσοχής του Συλλόγου. Καταλάβαμε ότι, πέρα από το θαυμασμό για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, προτάσεις για την ανακούφιση της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης δεν πρόκειται να ακουστούν από την πλευρά του Συλλόγου. Ήδη βρισκόμαστε εντός του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τα κρούσματα είναι κατά πολύ αυξημένα και η ΔΕ δεν έχει μπει καν στη διαδικασία να επικαιροποιήσει τις οδηγίες που είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές της πανδημίας, αφήνοντας τον κλάδο έκθετο στον δρόμο της ατομικής προφύλαξης.

Επιπλέον, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, έχει προκύψει για τον κλάδο και το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ανθρώπινων φαρμάκων, ζήτημα στο οποίο όλοι μας βαδίζουμε τελείως στα τυφλά. Η ΔΕ του ΠΚΣ, που έχει μέσα στα άλλα χρέος να διεκδικήσει από το κράτος ένα νέο πρότυπο και να δώσει κατευθύνσεις στο σύνολο των συναδέλφων, δεν έχει δώσει καμία απάντηση για την συνταγογράφηση των ανθρώπινων φαρμάκων. Απάντηση δεν υπάρχει ούτε για τα αναισθητικά που χαρακτηρίστηκαν αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα, στα οποία δεν έχουμε πλέον πρόσβαση. Οι συνάδελφοι περιμένουν εδώ και καιρό να κυκλοφορήσει ένα πρότυπο συνταγογράφησης που ακόμα δεν έχει καν καταληχθεί για να προταθεί στο Υπουργείο.

Το πρόβλημα, φυσικά, δεν είναι οι καθυστερήσεις της απερχόμενης ΔΕ που και η ίδια καλείται να λειτουργήσει σε αυτές τις πρωτότυπες συνθήκες ως υπηρεσιακή. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία της ΔΕ επί της ουσίας εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να οδηγήσει σε πλήρη γραφειοκρατικοποίηση τον ΠΚΣ και τις λειτουργίες του. Σε μια τέτοια περίοδο που η ΔΕ ως απερχόμενη και υπηρεσιακή θα έπρεπε να συνεδριάζει πολύ πιο συχνά και με συλλογικό τρόπο να δίνει απαντήσεις, η πλειοψηφία επιλέγει να κάνει κινήσεις κατά μόνας, χωρίς ενημέρωση στα υπόλοιπα μέλη της ΔΕ, και ακόμα και όταν υπάρχει ενημέρωση χωρίς καμία συνεδρίαση!! Αυτές οι κινήσεις αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο το Σύλλογο στα μάτια των συναδέλφων, οι οποίοι γυρνούν την πλάτη, θεωρώντας ότι δεν μπορούν μέσω του ΠΚΣ να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Συνάδελφοι,
ζητάμε να σταματήσει επιτέλους αυτή η διαδικασία που εκθέτει πρώτους αυτούς που την εκτελούν και μέχρι να υπάρχουν οι συνθήκες για τη διεξαγωγή νέας κανονικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης η ΔΕ να λειτουργεί τακτικά, να ενημερώνει όλα τα μέλη και να μην προχωρά σε κινήσεις που εκθέτουν το Σύλλογο. Ο Σύλλογος δεν είναι προμηθευτικός συνεταιρισμός για την αγορά μασκών, δεν είναι χώρος άγρας εθελοντών για την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών σχεδιασμών να ανταπεξέλθουμε την κρίση χωρίς μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, δεν είναι παίγνιο μιας πλειοψηφίας ευρείας μεν αλλά εκφρασμένης σε εκλογές πού έγιναν πριν από 3 χρόνια και σε καθεστώς παραίτησης μετά από Συνέλευση.
Ζητάμε να γίνει άμεση σύγκληση της Διοικούσας Επιτροπής το συντομότερο δυνατό, έστω μέσω διαδικτύου.
Για την ΑΡΠΑ
Γιάννης Μπίλιας
Μέλος ΔΕ
επιστροφή