16/04/2020

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ F.V.E. ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Π.Κ.Σ.


ΤΡΑΧ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16/4/20, τηλεδιάσκεψη των μελών του Προεδρείου της F.V.E. και εκπροσώπων από 12 χώρες της Ε.Ε. Τη χώρα μας εκπροσώπησε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη. Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν τα επιστημονικά και υγειονομικά δεδομένα της κάθε χώρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες των εκάστοτε κτηνιατρικών συλλόγων σε σχέση τόσο με την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 όσο και με τη στήριξη των κτηνιάτρων ως πληττόμενων επαγγελματιών.
Νέα διαδικτυακή συνάντηση ορίστηκε για τις 21 Απριλίου, προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα.

Παρακάτω παραθέτουμε τη βασική τοποθέτηση της Προέδρου του Π.Κ.Σ.

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω όλους καλά και επικοινωνούμε έστω και εξ αποστάσεως. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το ότι θα ανταλλάξουμε πληροφορίες γιατί ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και σίγουρα οι εμπειρίες του καθενός μας είναι χρήσιμες για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον.
Πριν μιλήσω για τα όσα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει κάνει, θέλω να σταθώ επιγραμματικά στα δεδομένα της χώρας μου. Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Η λήψη μέτρων έγινε με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη στήριξη του Ενιαίου Συστήματος Υγείας. Και όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και το ΕΣΥ άντεξε και ο αριθμός νοσούντων , αλλά και θυμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενος.

Τώρα, αναφορικά με τους κτηνίατρους.

1. Τα κτηνιατρεία, οι κτηνιατρικές κλινικές και τα κτηνιατρικά φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά. Φυσικά, για την προστασία γιατρών και επισκεπτών όλες οι κτηνιατρικές πράξεις γίνονται κατόπιν ραντεβού. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή ο Π.Κ.Σ εξέδωσε συστάσεις προς τα μέλη του, αλλά και τους επισκέπτες με αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύεται, να τηρούνται τα μέτρα άσφαλειας για τον περιορισμό διασποράς του SARS-CoV-2 ( αποστάσεις, ένας συνοδός/ασθενή, αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.ο.κ.)

2. Για την ενημέρωση των ιδιοκτητών ζώων, αλλά και των πολιτών συνολικά σχετικά με τον νέο ιό και τα κατοικίδια ζώα ο Π.Κ.Σ. κυκλοφόρησε τηλεοπτικό spot το οποίο και προβλήθηκε σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Ταυτόχρονα, ως Πρόεδρος έδωσα πολλές συνεντεύξεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές, σε δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτών

3. Η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί μεταφρασμένα στα ελληνικά όλα τα κείμενα που μας έρχονται από επίσημους φορείς (FVE, AVMA, ANSES, FECAVA) με σκοπό την ολόπλευρη επιστημονική πληροφόρηση των μελών μας

4. Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος συστήσαμε ομάδα εθελοντών με σκοπό να συμμετέχουμε στο συνολικότερο πρόγραμμα εθελοντών που δημιούργησε το Υπουργείο Υγείας και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας όπου αυτό κριθεί αναγκαίο

5. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανέπτυξε ιδιαίτερα διεκδικητική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κλάδος να ενταχθεί στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον SARS-CoV-2, κερδίζοντας έκτακτη επιδότηση, φοροελαφρύνσεις, ασφαλιστικές διευκολύνσεις, παροχή δανείου με ευνοϊκούς όρους κ.λπ.

Αυτά είναι λίγο ως πολύ τα δεδομένα της Ελλάδας. Αν και είμαστε μία μικρή χώρα που πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης θεωρώ ότι μέχρι στιγμής έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχουμε ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής.



επιστροφή