26/03/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ: ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

201673113519828
Η επιδημία του κορονοϊού βρήκε όπως όλον τον κόσμο έτσι και τη χώρα μας απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει, στο βαθμό που επιβάλει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αυτή την άγνωστη ως τώρα απειλή της δημόσιας υγείας.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές επιβεβαιώνονται οι φωνές των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που επί χρόνια διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή εξοπλισμό και εισπράττουν από όλες τις κυβερνήσεις άφθονες διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα.

Η επιχειρηματικότητα στην υγεία και την επιστήμη αποτελεί το έδαφος ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την ενίσχυση της αισχροκέρδειας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τιμές για το test κορονοϊού στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Προ των πυλών βρίσκεται ο κίνδυνος να πληρώσει και αυτή την κρίση ο κόσμος που ζει από την εργασία του, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι. Καλείται μάλιστα με διάφορα προσχήματα να σταματήσει τις διεκδικήσεις του και να βρεθεί στο τέλος της επιδημίας με νέα βάρη που θα μονιμοποιηθούν (εκ περιτροπής εργασία, νέα χρέη, απολύσεις ,στέρηση εργασιακών δικαιωμάτων και άλλα).

Οι κτηνίατροι είτε αυτοαπασχολούμενοι στα ιδιωτικά μας ιατρεία, γραφεία παραγωγικών, φαρμακεία, είτε υπάλληλοι πολλές φορές ακόμα και υπό το απαράδεκτο καθεστώς της άμισθης μαθητείας δεχόμαστε και εμείς τις επιπτώσεις της πανδημίας. Καλούμαστε να εργαστούμε χωρίς μέσα προστασίας που έχουν εξαφανιστεί και να κανουμε αναγκαστικά επιλογές που περιορίζουν δραματικά το εισόδημα, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν.
Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όχι μόνο βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν ως προτεραιότητα τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών (με ενίσχυση ρευστότητας, αναπροσαρμογές στο ΕΣΠΑ, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κ.α).

Με αίσθημα ευθύνης, λοιπόν, μπορεί να παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας, όμως δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Υγεία και στα προβλήματα που οξύνονται.

Διεκδικούμε:

Για τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους:
• Απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες.
• Επιδότηση ενοικίου για όσους νοικιάζουν επαγγελματική στέγη κατά 50% για το μήνα Μάρτιο και μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής
• Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρησή τους.
• Αφορολόγητο 12.000 ευρώ & κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Για τους μισθωτούς:
• Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
• Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
• Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
• Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας

Επίσης:
• Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
• Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ. εις βάρος τους.
• Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κ.λπ.
• Εδώ και τώρα να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, να αυξηθούν και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
23 ΜΑΡΤΗ 2020
επιστροφή