02/06/2017

Σχετικά με το εγχειρίδιο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας

Αθήνα, 02/06/17
Σχετικά με το εγχειρίδιο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας


Σε εγχειρίδιο που εξέδωσε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των ζώων συντροφιάς αναφέρονται μεταξύ άλλων απαράδεκτοι ισχυρισμοί για τους κτηνιάτρους.

Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω φυλλάδιο διατυπώνεται ερώτηση για το αν τα θηλυκά ζώα πρέπει πρώτα να γεννήσουν και μετά να στειρωθούν και δίνεται απάντηση ως κτηνιατρική συμβουλή. Υπάρχει δε η επισήμανση προσοχής για κτηνιάτρους που συμβουλεύουν το αντίθετο με σκοπό το κέρδος ή εξαιτίας της άγνοιάς τους. Με ποιο δικαίωμα και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη παροχής κτηνιατρικών συμβουλών εκτός των κτηνιάτρων; Η προσωπική γνώμη του καθενός μπορεί να αντικαταστήσει τις σπουδές και την πείρα των επιστημόνων; Τέτοιου είδους πρακτικές εκτός από παράνομες μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίες για τα ζώα. Άραγε για την δική του υγεία ο συγγραφέας ακούει τους φίλους του ή τον γιατρό του;;;;;;


Προς το τέλος του συγκεκριμένου εντύπου αναφέρεται ότι « Η στείρωση κοστίζει πολύ! Δυστυχώς μερικοί κτηνίατροι εκμεταλλεύονται. Επικοινωνήστε με την τοπική φιλοζωική οργάνωση ή με το info@pfo.gr, να σας κατευθύνουν σε συνεργαζόμενο κτηνίατρο». Δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η φράση «η στείρωση κοστίζει πολύ»! Ποιος ακριβώς αξιολογεί και ορίζει τιμή των κτηνιατρικών υπηρεσιών, τη στιγμή που ακόμα και το τιμολόγιο κατώτατων τιμών καταργήθηκε με νόμο; Με ποιο δικαίωμα ένας φιλοζωικός όμιλος εκφράζει έναν υβριστικό χαρακτηρισμό για τους κτηνίατρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο όσοι συνεργάζονται με φιλοζωικές οργανώσεις είναι οι σωστοί; Την ίδια στιγμή που για λόγους δεοντολογίας απαγορεύεται στους κτηνίατρους η διαφήμιση, αναλαμβάνουν κάποιοι τρίτοι αυτόν τον ρόλο, όχι μόνο προωθώντας ένα μέρος συναδέλφων που οι ίδιοι θεωρούν καλούς, αλλά υποτιμώντας και όλους τους υπόλοιπους. Ο δε ισχυρισμός περί εκμετάλλευσης αποτελεί ξεκάθαρη δυσφήμηση για το επάγγελμά μας και δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθεί.

Για άλλη μια φορά θα πούμε το αυτονόητο. Η άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος, που συνδέεται άμεσα με την προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, είναι ο μόνος τρόπος βιοπορισμού μας, όσο κι αν κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν…. Αν η ΠΦΟ ή κάποιος άλλος έχουν στοιχεία και θέλουν να κάνουν καταγγελίες σε βάρος κτηνιάτρων, ας το πράξουν επώνυμα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αβάσιμα και κακόβουλα σχόλια που στόχο έχουν να πλήξουν την αξιοπιστία του επαγγέλματός μας. Για αυτό και η στάση μας θα είναι αυστηρή.

Επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ
pfo2
20170602_133248
επιστροφή