07/02/2020

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ

Αθήνα, 07/02/20
ΑΠ: 1780
κατάλογος

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαιώθηκε χθες (6/2) το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε χοίρο οικόσιτης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην περιοχή των Σερρών.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, όπως κάνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις, μιας και μια πιθανή εξάπλωση της νόσου θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και εξίσου δυσμενή αποτελέσματα στην οικονομία μας.

Είμαστε δε σε συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους μας και σε απόλυτη ετοιμότητα να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια όπου και όταν μας ζητηθεί.
Είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι η αφρικανική πανώλη αποτελεί ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας, αιμορραγικό, εμπύρετο σύνδρομο των κατοικίδιων και άγριων χοίρων όλων των ηλικιών. Η μετάδοση και η διασπορά γίνεται με τη στενή επαφή υγιών με ασθενή ζώα μέσω των εκκρίσεων (ρινικών, οφθαλμικών, γενετικών, ούρων, σάλιου) και έμμεσα μέσω κατανάλωσης υποπροϊόντων κρέατος από μολυσμένα ζώα, με μηχανικά μέσα όπως ο ρουχισμός του προσωπικού, ο εξοπλισμός, η στρωμνή, τα μεταφορικά μέσα, τα αντικείμενα, με διατροφή των χοίρων με υπολείμματα τροφών, με τους κρότωνες και άλλα αιμομυζητικά έντομα (κουνούπια, μύγες).

Το νόσημα μεταδίδεται πολύ εύκολα και επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον και τα πτώματα των αγριόχοιρων. Τα κλινικά συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η κατάπτωση, η ληθαργικότητα, η ανορεξία, το ερύθημα και η υπεραιμία δέρματος, οι αιμορραγίες σε διάφορα όργανα, η κυάνωση του δέρματος, οι αποβολές, οι κινητικές διαταραχές, οι αθρίτιδες και η αναπνευστική δυσλειτουργία. Το συγκεκριμένο νόσημα δεν επιδέχεται θεραπείας, αλλά ούτε και πρόληψης σε επίπεδο εμβολιασμού. Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι η αφρικανική πανώλη είναι ζωονόσος και δεν αποτελεί ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Οι συνέπειές της, όμως, στην παραγωγή και στην οικονομία της χώρας είναι μεγάλες και ιδιαίτερα επιζήμιες, καθώς μετά από την επιβεβαίωση ενός κρούσματος επιβάλλεται η θανάτωση μεγάλου αριθμού ζώων και η διακοπή της εμπορικής δραστηριότητας αναφορικά με το χοιρινό κρέας ενός ολόκληρου νομού, ο οποίος τίθεται κάθε φορά σε καραντίνα. Σε μια χώρα που ήδη εισάγει πάνω από το 50% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνει, ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής μιας ιδιαίτερα πάσχουσας κατηγορίας του πρωτογενούς τομέα.
Το ζωικό κεφάλαιο της χώρας έχει υποστεί ήδη μεγάλες καταστροφές στο παρελθόν από τη γρίπη των πτηνών, τη γρίπη των χοίρων, τον καταρροϊκό πυρετό, την ευλογιά, την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών και άλλες ζωονόσους. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι η νέα απειλή που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και καθώς ο ψηφισμένος νόμος του 2014 για τον κτηνίατρο εκτροφής, που θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη και καταπολέμηση των ζωονόσων, την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και κατ’ επέκταση στην αύξηση της διατροφικής επάρκειας και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε αδράνεια, η Πολιτεία καλείται να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά ώστε να περιοριστεί η ανησυχητικά αυξανόμενη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορούν στη γνωστή απόφαση απαγόρευσης εξόδου των ζώντων χοίρων και παράλληλα, της απαγόρευσης διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Επιπλέον, στην προσπάθεια να προληφθούν δυσάρεστες εξελίξεις το Υπουργείο έχει προσλάβει από τον Αύγουστο, όταν ήδη υπήρχαν κρούσματα (άρα σαφείς προειδοποιήσεις) σε Ρουμανία και Βουλγαρία, μόλις 46 συμβασιούχους κτηνιάτρους. Όμως, αυτοί δεν αρκούν!
Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διεκδικούμε την πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων σε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι σκανδαλωδώς υποστελεχωμένες και σε καμία περίπτωση οι συνάδελφοι που ήδη εργάζονται σε αυτές δεν επαρκούν, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν. Μπορεί οι 46 νέες και προσωρινές προσλήψεις να είναι ένα κάποιο βήμα, όμως, με δεδομένο ότι πρόκειται για προσωπικό με εκπνέουσα σύμβαση και όχι με μόνιμη σχέση εργασίας δεν εξασφαλίζει μία μακρόπνοη συστηματική δουλειά πρόληψης και ελέγχου.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις του ώστε να αποφευχθεί μια νέα διατροφική κρίση με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως πάντα έκανε από συστάσεως του. Αλλά αν οι παραινέσεις και τα αιτήματα μας είχαν γίνει εγκαίρως αποδεκτά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιθανότατα θα είχε έγκαιρα προληφθεί η σημερινή κατάσταση και ο συναγερμός που τη συνοδεύει.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ
(τηλ. επικοινωνίας: 6973351051)

επιστροφή