06/03/2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

Για το πρόγραμμα δράσης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Πριν από λίγες ημέρες και εν όψει της συνέλευσης του συλλόγου στις 4 Μαρτίου, κυκλοφόρησε το πρόγραμμα δράσης που προτείνει η πλειοψηφία της ΔΕ του ΠΚΣ. Δεν χρειάζεται να εντρυφήσει κανείς ιδιαίτερα για να καταλάβει ότι αυτό δεν απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων που στην πλειοψηφία τους είτε είναι μισθωτοί με διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης (πχ μπλοκάκια κλπ), είτε αυτοαπασχολούμενοι που αναγκάζονται να καταβάλλουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές και χαράτσια, είτε είναι άνεργοι. Και όχι μόνο αυτό αλλά ταυτόχρονα η πλειοψηφία προσπαθεί να ενσωματώσει τους συναδέλφους στην εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που όλοι πλέον γνωρίζουμε ποιους εξυπηρετεί. Για αυτό δεν προτείνει καμιά ουσιαστική διεκδίκηση για τα μεγάλα προβλήματα όπως οι χαμηλοί μισθοί και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης των μισθωτών, η τεράστια φορολόγηση (πχ κατάργηση αφορολόγητου, τέλη επιτηδεύματος κλπ) των αυτοαπασχολούμενων ενώ την ίδια ώρα προβάλλονται αιτήματα που προωθούν τη «δουλειά με το κομμάτι» χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα (βλέπε κτηνίατρος εκτροφής), την “τζάμπα” εργασία για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων (βλέπε στήριξη «εθελοντισμού») , την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα με την προώθηση των “νέων” προγραμμάτων σπουδών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών.

Προβάλλονται και ορισμένοι «εκσυγχρονισμοί», όπως η διαμόρφωση συγκεκριμένων μητρώων, που σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά διευκολύνουν την κυρίαρχη πολιτική. Τέτοιο είναι και το «μητρώο μελετητών – επιθεωρητών» το οποίο κινείται στη λογική πλήρους ιδιωτικοποίησης του ελέγχου των τροφίμων. Απαραίτητο συμπλήρωμα αποτελούν τα διάφορα ευχολόγια για την μαύρη - ανασφάλιστη εργασία και τις απολύσεις, χωρίς να προτείνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο συλλογικής δράσης, και διεκδίκησης. Ή για την «καταπολέμηση» της δυσφήμισης των συναδέλφων, χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά στην ουσία που είναι η πολιτική που έχει εκθρέψει τους διάφορους κύκλους “φιλόζωων” που ασκούν πραγματικό bullying στους αυτοαπασχολούμενους κτηνιάτρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, με ορισμένες πιο «δραματικές» ανέξοδες περιγραφές της κατάστασης χωρίς όμως καμιά αναφορά στα πραγματικά της αίτια, κινείται και το πρόγραμμα δράσης της ΑΡΠΑ. Εκεί αναπαράγονται τα γνωστά φληναφήματα, όπως τα περί πώλησης φαρμάκων μέσω συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών κλπ. Φαίνεται οι συνάδελφοι δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα διάφορα σκάνδαλα όπως της Novartis, που δείχνουν ότι από τη στιγμή που η παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του φαρμάκου είναι υποταγμένη στους επιχειρηματικούς ομίλους ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και αργά ή γρήγορα επιβάλει το «δίκαιο του δυνατού». Όσο για το αίτημα να παρακολουθούνται όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες από ιδιώτη κτηνίατρο, τους θυμίζουμε ότι υλοποιείται ήδη από την κυβέρνηση με την υποστήριξη και της πλειοψηφίας του ΠΚΣ, μέσω του κτηνιάτρου εκτροφής. Δηλαδή και το συγκεκριμένο προτεινόμενο πλαίσιο όχι μόνο δεν αμφισβητεί αλλά στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ για το θέμα των αδέσποτων οι προτάσεις χαϊδεύουν αυτιά αφήνοντας και τους «εθελοντές» και τους ιδιώτες να «παίζουν μπάλα».
Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η δράση του Συλλόγου να κινείται με βάση το τι έχει ανάγκη η πλειοψηφία των συναδέλφων. Αυτό προϋποθέτει οργάνωση, διεκδίκηση, κοινή δράση με όσους πλήττονται από τη σημερινή κατάσταση και σύγκρουση με τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου που αυτές υπηρετούν. Σε αυτό το πλαίσιο οι διεκδικήσεις μας δεν μπορεί να βρίσκονται «εντός των τειχών» αλλά να αποτελούν βάση για αγωνιστική δράση που αμφισβητεί το σημερινό δρόμο ανάπτυξης ο οποίος εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Διεκδικούμε:
 Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, των μνημονίων, όλων των νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όχι στην ανταποδοτικότητα, αποκλειστικά δημόσια - καθολική - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία!
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη και υψηλού επιπέδου υγεία – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από χρέη προς τα ταμεία, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας! Επίδομα ανεργίας για όλους (και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι») για όσο διαρκεί η ανεργία.
 Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς (στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες). Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία, και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους. Οριστική διαγραφή όσων οφειλών απομείνουν.
Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Ταμείο. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, άμεσα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική λαϊκή οικογένεια.
Όχι στη φοροληστεία. Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους.
 Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με “μπλοκάκι”! Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Καμία μείωση των αποδοχών. Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει και καταβολή των εισφορών απ’ τον εργοδότη.
 Άμεση κάλυψη, με προσλήψεις μόνιμου κτηνιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, όλων των αναγκών των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.
 Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, παροχές. Υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο μας με πραγματικές αυξήσεις. Διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ. Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ), αντίστοιχα δικαιώματα για τις αυτοαπασχολούμενες. Κρατικό δίκτυο υποδομών, με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους. Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες.
 Πτυχίο που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άσκηση του επαγγέλματος, χωρίς άλλη πιστοποίηση. Να καταργηθούν τώρα η “αναγγελία άσκησης επαγγέλματος” και τα απαράδεκτα χαράτσια του ΓΕΩΤΕΕ. Όχι στη λεγόμενη “δια βίου μάθηση” και την εμπορευματοποίηση της επιστημονικής ενημέρωσης, που λυμαίνονται επιχειρηματίες, Πανεπιστήμια, συνδικαλιστικοί φορείς και το ΓΕΩΤΕΕ. Η επιστημονική ενημέρωση να παρέχεται δωρεάν από το Πανεπιστήμιο. Κατάργηση των νόμων για την αποκαλούμενη “απελευθέρωση” επαγγελμάτων.
 Όχι στην ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγροτοπαραγωγούς, συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε χέρια λίγων και μέσω των κανονισμών της ιδιωτικοποιεί τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τον έλεγχο των τροφίμων.
Διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων από το κράτος. Όχι στην ανάθεση της διαχείρισης σε “εθελοντές” και ιδιώτες. Πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τη φορολογία οποιασδήποτε μορφής (ανταποδοτικοί δημοτικοί, τέλος μικροτσίπ ή άλλοι), ελεύθεροι χώροι για ενδιαιτήματα και καταφύγια κλπ.

Ο δικός μας δρόμος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης!

επιστροφή