30/11/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Για την συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του συναδέλφου Τ. Κανούρη και του Π.Κ.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του συναδέλφου Τ. Κανούρη και του Π.Κ.Σ.

Το θράσος ορισμένων ανθρώπων δεν έχει όρια. Με ψέματα, λασπολογία και παιχνίδι εντυπώσεων έχουν αποφασίσει κάποιοι που φέρουν την ταμπέλα των φιλόζωων να αντιμετωπίσουν την για πρώτη φορά προσπάθεια να βελτιωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων με ταυτόχρονη προστασία ζώων και Δημόσιας Υγείας. Με ψευδή δημοσιεύματα και επιστολές προς τον Πρωθυπουργό οι δήθεν φιλόζωοι βάζουν στο στόχαστρο αξιότιμους συναδέλφους, όπως τον κ. Τ. Κανούρη, εκπρόσωπο του Π.Κ.Σ. στην επιτροπή διαλόγου για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, ονομάζοντάς τον εκλεκτό του Υπουργού, θέλοντας έτσι να ασκήσουν πολιτική πίεση με δόλιο τρόπο.

Αν και δεν βρίσκουμε τον λόγο να απαντάμε σε αθλιότητες, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσουν οι ισχυρισμοί περί «εκλεκτών» και ευνοϊκής μεταχείρισης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι μία από τις βασικές διαμάχες Υπουργείου και Π.Κ.Σ. είναι το ζήτημα της βάσης δεδομένων των ηλεκτρονικών ταυτοποιήσεων των ζώων, ζήτημα βασικής σημασίας για εμάς, για το οποίο έχουμε προσφύγει στην δικαιοσύνη και αναφέρουμε σε κάθε πλαίσιο αιτημάτων μας απέναντι στην πολιτική ηγεσία.

Προφανώς, κάποια φιλοζωικά σωματεία έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι ίσως και για πρώτη φορά η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αποφασίζει να ακούσει και τους κτηνίατρους σε ό,τι αφορά τις κτηνιατρικές πράξεις. Και πράγματι, οι εμβολιασμοί, οι στειρώσεις, οι εξετάσεις, οι περιπτώσεις που εξετάζεται το ενδεχόμενο ευθανασίας είναι καθαρά και μόνο κτηνιατρικές πράξεις. Άπτονται της υγείας και ευζωίας των ζώων, δεσποζόμενων ή μη, της Δημόσιας Υγείας. Είναι τόσο υποκριτική η στάση αυτών των ανθρώπων και η προσπάθειά τους να καταδείξουν τα δήθεν φιλοζωικά τους αισθήματα που θέλουν να έχουν λόγο για ιατρικές πράξεις άνθρωποι χωρίς καμία επιστημονική σχέση με την κτηνιατρική. Αναρωτιόμαστε δε πώς οι ίδιοι που εμπιστεύονται τα ζώα τους σε ιδιώτες κτηνίατρους υποστηρίζουν ότι τα αδέσποτα πρέπει να έχουν διαφορετική μεταχείριση, υπονοώντας έτσι ότι είναι δεύτερης κατηγορίας ζώα….

Χαρακτηρίζουν δε «φορείς ξένους προς την φιλοζωία» τον ΠΚΣ και τα μέλη του που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα ζώα, που σπούδασαν και αφιερώνουν την ζωή τους στην πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα μικρών και παραγωγικών ζώων, ποιοι; Εκείνοι που από τους καναπέδες τους και τα πληκτρολόγιά τους προσπαθούν να κάνουν πολιτική και μάλιστα με όρους κιτρινισμού.

Τόσο στην επιτροπή της Βουλής όσο και σε δημόσια κείμενά μας, σε επιστημονικές μας εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν μιλάμε στον αέρα. Συζητάμε, εκθέτουμε και δημοσιεύουμε τα επιχειρήματά μας βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες και όχι σε επικίνδυνες επικλήσεις συναισθημάτων.
Δεν μας είναι ξένη αυτή η συμπεριφορά. Εδώ και αρκετό διάστημα κάποιοι, που δεν θέλουμε να ονομάσουμε φιλόζωους γιατί δεν θέλουμε να προσβάλουμε εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται και αγαπούν τα ζώα, με στημένες ενέργειες και ανυπόγραφες ύβρεις, προσπαθούν να «χτυπήσουν» συναδέλφους που κάνουν την δουλειά τους όπως ο όρκος τους ορίζει και η νομοθεσία επιτρέπει. Προφανώς, επειδή είδαν ότι αυτό δεν έχει αποτέλεσμα (καλό το facebook, αλλά υπάρχει και η πραγματική ζωή) είπαν να ανέβουν επίπεδο και να «απειλήσουν» πολιτικά πρόσωπα.

Είμαστε επιστήμονες, αναλαμβάνουμε καθημερινά την ευθύνη προστασίας των ζώων και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, δεν θα ασχοληθούμε με μικροπολιτικά κόλπα γιατί αυτά δεν μας αφορούν. Ο γκεμπελισμός είναι μια τρομερά επικίνδυνη τακτική που ανήκει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
ΦΙΛΟΖΩΙΑ
επιστροφή