06/04/2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

αρχείο λήψης (1)
[right]
[right]Αθήνα, 6 Απριλίου 2020
Κυρίες-κύριοι,

Προς αποφυγή παρερμηνειών των νέων μέτρων, που σωρηδόν ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες, σας ενημερώνω ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κτηνίατροι, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.), που απασχολούν έως 5 άτομα, θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, με προϋπόθεση να μην έχουν υποβάλει τους τελευταίους έξι μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ. Σε περίπτωση εταιρίας, καταβάλλεται μοναδική αποζημίωση στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου.

Από 6/4/2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες / επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες μέχρι 5 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό Έντυπο που θα βρίσκουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών, η οποία όμως δεν έχει εκδοθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Ως εκ τούτου, οι κτηνίατροι δεν εντάσσεστε στο πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 €, το οποίο προβλέπεται για τους λοιπούς επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες.

Προς περεταίρω ενημέρωσή σας, τα λοιπά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών για το μήνα Απρίλιο έχουν ως εξής:

Αρχικά, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων σας στο πλαίσιο προστασίας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων σας (εφόσον έχετε εργαζόμενους).
Σας παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την 30/4/2020.

Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση πληρωτέων το μήνα Απρίλιο, σας παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον σας παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού, ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέο το μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και την 30/4/2020, με οφειλές σας που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά. Το ανωτέρω ισχύει εφόσον έχουν καταβληθεί οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου.
Σας παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής των ασφαλιστικών σας εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, πληρωτέων το μήνα Απρίλιο, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από 30/09/2020. Για τις ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές, σας παρέχεται δυνατότητα μείωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επίσης, αναστολή των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο, έως 31/07/2020.

Εάν απασχολείτε προσωπικό:
Έχετε τη δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη), πληρωτέων τον μήνα Απρίλιο, έως 31/10/2020 και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς ΕΦΚΑ έως 31/07/2020. Η αναστολή αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι-μισθωτοί, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επιπλέον, στους εργαζόμενους-μισθωτούς, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Απριλίου προς την φορολογική διοίκηση για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό και ανήκουν στο εν λόγω πλαίσιο, έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν την καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, το ποσοστό του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής του, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προσοχή! Επαναλαμβάνω: απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο προστασίας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων τους.

Λοιπά μέτρα στήριξης
Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων
Από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020, για τις επιχειρήσεις που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εντολή Δημόσιας Αρχής, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιογράφου.

Τα πιο πάνω οριζόμενα ισχύουν για τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια σε διαταγή, τα οποία πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές τους, στα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, εντός έξι (6) εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30.03.2020 «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται ήδη στις πληττόμενες επιχειρήσεις (δηλαδή μέχρι και 7/4/2020 τα μεσάνυχτα), ή εντός έξι (6) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της συμπερίληψης νέων επιχειρήσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων πραγματοποιείται μέσω ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι παραπάνω διατάξεις δεν εμποδίζουν τον υπόχρεο να χορηγήσει εντολή πληρωμής του αξιογράφου προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ή τον υπόχρεο και τον δικαιούχο να συμφωνήσουν μεταξύ τους την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου από τον υπόχρεο στον δικαιούχο στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής (Δεν έχει σχέση με την προκαταβολή του Φόρου Εισοδήματος της Χρήσης 2019 των Επιχειρήσεων).
Στην ουσία μιλάμε για ένα Δάνειο από το Κράτος.

Δικαιούχοι είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος δύναται να υποβάλλουν α) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και β) επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020. Ο κανονισμός εφαρμόζεται στις ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις όλων των τομέων, πλην κάποιων εξαιρέσεων (ελέγξετε τους Κανονισμούς) γ) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Το «κρατικό δάνειο» είναι επιστρεπτέο, εν όλω ή εν μέρει, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Δεν έχει οριστεί ακόμα το μέρος που δεν θα επιστραφεί .
Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή δεν θα μπορεί, ως ανώτατο όριο, να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ, ανά επιχείρηση.

Το σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα, δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την 30ή Μαρτίου 2020,αλλά άγνωστο έως πότε (δεν έχει οριστεί ακόμα η λήξη του χρόνου της ανωτέρω δέσμευσης)
Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» είτε εις ολόκληρο είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο (δεν έχει οριστεί ακόμα, το ακριβές ύψος του επιτοκίου).

Η συνολική διάρκεια αποπληρωμής είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων. Η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη (όσον αφορά το μέρος που ίσως να μην επιστραφεί), δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή και θα χορηγηθεί απευθείας μέσω του Taxis. Θα πρόκειται δηλαδή , για μια οφειλή στην εφορία.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα οικονομικά στοιχεία που ζητούνται, υποβάλλονται στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» από 3/4/2020 έως 10/4/2020 (λογικά θα δοθεί παράταση, καθώς η προθεσμία είναι ασφυκτική)

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής θα καθοριστούν με απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Παρακαλώ, όπως απευθύνεστε στους λογιστές με τους οποίους συνεργάζεστε, προκειμένου να σας απαντήσουν σε τυχόν απορίες σας, αλλά και για να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή δύναμη σε όλους σας!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ,
Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ
επιστροφή