19/06/2020

Δήλωση της Προέδρου για το νόμο4691/2020 - κτηνιατρικά φάρμακα

Αθήνα, 19/06/20


Αγαπητοί συνάδελφοι,



Όπως ήδη θα έχετε ενημερωθεί εντός του μήνα Μαΐου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε καταθέσει νομοσχέδιο με θέμα ««Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και άλλες διατάξεις». Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπήρξε αναφορά και αλλαγή σε σχέση με την εμπορία και διάθεση των κτηνιατρικών φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ παρέμενε σε ισχύ η απαγορευτική διάταξη δεν αναφερόταν καμία ποινή διοικητική ή άλλη για όποιον την παραβιάζει, άρα ουσιαστικά δεν υπήρχε τιμωρία.

Η παρέμβαση του Π.Κ.Σ. ήταν άμεση. Υπήρξε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές του ΥΠΑΑΤ και έγγραφη παρέμβαση της Διοικούσας Επιτροπής σε συνεργασία με τον νομικό μας σύμβουλο. Η ταχύτητα με την οποία αντιδράσαμε και φυσικά, η επιχειρηματολογία μας που δεν αφορά απλώς ένα αίτημα του κλάδου, αλλά προασπίζεται την υγεία και ευζωία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία ήταν τα στοιχεία που τελικά οδήγησαν στην αλλαγή των συγκεκριμένων άρθρων και στις προσθήκες που προτάθηκαν από εμάς.

Συνάδελφοι,

Η μάχη ενάντια στην παράνομη εμπορία και πώληση των κτηνιατρικών φαρμάκων δεν είναι κάτι που τελειώνει εδώ. Ο Π.Κ.Σ. εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα όπου διαπιστώνει παραβάσεις, κυρίως μέσω ηλεκτρονικής πώλησης φαρμάκων, παρεμβαίνει δραστικά με καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς, η πραγματικότητα δείχνει ότι η γραφειοκρατία ξεπερνά την ανάγκη. Κι ενώ μέσω των καταγγελιών μας ο ΕΟΦ διαπιστώνει και καταγράφει τις παραβάσεις, τα διοικητικά πρόστιμα που οφείλουν να οριστούν από το Υπουργείο Υγείας στην καλύτερη περίπτωση καθυστερούν πολύ, στη χειρότερη δεν ορίζονται ποτέ.

Δε θα εφησυχάσουμε, λοιπόν. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κλάδου μας με ταυτόχρονη υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Η Πρόεδρος του ΠΚΣ
Αθηνά Τραχήλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Ν.4691 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Ν.4691_2020
επιστροφή