22/11/2018

Α. Τραχήλη: Η αναθεώρηση του Συντάγματος να περιλάβει και τα ζώα συντροφιάς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Α. Τραχήλη: Η αναθεώρηση του Συντάγματος
να περιλάβει και τα ζώα συντροφιάς

Την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος ώστε τα ζώα να προστατεύονται ως έμβια όντα απ’ την Πολιτεία πρότεινε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το Ινστιτούτο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση παρών ήταν και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο η κ. Τραχήλη είχε σύντομη συνομιλία. IMG_4407 (1)

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τα ζώα συντροφιάς. «Μια σχέση ανυστερόβουλη, αυθόρμητη και σταθερή. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και ιδιοτέλειες. Απόλυτα ειλικρινής και αμφίδρομη», όπως χαρακτηριστικά είπε. Στη συνέχεια εστίασε στα αδέσποτα ζώα και στη διεθνή εμπειρία σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή τους.

Ιδιαίτερα τόνισε ότι η Παιδεία, η αλλαγή νοοτροπίας και η αποτελεσματικότητα του νομοθετικού πλαισίου είναι οι άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων, προτείνοντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στους Δήμους, στα ΚΑΠΗ, σε κοινωνικούς χώρους μαζί με κίνητρα για την υιοθεσία ζώων συντροφιάς.

«Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2003, ύστερα από πιέσεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, είχε ψηφιστεί ο νόμος για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς», είπε η κ. Τραχήλη. Προσθέτοντας ότι «είναι ο νόμος που εκχώρησε την αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα στους Δήμους. Προέβλεπε τον εμβολιασμό, την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζομένων ζώων, τη στείρωση των αδέσποτων και την επαναφορά στο φυσικό τους περιβάλλον μαζί με την δημιουργία δομών, δηλαδή δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων. Δυστυχώς, με εξαίρεση μερικούς μεγάλους Δήμους της χώρας, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι αυτοδιοικητικές αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του νόμου, αλλά αδιαφόρησαν εντελώς για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων».

photo 2Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και στην επεξεργασία θέσεων που απαντούν στη σημερινή πραγματικότητα και εστίασε, επίσης, στο νομοσχέδιο που είχε εκπονήσει πριν λίγο καιρό η σημερινή κυβέρνηση και το οποίο, μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αποσύρθηκε. «Επί έξι μήνες συζητούσαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, επί έξι μήνες καταθέταμε προτάσεις και επεξεργαζόμασταν θέσεις για τα ζώα συντροφιάς και στο τέλος το κείμενο που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση ήταν εντελώς διαφορετικό και έξω από το πνεύμα αυτών των συζητήσεων. Σε βαθμό που εγώ και οι συνάδελφοι μου να αισθανόμαστε σχεδόν εξαπατημένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος η κ. Τραχήλη έκανε εκτενείς αναφορές στην εθελοντική δράση των Ελλήνων κτηνιάτρων, αναφερόμενη στην προσφορά τους στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολική Αττική, αλλά στη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Ελλήνων Κτηνιάτρων που αδαπάνως και εθελοντικά εμβολιάζει, στειρώνει και φροντίζει αδέσποτα ζώα.

Η εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Χρήστο Ταραντίλη, Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας και μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Εκτός από την κ. Τραχήλη στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η Ιωάννα Γαλανού, Πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, η Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και η Έλενα Δέδε, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Dogs Voice. Την εκδήλωση συντόνισε η Μαίη Ζαννή, αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

επιστροφή