28/03/2020

Δρ. Rosie Allister: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Το παρακάτω άρθρο στάλθηκε στον Π.Κ.Σ. από την F.V.E. και μεταφράστηκε από τον Π.Κ.Σ. στην προσπάθειά μας να πληροφορούμε τα μέλη μας για ό,τι δημοσιεύεται στην επιστημονική κοινότητα
j.jpg
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Δρ. Rosie Allister - Βιογραφικό σημειωμα

Η Δρ. Allister είναι διευθύντρια της Γραμμής Βοήθειας Vetlife. Είναι απόφοιτος της κτηνιατρικής σχολής του Λίβερπουλ (2005) και διαθέτει MSc στην Έρευνα για τη Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ ταυτόχρονα έκανε την πρακτική της. Το διδακτορικό της είχε ως θέμα την ψυχική υγεία, την υποστήριξη και την ταυτότητα κατά τη μετάβαση στην πρακτική. Ερευνά την ψυχική υγεία και την ευημερία στο επάγγελμα του κτηνιάτρου εδώ και 13 χρόνια.

Η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 έχει βαθιές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων και στους ανθρώπους του κτηνιατρικού κλάδου. Η δημόσια υγεία και οι κυβερνητικές οδηγίες για αυτοαπομόνωση και για αύξηση της κοινωνικής απόστασης από όλους μας δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις στον κλάδο μας και τους ανθρώπους του, όπως και στους πελάτες και τους ασθενείς που φροντίζουμε. Μέσα σ’αυτή την αβεβαιότητα, τους περιορισμούς και τις αλλαγές, βλέπουμε και προκλήσεις για την ψυχική μας υγεία.
10 συμβουλές
1. Μείωσε το άγχος και την ανησυχία με κάθε ευκαιρία
Περιόρισε στο ελάχιστο το να βλέπεις, να διαβάζεις ή να ακούς ειδήσεις που σε κάνουν να νιώθεις άγχος ή ανησυχία. Δες τις ενημερώσεις μόνο μία ή δύο φορές τη μέρα, σε συγκεκριμένες ώρες και από αξιόπιστη πηγή. Απόφυγε τις συνεχείς ενημερώσεις και τις ειδήσεις που μπορούν να προκαλέσουν άγχος.

2. Διατήρησε τις κοινωνικές σου επαφές
Το να παραμείνεις κοινωνικά συνδεδεμένος με άλλους ανθρώπους είναι πρωταρχικό για την ψυχική υγεία. Προσπάθησε να διατηρήσεις και να οργανώσεις την τακτική επαφή σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα με βιντεοκλήσεις, τηλέφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους δυνατούς τρόπους στο πλαίσιο των περιορισμών που έχουν οριστεί.

3. Προσπάθησε να διατηρήσεις μια ρουτίνα
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές κτηνιατρικές κλινικές και άλλοι χώροι εργασίας έχουν μεταβάλλει την πρακτική τους και πολλοί από εμάς δουλεύουμε πλέον όλο και περισσότερο μόνοι. Είναι σημαντική η διατήρηση τακτικού ωραρίου, ρουτίνας ακόμα και προσαρμοσμένης και η συχνή (ασφαλής) επαφή με άλλους ανθρώπους.

4. Αυτοφροντίδα: Φρόντισε να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι επαρκώς
Η ξεκούραση, ο ύπνος, η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση είναι σημαντικότερα από ποτέ. Για να φροντίσεις τους άλλους θα πρέπει πρώτα να φροντίσεις τον εαυτό σου. Η συνεχής προσαρμογή στις αλλαγές και το αίσθημα ευπάθειας είναι σημαντικές απαιτήσεις για όλους μας. Δώστε προτεραιτότητα στον ύπνο και στην ξεκούραση με κάθε ευκαιρία.

5. Επικεντρώσου σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις.
Εντόπισε τομείς της ζωής και της εργασίας σου τους οποίους μπορείς να ελέγξεις, όσο μικροί και να είναι, και επικεντρώσου σε αυτούς.

6. Φρόντισε ιδιαιτέρως το προσωπικό σου.
Ζούσε σε δύσκολους καιρούς. Δώσε έμφαση στην ασφάλεια και την αλληλεγγύη εντός της ομάδας σου. Υποστήριξε το προσωπικό σου με τις σωστές παροχές, τον εξοπλισμό και τα μέτρα προστασίας. Τήρησε το προσωπικό σου ενήμερο με συχνές ανακοινώσεις αλλά περίμενε για αποφάσεις που μπορείς να μεταδώσεις με σαφήνεια. Προγραμμάτισε μικρές τακτικές αναφορές προς το προσωπικό που εργάζεται εξ αποστάσεως. Κράτησε συχνή επαφή, προώθησε την αλληλοϋποστήριξη και καλλιέργησε ένα περιβάλλον όπου όλοι μπορούν να εκφραστούν αν δεν είναι καλά.

7. Λάβε υπόψη σου τις ειδικές περιστάσεις.
Παρόλο που ο κλάδος μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό συνολικά, τα άτομα αντιμετωπίζουν επίσης και τις δικές τους προσωπικές προκλήσεις σε καταστάσεις σχετικές με την υγεία, οικονομική ανασφάλεια, απομόνωση και άλλες δύσκολες εμπειρίες. Ενδιαφέρσου για τους συναδέλφους σου, πρόσφερε βοήθεια και, αν περνάς δύσκολα, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Δεν είσαι μόνος/-η.

8. Οικονομικές προκλήσεις: είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση.
Από οικονομικής άποψης, πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για τους περισσότερους κτηνιάτρους. Σε πολλές περιπτώσεις οι επισκέψεις πελατών έχουν μειωθεί δραματικά και πολλοί ιδιοκτήτες κλινικών ανησυχούν για το πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να κρατήσουν το προσωπικό τους. Επίσης πολλοί ιδιώτες κτηνίατροι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεις τις ανησυχίες σου αυτές και να μην τις κρατάς για τον εαυτό σου. Δεν είσαι μόνος/-η, όλοι αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση.

9. Δώσε έμφαση σε όσα προσφέρουν και έχουν νόημα.
Ως κτηνίατροι επιθυμούμε να βοηθήσουμε και αρκετοί από εμάς ίσως βιώνουν απογοήτευση που ενώ διαθέτουν κλινικές γνώσεις δεν μπορούν να είναι στην πρώτη γραμμή σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Το να διατηρούμε την καθημερινότητά μας και τον ρόλο μας συχνά μπορεί να μοιάζει δύσκολο σε στιγμές σαν κι αυτές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας. Γνωρίζουμε ότι μαζί με τη συνεισφορά κτηνιάτρων σε συγκεκριμένους ρόλους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε προβληματικές περιόδους το να διατηρήσουμε την παραγωγή τροφίμων και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που βασίζονται στα ζώα τους. Τα ζώα φέρνουν στους ανθρώπους χαρά, παρηγοριά, τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και όλοι έχουμε να παίξουμε έναν ρόλο και μπορούμε να βοηθήσουμε.

10. Υπενθύμιση: Μαζί γινόμαστε δυνατότεροι
Στον κτηνιατρικό κλάδο έχουμε κατά καιρούς αντιμετωπίσει πολλές επιδημικές εκρήξεις και όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που τις συνοδεύουν. Ωστόσο, έχουμε μάθει από τις προηγούμενες επιδημίες ότι είμαστε ένας κλάδος δυνατός και ανθεκτικός που μπορεί να προσαρμόζεται σε δύσκολες περιόδους και ότι έχουμε μεγαλύτερη δύναμη όταν εργαζόμαστε μαζί και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες και επιπλέον πηγές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: https://www.vetlife.org.uk/how-we-help/vetlife-helpline/
Ή το blog της: https://veterinarywellbeing.wordpress.com/
Ή μέσω twitter: @RosieAllister

επιστροφή