20/03/2019

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΥΠΑΑΤ: Απαγόρευση πρόσβασης κτηνιάτρων στην ηλεκτρονική διαδικτυακή βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς

ypoyrgeio-1021x580

Προς:
Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
κ. Τελιγιορίδου Ολυμπία
Κοινοποίηση:
• ΥΠΑΑΤ, Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τμήμα: Μεθόδων, Σχεδιασμού, Διοίκησης Έργων και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων
• ΥΠΑΑΤ, Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής



Αθήνα, 20 Μαρτίου 2019
Αρ.πρωτ. 1707

Θέμα: Απαγόρευση πρόσβασης κτηνιάτρων στην ηλεκτρονική διαδικτυακή βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς


Αξιότιμη Κ. Υπουργέ,

Με το παρόν επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε, ως εποπτεύουσα αρχή του ΓΕΩΤΕΕ, σχετικά με ενέργειες του συγκεκριμένου επιμελητηρίου με τις οποίες δημιουργεί προσκόμματα στην ελεύθερη άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος μερίδας συναδέλφων κτηνιάτρων. Οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν αφενός την ορθή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας αφετέρου δημιουργούν ζητήματα ηθικής τάξεως, αφού το ΓΕΩΤΕΕ αντί να προστατεύει τα επαγγελματικά συμφέροντα των κτηνιάτρων μελών του προβάλλει εμπόδια.
Συγκεκριμένα το τελευταίο δεκαήμερο μέλη του Συλλόγου μας κατήγγειλαν ότι τους απαγορεύθηκε από 1ης Μαρτίου τρέχοντος έτους η πρόσβαση στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς.
Σε ερώτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας απάντησαν ότι είναι αρμοδιότητα του ΓΕΩΤΕΕ να διακόπτει τη χρέωση της πρόσβασης των κτηνιάτρων στην ανωτέρω ηλεκτρονική βάση.
Ευλόγως κάποιος καλόπιστος θα υποστήριζε ότι η χρήση διακόπτεται επειδή μετά το πρώτο δίμηνο του τρίτου έτους δεν έχει υποβληθεί δήλωση συνέχισης άσκησης επαγγέλματος. Η σπουδή, όμως, με την οποία το ΓΕΩΤΕΕ διακόπτει την πρόσβαση δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο προστατεύει τα μέλη του.

Κατ’ αρχάς υπάρχουν μέλη τα οποία διαμαρτύρονται ότι ενώ έχουν τακτοποιήσει την ανωτέρω εκκρεμότητα μέχρι τις 28/2, δηλαδή εμπροθέσμως, διακόπτεται ανεξήγητα την 1/3 η πρόσβασή τους στη βάση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και αν κάποιος κτηνίατρος δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τη δήλωση συνέχισης άσκησης επαγγέλματος , το ΓΕΩΤΕΕ δεν έχει δικαίωμα να απενεργοποιήσει αυτόματα το λογαριασμό του χρήστη και να διακόψει την χρήση της διαδικτυακής βάσης , αφού ο κτηνίατρος συνεχίζει να τηρεί τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 της υπ΄αριθμ.1697/74031 /2015 Απόφασης του υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πέραν των νομικών ζητημάτων στα μέλη μας δημιουργούν αλγεινή εντύπωση οι δυσχέρειες που προκαλεί το ΓΕΩΤΕΕ στην εύρυθμη ενάσκηση του επαγγέλματος του κτηνίατρου.

Σας ενημερώνουμε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι σε αντίστοιχες περιστάσεις που δεν έχει ανανεωθεί εμπρόθεσμα η δικηγορική ιδιότητα δεν απαγορεύουν την άσκηση τομέων του δικηγορικού λειτουργήματος.
Δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που το ΓΕΩΤΕΕ δυσχεραίνει την προώθηση των επαγγελματικών συμφερόντων των κτηνιάτρων.
Σας παρακαλούμε υπό την ιδιότητά σας ως εποπτεύουσα αρχή του ΓΕΩΤΕΕ να παρέμβετε ώστε εντέλει το επιμελητήριο να προασπίζει τα δικαιώματα των κτηνιάτρων και να μην διακόπτει την πρόσβαση τους στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς χωρίς την τήρηση νομοθετικών και ηθικών αρχών.

Με εκτίμηση,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ
επιστροφή