13/06/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, 23/05/18

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
23/05/18
αρχείο λήψης

Στη Συνέλευση του Παραρτήματος την Τετάρτη 23/5/18 στη Χαλκίδα συζητήθηκε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που αφορά τα ζώα συντροφιάς και συμφωνήσαμε τα εξής:

1) Οι Δήμοι θα πρέπει να είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Να υπάρχει η ανάλογη οικονομική ενίσχυση καθώς και οι εν γένει διευκολύνσεις (π.χ. για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού κ.λπ.) έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν με επιτυχία το έργο τους.

2)Σε περίπτωση που οι Δήμοι δεν είναι σε θέση να οργανώσουν πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτα να υπάρχει δυνατότητα να αναθέτουν το έργο στο τοπικό Παράρτημα του Π.Κ.Σ. Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας είναι σε θέση να υποστηρίξει οποιοδήποτε πρόγραμμα.

3)Η στείρωση των κατοικίδιων ζώων σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Να θεσπιστούν κίνητρα για αυτούς που τα στειρώνουν.

4)Η σήμανση και η καταγραφή των ζώων συντροφιάς να είναι υποχρεωτική και ο ιδιοκτήτης του ζώου να εφοδιάζεται με ένα επίσημο έγγραφο π.χ. βιβλιάριο, αριθμημένο συνδεδεμένο με το Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη. Επομένως κάθε ζώο θα εμβολιάζεται αφού πρώτα θα έχει ταυτοποιηθεί. Βασικές υπηρεσίες, όπως ηλεκτρονική ταυτοποίηση, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, στείρωση, να καταχωρούνται εκτός των άλλων και ηλεκτρονικά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα πρέπει ο κτηνίατρος να αρνηθεί παροχή υπηρεσιών σε ζώο με επείγον πρόβλημα επειδή δε διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα κ.λπ.

5)Να θεσπιστεί η ετήσια υποχρεωτική εξέταση του ζώου από κτηνίατρο.

6)Να υπάρχουν κίνητρα για υιοθεσίες ζώων. Να υπάρχει ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων με φωτογραφίες κ.λπ. έτσι ώστε να διευκολύνονται όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ζώο.

7)Τα μέλη του Π.Κ.Σ. σε συνεργασία με Δήμους, φιλοζωικά σωματεία κ.λπ. να συνεργάζονται και να πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε σχολεία κ.λπ. με θέμα τη ζωοφιλία.

8)Η γνώμη των κτηνιάτρων στα θέματα υγείας καθώς και η συμμετοχή τους σε επιτροπές διαχείρισης αδέσποτων να είναι καθοριστική καθόσον είναι και υπεύθυνοι για τη Δημόσια Υγεία.

9)Κανένας νόμος. όπως συνέβη και με τους προηγούμενους. δεν πρόκειται να λύσει προβλήματα αν δεν εξασφαλιστεί και η εφαρμογή του.

επιστροφή