03/07/2017

Ανακοίνωση της ΑΡΠΑ για την μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα

03/07/2017



Στις 26 του Νοέμβρη 2016, εκ μέρους της ΑΡΠΑ, είχαμε θέσει στη συνεδρίαση της ΔΕ του ΠΚΣ το ζήτημα της υπαγωγής των εξωπαρασιτοκτόνων κτηνιατρικών φαρμάκων στη χαμηλότερη κλίμακα του ΦΠΑ (13%), προκειμένου να φορολογούνται όπως και τα υπόλοιπα κτηνιατρικά φάρμακα.

Επτά μήνες μετά, αποδεικνύεται πως όταν με συνέπεια υπερασπίζεσαι ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να στευθεί με επιτυχία η διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να περιγράψει μία διαφορετική πορεία στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, νικηφόρας διεκδίκησης αιτημάτων και υπεράσπισης δικαιωμάτων του κλάδου, κόντρα στην μεμψιμοιρία του “τίποτα δε γίνεται”.

Ωστόσο μετά την υπαγωγή των εξωπαρασιτοκτόνων κτηνιατρικών φαρμάκων στην κλίμακα του ΦΠΑ 13%, δημιουργούνται μία σειρά από ζητήματα πρακτικού ενδιαφέροντος, τα οποία χρειάζονται συλλογική απάντηση.
Για παράδειγμα, ο ΠΚΣ θα πρέπει συλλογικά να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξουν οικονομικές απώλειες από την πώληση με 13% ΦΠΑ φαρμάκων, που έχουν αγοραστεί με 24% ΦΠΑ. Θα πρέπει να δοθεί συλλογική απάντηση στο τι θα γίνουν οι “στοκαρισμένες” ποσότητες των φαρμάκων, που ήδη υπάρχουν στα κτηνιατρεία.
Όσο ο Σύλλογος απαντά στα καθημερινά προβλήματα των κτηνιάτρων, τόσο οι παράλληλοι και ταυτόχρονα αδιέξοδοι μοναχικοί δρόμοι δε θα φαίνονται μονόδρομος!

Για την ΑΡΠΑ
Τα μέλη της ΔΕ
Κάσσανδρος Θάνος
Μπίλιας Γιάννης
sima-tis-nikis
επιστροφή