21/04/2018

Παγκόσμια Ημέρα Εμβολιασμού των Ζώων: Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Παγκόσμια Ημέρα Εμβολιασμού των Ζώων: Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία
lisaemv

Βρυξέλλες, 20 Απριλίου 2018

Οι κτηνίατροι και η βιομηχανία κτηνιατρικών φαρμάκων ενώνουν τις δυνάμεις τους την Παγκόσμια Ημέρα Εμβολιασμού των Ζώων για να υπενθυμίσουν στα 80 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη που έχουν κατοικίδια πόσο μεγάλη σημασία έχει ο εμβολιασμός - ο ακρογωνιαίος λίθος της υπεύθυνης ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, που προστατεύει τη σχέση των ανθρώπων με τα κατοικίδιά τους.

Επισημαίνοντας την ολοένα και αυξανόμενη τάση να έχουμε κατοικίδια στα σπίτια μας στην Ευρώπη και υπενθυμίζοντας τα πολλά οφέλη που φέρνει η συμβίωση με τα ζώα, ο οργανισμός AnimalHealthEurope, η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς (FECAVA) και η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων (FVE) εξέδωσαν κοινό ενημερωτικό υλικό για να υπενθυμίσουν στους κατόχους ζώων να είναι συνεπείς τόσο στα βασικά όσο και στα επαναληπτικά εμβόλια.

“Η προληπτική υγειονομική περίθαλψη αποτελεί κεντρικό άξονα της κτηνιατρικής ζώων συντροφιάς τον 21ο αιώνα. Σημαντικό μέρος του ‘ετήσιου υγειονομικού ελέγχου’ αποτελεί η διασφάλιση ότι τα κατοικίδια ζώα προστατεύονται κατάλληλα από λοιμώδη νοσήματα μέσω του εμβολιασμού,” δήλωσε ο πρόεδρος της FECAVA, δρ. Wolfgang Dohne. Μιλώντας εκ μέρους της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς, ο δρ. Dohne συνέχισε λέγοντας: “Εντός Ευρώπης, ο εμβολιασμός των κατοικίδιων ζώων ασκείται ενεργά εδώ και δεκαετίες και, πράγματι, σε πολλές περιοχές αυτό έχει οδηγήσει στον σωστό έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και την ύπαρξη σε αποτελεσματικά επίπεδα της ‘συλλογικής ανοσίας’ (του πληθυσμού). Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές στην Ευρώπη, όπου οι ασθένειες αυτές παραμένουν διαδεδομένες εξαιτίας του κακού εμβολιασμού. Ακόμα και σε περιοχές με παραδοσιακά υψηλά ποσοστά συλλογικής ανοσίας, η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση των προληπτικών μέτρων υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τα κατοικίδιά μας, αλλά στην περίπτωση κάποιων ζωονοσογόνων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό (π.χ. κυνική μανία, λεπτοσπείρωση) υπάρχει και πιθανό αντίκτυπο στον ανθρώπινο πληθυσμό”.

Ο πρόεδρος της FVE Rafael Laguens, μιλώντας εξ ονόματος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων, επανέλαβε τη σημασία της πρόληψης και έστειλε ένα άμεσο μήνυμα σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων: “Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ο εμβολιασμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδίου πρόληψης για την διατήρηση της υγείας των ζώων σας. Επίσης, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να αποφύγετε εσείς και η οικογένειά σας ζωονόσους όπως η λύσσα. Βεβαιωθείτε ότι επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρό σας, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, για να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας των ζώων σας και να λάβετε συμβουλές σχετικά με τους απαραίτητους εμβολιασμούς κατά των κυριότερων μολυσματικών ασθενειών. Ο κτηνίατρός σας θα σας βοηθήσει επίσης και με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως απεντόμωση και θεραπεία για ψύλλους, καθώς και με θέματα σωστής διατροφής και συμπεριφοράς Οι κτηνίατροι φροντίζουν και τα ζώα και τους ανθρώπους.”

Φέτος, στην τρίτη της χρονιά, η Παγκόσμια ημέρα για τον εμβολιασμό των ζώων πέφτει ακριβώς μία εβδομάδα πριν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, όπου σε όλη την Ευρώπη διοργανώνονται δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της ανοσοποίησης για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Υπενθυμίζοντας το ρόλο της “Ενιαίας Υγείας” στον ζωικό εμβολιασμό, ο Wijnand de Bruijn, πρόεδρος της AnimalhealthEurope καταλήγει: “Ο εμβολιασμός παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της καλής υγείας των ζώων, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο κρίσιμος είναι και για τη δική μας υγεία. Αυτό ισχύει και για τα κατοικίδια και για τα εκτρεφόμενα ζώα. Η πρόληψη των ασθενειών εμποδίζει την μετάδοσή τους σε άλλα ζώα αλλά και στους ανθρώπους, μπορεί να βοηθήσει στην διασφάλιση πολύτιμων πόρων, όπως τα αντιβιοτικά, μειώνοντας την εμφάνιση μολυσματικών βακτηριακών ασθενειών, ενώ στην περίπτωση των ζώων εκτροφής μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο πληθυσμό από τις τροφικές ασθένειες. Για αυτό το λόγο, τα μέλη του AnimalhealthEurope συνεχίζουν να επενδύουν στην ανάτπυξη νέων εμβολίων και λύσεων για την πρόληψη ασθενειών στα ζώα.”



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
● Η Παγκόσμια Ημέρα Εμβολιασμού των Ζώων - 20 Απριλίου - αποτελεί πρωτοβουλία του οργανισμού HealthforAnimals και της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Ένωσης, και πραγματοποιείται κάθε χρόνο πριν από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού.
● Το AnimalhealthEurope αποτελεί συνομοσπονδία των παραγωγών κτηνιατρικών φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων για την υγεία των ζώων στην Ευρώπη.
● Η FECAVA εκπροσωπεί πάνω από 25.000 κτηνιάτρους ζώων συντροφιάς σε 40 ευρωπαϊκές χώρες.
● Η FVE αποτελεί συλλογική οργάνωση των κτηνιατρικών ενώσεων από 38 ευρωπαϊκές χώρες.



επιστροφή