20/01/2020

Απολογισμός διετίας 2017 – 2019 - Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 26/1, 10πμ στα γραφεία του ΠΚΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Φτάνοντας στο τέλος μιας δύσκολης διετίας που η λέξη «πρόκληση» τη χαρακτήριζε καθ’ όλη τη διάρκειά της αισθάνομαι πλέον την ανάγκη όχι απλά να σας ενημερώσω για τα πεπραγμένα του Π.Κ.Σ., αλλά να σας διαβεβαιώσω πως αυτός ο Σύλλογος διαπνέεται από γενναιότητα και θάρρος απαράμιλλο, θάρρος που λίγοι θα τολμούσαν να δείξουν σε μια διετία μεταβάσεων και διαρκών αλλαγών, με ανοιχτές τις πληγές μιας ισοπεδωτικής κρίσης για τα εργασιακά πράγματα της χώρας. Συναντήσαμε πόρτες κλειστές και χρειάστηκε δύναμη για να τις ανοίξουμε. Κι όπου αρνούνταν να μας ακούσουν εμείς φωνάξαμε πιο δυνατά. Κι όσοι θέλησαν να μας αφανίσουν υποκλίνονταν στον τρόπο που επιλέγαμε κάθε φορά να εμφανιστούμε.

Η δράση μας αυτή τη διετία όχι απλά δεν υπέλειψε σε μαχητικότητα, αλλά, πραγματικά, κάθε φορά που ο βαθμός δυσκολίας μεγάλωνε, ο πήχης των διεκδικήσεών μας ψήλωνε και παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να προβληθούμε περισσότερο από ποτέ και προς έκπληξη πολλών, καταφέραμε να κάνουμε, επιτρέψτε μου να το πω, μεγαλύτερη «φασαρία» από ποτέ.

Η προσπάθειά μας για την πάταξη του φαινομένου της αντιποίησης του επαγγέλματος παρέμεινε σε πρώτο πλάνο και δεν ήταν λίγα τα εξώδικα, οι μηνυτήριες αναφορές, τα έγγραφα διερεύνησης καταγγελιών για μη σύννομες κτηνιατρικές πράξεις από αναρμόδιους, για την παράνομη πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων από pet-shops και ζωοτροφάδικα, καθώς και την απ’ ευθείας πώληση σε μονάδες εκτροφής παραγωγικών ζώων και τις παράνομες στειρώσεις που τις περισσότερες από αυτές καταφέραμε να καθυστερήσουμε, υποχρεώνοντας τους φορείς να επανεξετάσουν τις προδιαγραφές ή και εντελώς να ακυρώσουμε μέσω του νομικού μας συμβούλου (Χανιά, Πήλιο, Κύθηρα, Καστοριά, Σέρρες, Βόλβη, κ.λ.π.). Με γνώμονα τη νομιμότητα των κτηνιατρικών πράξεων και την αποτροπή της προχειρότητας της ανάθεσής τους σε αναρμόδιους, ενημερώσαμε πολλές φορές το ΓΕΩΤΕΕ με έγγραφά μας και τελικά καταφέραμε την ανάκληση αδειών σε όσους η άδεια εκχωρήθηκε χωρίς να διαθέτουν ΑΦΜ.
Ως προς το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης κτηνιατρικών φαρμάκων (κυρίως μέσω διαδικτύου), το οποίο κατά την προηγούμενη διετία παρουσίασε όχι απλώς ανησυχητικές διαστάσεις αλλά ανεξέλεγκτες, κινηθήκαμε με αμεσότητα υποδειγματική αξιοποιώντας την κάθε πληροφορία που έφτανε στο Σύλλογό μας και σε συνεργασία με τον ΕΟΦ καταφέραμε τις πιο πολλές φορές να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έντονη και μέσα σε αρκετές δυσχέρειες, επίσης, υπήρξε η προσπάθεια συνεργασίας με ανώτερους πολιτειακούς φορείς και αναφέρομαι στα Υπουργεία στα οποία κάθε φορά έπρεπε να απευθυνθούμε για τις σημαντικές διεκδικήσεις μας ως επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος. Όπως ήδη γνωρίζετε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (2018) για το οποίο ο Π.Κ.Σ. βρισκόταν σε διαβούλευση με το ΥπΑΑΤ επί έξι μήνες χωρίς τελικά να συμπεριληφθούν ούτε οι θέσεις μας, ούτε οι προτάσεις μας αποσύρθηκε και δεν κατέληξε σε ψήφιση καθώς μετά τις έντονες αντιδράσεις μας οι ιθύνοντες αντιλήφθηκαν έγκαιρα πως επρόκειτο για ένα σχέδιο – έκτρωμα, το οποίο καταστρατηγούσε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και έθετε σε κίνδυνο τόσο την ευζωία των ζώων όσο και τη Δημόσια Υγεία.
Με συνεχείς ενημερώσεις μας για την έκταση των ζωονόσων που έκαναν απειλητικά την εμφάνισή τους και τις συνέπειές τους προς το ΥπΑΑΤ, πετύχαμε το πρόγραμμα επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό και την πρόσληψη 46 κτηνιάτρων για τον έλεγχο της αφρικανική πανώλης των χοίρων. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Βορίδη, υπήρξε η διαβεβαίωση πως επίκεινται προσλήψεις κτηνιάτρων ως μόνιμο προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και είμαστε σε αναμονή για την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Στην ίδια συνάντηση τέθηκε από πλευράς μου το θέμα της επικαιροποίησης του κτηνιατρικού κώδικα δεοντολογίας αναφορικά με το κτηνιατρικό επάγγελμα λόγω των πολλαπλών προβλημάτων ανταγωνισμού, των ζητημάτων που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση των social media, καθώς και από το γεγονός πως οι απόφοιτοι των κτηνιατρικών σχολών δεν έχουν άλλη επαγγελματική επιλογή από αυτή της ίδρυσης κτηνιατρείου, εφόσον το φάσμα δραστηριοποίησης ενός κτηνιάτρου στη χώρα μας δεν είναι ευρύ και η απορρόφησή τους τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον έλεγχο τροφίμων είναι ποσοστιαία πενιχρή. Τέθηκε, επίσης, το θέμα της ψήφισης συμπληρωματικών διατάξεων επί του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς (διαβατήρια, microchip, βάση δεδομένων κ.λ.π.), την αυστηρή τήρηση της κτηνιατρικής συνταγής και τον έλεγχο αυτής, τη στελέχωση των Δήμων με κτηνιάτρους και την παράνομη διακίνηση κτηνιατρικών φαρμάκων. Σε προσωπική επαφή στα τέλη του 2018 με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μετέφερα την άποψη του Συλλόγου μας πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ως προς τα ζώα συντροφιάς, τα παραγωγικά ζώα, το θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής και τον έλεγχο τροφίμων ζωικής προέλευσης, χρήζει άμεσης αναδιάρθρωσης και υπήρξε η δέσμευση για συζήτηση περί των προτάσεών μας.

Σε κύκλο επτά συνεδριάσεων και με τη συνυπογραφή του ΣΚΜΖΑ, μεταφέραμε τις απόψεις μας στο ΥπΑΑΤ και διεκδικήσαμε σειρά εργασιακών δικαιωμάτων για τους κτηνιάτρους. Θέσαμε το ζήτημα της ένταξης του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά, πράγμα για το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα και ημερίδα του Π.Κ.Σ.
Με πολλαπλές και ισχυρές παρεμβάσεις μέσω του νομικού μας συμβούλου επανήλθαμε δυναμικά ως προς τη χορήγηση αναισθητικού όπλου στους ιδιώτες κτηνιάτρους μετά από σωρεία προβλημάτων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι αναφορικά με την παγίδευση κερατοφόρων ζώων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση εξαθλίωσης των αδεσπότων που δεν επιτρέπει πολλές φορές την με άλλο τρόπο περισυλλογή και διάσωσή τους.

Διεκδικήσαμε, στις επαφές μας με το Υπουργείο Οικονομικών και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. ή και αφαίρεσή του για τις κτηνιατρικές πράξεις και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε όπως και στα φάρμακα.

Τη διετία αυτή διεκδικήσαμε με περισσότερη σθεναρότητα και με συνεχείς έγγραφες υπενθυμίσεις στο Υπουργείο Παιδείας, το πάγιο αίτημά μας της ένταξης των κτηνιάτρων στον κατάλογο των εκπαιδευτικών Π.Ε. Σε επαφές μας με την Υπουργό Παιδείας ,κ. Κεραμέως ,και την Υφυπουργό, κ. Ζαχαράκη, καταστήσαμε σαφές ότι η ένταξή μας στην εκπαίδευση είναι απαίτησή μας την οποία σκοπεύουμε να τη διεκδικήσουμε μέσω της δικαστικής οδού, καθώς το δικαίωμα αυτό για τους επιστήμονες εκπορεύεται από σειρά διατάξεων της νομολογίας και αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί ακόμη και σήμερα εξαιρείται από αυτές ο κτηνιατρικός κλάδος.

Επιπλέον, καταφέραμε να αναχαιτίσουμε την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής στους κόλπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και να διατηρήσουμε την επιστημονική μας αυτονομία.

Ως προς το επιστημονικό και επαγγελματικό μας κύρος η στάση μας παρέμεινε αμετακίνητα μαχητική και δεν αφήσαμε περιθώρια αμφισβήτησης ούτε της συλλογικής μας αξιοπιστίας, ούτε και της συναδελφικής μας αλληλεγγύης. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιμετωπίσαμε τις συνέπειες της κακής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άγριο φαινόμενο των καιρών. Τα περιστατικά δυσφήμισης συναδέλφων που λοιδορήθηκαν και κατασυκοφαντήθηκαν από κακόβουλους που ουδεμία σχέση έχουν με την κτηνιατρική πρακτική ήταν πάρα πολλά. Έχουμε αποφασίσει να αντισταθούμε με όλα τα ένδικα μέσα απευθυνόμενοι όπου χρειάζεται και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Νομικά, επίσης, αντιμετωπίσαμε και τα περιστατικά εκφοβισμού συναδέλφων του Δημοσίου που δραστηριοποιούνται στον έλεγχο τροφίμων.

Επιπλέον, με έγγραφα του νομικού μας συμβούλου ζητήθηκε η απαλλαγή «πόθεν έσχες» για τους κτηνιάτρους που συμμετέχουν στα προγράμματα των Δήμων και η απαλλαγή από τις υποχρεώσεις στο Οικονομικό Επιμελητήριο κτηνιάτρων που δε μετέχουν εταιρείας.

Η εκπροσώπησή μας στο ΕΤΑΑ παραμένει έντονη και σε απόλυτη συνεργασία με τους άλλους υγειονομικούς συλλόγους βρισκόμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με πιο πρόσφατη αυτή της 18ης Οκτωβρίου 2019 της οποίας ψήφισμα επιδόθηκε στον Υπ. Εργασίας και προτείνει τη μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών με προσλήψεις προσωπικού, ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού, μηχανογραφική επεξεργασία διαδικασιών καθώς και τον υπολογισμό της προσαύξησης του μονοσυνταξιούχου ασφαλισμένου. Με χαρά σας αναφέρω, επίσης, τα τέσσερα σημεία του νέου κοινού ψηφίσματος που πρόκειται να κατατεθεί αυτές τις ημέρες στο Υπουργείο Εργασίας, τα οποία είναι τα εξής:
- Η αδυναμία υπολογισμού του συντάξιμου μισθού των ασφαλισμένων υγειονομικών κυρίως των γιατρών εμμίσθων και ελευθέρων επαγγελματιών για τα έτη 2002-2016.
- Η μη ορθή κατανομή του κοινωνικού πόρου.
- Η αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει στη χορήγηση του εφ’ άπαξ των υγειονομικών από το ΕΤΕΑΠ.
- Η αποκατάσταση της αδικίας των μονοσυνταξιούχων Υγειονομικών.

Υποδειγματική οφείλω να ομολογήσω αυτή τη διετία ήταν και η συνεργασία με τα κατά τόπους Παραρτήματα του Π.Κ.Σ. που ανέλαβαν σε πολλές περιπτώσεις τη διεκπεραίωση θεμάτων τοπικού χαρακτήρα, καθώς και την άρτια διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά θα μου επιτρέψετε να κάνω στο ΔΕΕΚ (Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων) που συνέχισε εθελοντικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να συμμετέχει σε προγράμματα διαχείρισης αδεσπότων (Σάμος, Σέρρες, Πάτρα, Αίγιο, Κρήτη), αλλά κυρίως θα ήθελα προσωπικά να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους στις πυρόπληκτες περιοχές ύστερα από τις φονικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2018.

Περήφανη ομολογώ αισθάνομαι για τις προσπάθειες επιμόρφωσης των μελών μας με επιστημονικές εκδηλώσεις (ημερίδες – διημερίδες) άρτιων προδιαγραφών.
-Δερματολογία-Καρδιολογία (Πάτρα)
-Κακοποίηση ζώων και μη σύννομη θανάτωσή τους (Κρήτη)
-Ατοπική δερματίτιδα –Παθολογία Αναπαραγωγικού (Κρήτη)
-Νόσοι Μηρυκαστικών και Χοίρων (Θεσσαλονίκη)
-Κίνδυνοι και Προφυλάξεις κατά την άσκηση της Κτηνιατρικής (Αθήνα).

Ιδιαίτερη όμως και ιστορική στιγμή ήταν η διοργάνωση του 1ου Forum για την Ενιαία Υγεία στο οποίο μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Dr Johnson Chiang και ο Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων(FVE) Dr Rafael Laquens. Η συμμετοχή τόσο στις ανοιχτές ομιλίες όσο και στα workshops ήταν συγκινητική και οι κριτικές μας επιβράβευσαν και μας κατέστησαν πρωταγωνιστές της δράσης για την ενιαία υγεία καθώς το παράδειγμά μας θα ακολουθήσουν σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, ξεχωριστή και σπουδαία στιγμή ήταν η ανάθεση διεξαγωγής του EERVC στη χώρα μας και η συνδιοργάνωσή του από τον Π.Κ.Σ., το οποίο έλαβε χώρα στις 3-5 Οκτωβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. To συνέδριο διεξήχθη με τη συνεργασία του Προέδρου της FECAVA, Dr Denis Novac, και η συμμετοχή χωρών της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής ήταν για πρώτη φορά σε Πανευρωπαϊκό Κτηνιατρικό Συνέδριο τόσο μαζική (συνολικά συμμετείχαν 41 χώρες και ο αριθμός των ακροατών ανήλθε στους 1350), που δημιούργησε μια εξαιρετικά λαμπρή εικόνα για την ικανότητα του Π.Κ.Σ. να διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια τέτοιου βεληνεκούς. Το πλούσιο πρόγραμμα του EERVC, με απόλυτη στόχευση τους ελεύθερους επαγγελματίες κτηνιάτρους και την αντιμετώπιση των θεμάτων της κτηνιατρικής καθημερινότητας ήταν αυτό που προκάλεσε διθυραμβικές κριτικές από όσους το παρακολούθησαν και με σιγουριά πλέον μπορούμε να πούμε πως ήταν ένα συνέδριο εξαιρετικών προδιαγραφών και απόλυτης επιτυχίας.

Σας διαβεβαιώνω πως ήμαστε και αυτή τη διετία παντού. Στην Ημέρα των Ζώων, στην Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, στη ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, όπου μας ζητήθηκε και όπου κρίναμε ότι ο ρόλος του Έλληνα Κτηνιάτρου αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο.
Και όχι μόνο εντός της χώρας μας. Η εκπροσώπησή μας στη FVE και τη UEVP ενισχύεται χρόνο με το χρόνο και μέσα από το νέο θεσμικό μου ρόλο ως Αντιπρόεδρος των ιδιωτών κτηνιάτρων της Ευρώπης θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να καταδείξω την αξία του Έλληνα κτηνιάτρου και να αναγάγω το ρόλο του σε πρωταγωνιστικό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όσα πέτυχε ο Π.Κ.Σ. την προηγούμενη διετία ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των μελών της Δ.Ε., της δράσης των μελών των Παραρτημάτων, της συμμετοχής όλων σας στις προσπάθειες ανάπτυξής μας. Η σύνθεση των αντιθέσεων, των διαφορετικών απόψεων, των διαφωνιών αλλά και των κοινά και αντικειμενικά αποδεκτών «δικαίων γίγνεσθαι» για το καλύτερο του κλάδου μας, μας κατέστησε μια όχι απλά υπολογίσιμη επαγγελματική μονάδα παρά το μικρό του μεγέθους της, αλλά μια μονάδα επιρροής των εργασιακών πραγμάτων στη χώρα, ένα δυνατό μοχλό πίεσης σε όσους αρνούνται να αναγνωρίσουν το δίκιο μας κι ένα ισχυρό «χαρτί» στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε ότι αφορά στη Δημόσια Υγεία και την Εθνική Οικονομία.

Σας καλώ, λοιπόν, να συνεχίσουμε έτσι! Κοιτώντας με αισιοδοξία το κτηνιατρικό αύριο, κοιτώντας προς αυτή τη διεύθυνση και με αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας ακάματα για το καλύτερο που ο κλάδος μας αναμφισβήτητα αξίζει.

Η Πρόεδρος Π.Κ.Σ.
Αθηνά Τραχήλη

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΠΚΣ θα πραγματοποιηθει στις 26/1, στα γραφεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Λεφέβρ 4, Αθήνα, 4ος όροφος) στις 10.00π.μ.
επιστροφή