15/03/2017

Α.Ρ.ΠΑ.: ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΚΣ;

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΚΣ;


“Το Σάββατο, 18 Μαρτίου και ώρα 10πμ καλείσθε σε τακτική συνέλευση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου με θέμα τον οικονομικό απολογισμό. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα διεξαχθεί Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 10πμ στα γραφεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Λεφέβρ 4, Ν. Κόσμος, 1ος όροφος).”


Με μια λιτή και απέριττη ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του στην τακτική του συνέλευση. Έχοντας να συνεδριάσουμε περίπου ένα χρόνο θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα ζητήματα που θα ανοίξουν είναι πολλά. Η πλειοψηφία του Συλλόγου, όμως, έχει άλλη γνώμη και έτσι καλούμαστε να συζητήσουμε μόνο πάνω στον οικονομικό απολογισμό, σαν να μην υπάρχει κρίση, σαν να μην υπάρχουν νέα μέτρα, σαν να λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα ως δια μαγείας. Ή μήπως γιατί απλά κάποιοι δεν θέλουν να συζητήσουμε;

geniki-suneleusi Εν μέσω της πρώτης εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δεν μπορεί να σιωπά. Το μπιλιετάκι του ΕΦΚΑ έφτασε σε όλους και η πρώτη δόση έχει πληρωθεί. Πολλοί είδαν τις εισφορές του να μειώνονται αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ανακουφίζει. Ίσα ίσα προοιωνίζει ένα τεράστιο κούρεμα συντάξεων- για όσους φυσικά θα καταφέρουν να πάρουν ποτέ σύνταξη- σε ένα πεδίο που οι καταθέσεις χρόνων των ασφαλισμένων έχουν ήδη φαγωθεί. Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έρχεται να αυξήσει την ανεργία και πολύ περισσότερο την ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο μας. Τι έχει αλλάξει από πέρυσι μέχρι φέτος σε αυτόν τον τομέα; Τίποτα απολύτως. Η ΔΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν συγκρότησε ποτέ το μητρώο εργοδοτών που αποφάσισε στην περσινή συνέλευση του Π.Κ.Σ. ενώ παράλληλα δεν έχει κάνει και καμία άλλη κίνηση υπεράσπισης των συμφερόντων των νέων συναδέλφων. Στα πλαίσια αυτά πρώτιστο μέλημά μας αποτελεί η συγκρότηση του μητρώου εργοδοτών όπως επίσης και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να διασφαλίζει το μισθό των νέων κτηνιάτρων που βγαίνουν στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, σε ότι αφορά το ζήτημα του ασφαλιστικού και της διάλυσης κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ο ΠΚΣ πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Η πλειοψηφία του Συλλόγου μαζί με τις ηγεσίες των υπόλοιπων υγειονομικών κλάδων οδηγούνται σε λύσεις από μηδενική βάση, προτάσσουν ένα ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα και στρέφουν τα μάτια στην ιδιωτική ασφάλιση, προτείνουν δηλαδή λύσεις σε πλήρη σύμπλευση με την μνημονιακή πραγματικότητα. Η λογική αυτή έχει αποτύχει. Δεν πρέπει να πάμε ούτε βήμα πίσω στο αίτημά μας για επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων και άμεση κατάργηση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κυριολεκτικά τσακίζει τους σημερινούς εργαζόμενους κυρίως στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών. Απαιτούμε αποκατάσταση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης και συμπορευόμαστε με όλους του κλάδους σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμα ένα θέμα που αποφεύγει η πλειοψηφία του συλλόγου είναι αυτό του “κτηνιάτρου εκτροφής”, ενός θεσμού που με σθένος υπερασπίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Σήμερα, οι φωνές που έλεγαν για διάλυση της κτηνοτροφίας, μετακύλιση των ευθυνών του δημοσίου στους ιδιώτες, δουλειά με το κομμάτι που κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα πληρώνεται έρχονται να επαληθευτούν. Η πλειοψηφούσα παράταξη του Συλλόγου τι έχει να μας πει σήμερα για το ζήτημα του “κτηνιάτρου εκτροφής”;

Και η επίθεση δεν σταματά εδώ καθώς η Κυβέρνηση συζητά ήδη την κατάργηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και τη διάχυση των αρμοδιοτήτων της σε διάφορες Διευθύνσεις. Η πρόθεση αυτή δεν μας εκπλήσσει καθώς αποτελούσε στόχο της ολοένα και αυξανόμενης υποβάθμισης και υποστελέχωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η πρόεδρος του ΠΚΣ χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους εργαζόμενους προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Υγείας. Και η σχέση κτηνιάτρου-κτηνοτροφίας; Είναι φανερό από την πρόταση της προέδρου του ΠΚΣ ότι πάνω απ’όλα μπαίνει ένα υποτιθέμενο κύρος του επαγγέλματος γυρνώντας την πλάτη στο κομμάτι της κτηνοτροφίας και του ρόλου που έχει να παίξει ο κτηνίατρος στην κτηνοτροφική παραγωγή. Σήμερα, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να ζητήσουμε άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων στον δημόσιο τομέα, καμία κατάργηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αντιθέτως ύπαρξη μιας ενιαίας και διακριτής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ που θα εξασφαλίζει μια συνέχεια στον έλεγχο τροφίμων ζωικής προέλευσης από τον στάβλο ως το πιάτο.

Αναφορικά δε με το αντικείμενο της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων ο Σύλλογος δε θα πρέπει για άλλη μια φορά να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και σε αυτό το αντικείμενο, η σθεναρή διεκδίκηση της εφαρμογής του ΠΔ 344/2000 και συγκεκριμένα του άρθρου 13 για την υποχρεωτική απασχόληση των κτηνιάτρων σε επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης, σε χώρους μαζικής εστίασης, σε σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε αλυσίδες µεγάλων καταστηµάτων πώλησης προϊόντων ζωικής προέλευσης κτλ. θα πρέπει να αποτελέσει προμετωπίδα του ΠΚΣ. Εάν θέλουμε νέες θέσεις εργασίας, αυτές μπορούν να προκύψουν μόνο εάν προσπαθήσουμε να μεγαλώσουμε την πίτα, από την οποία τρώμε και όχι να προσπαθούμε συνεχώς να την κόβουμε πιο μικρά κομμάτια και να αποκλείουμε κόσμο από αυτήν.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό του κτηνιατρικού φαρμάκου. Σε ό,τι αφορά τα παραγωγικά ζώα, το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των φαρμάκων διακινείται παράνομα. Η κατάσταση αυτή είναι πρώτα απ’ όλα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον αποτελεί μια τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους κτηνιάτρους. Αλλά και σε ότι αφορά τα φάρμακα των ζώων συντροφιάς η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Βασικό αίτημα του Συλλόγου θα πρέπει να είναι η διατίμηση του φαρμάκου, η οποία αν γίνει με τα σωστά κριτήρια μπορεί να διευκολύνει τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων, να μειώσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και να ρίξει το κόστος παραγωγής των κτηνιατρικών προϊόντων, καθώς και η δυνατότητα επιστροφής φαρμάκων που πρόκειται να λήξουν. Επιπλέον πρέπει να αρχίσει η κουβέντα για το σχηματισμό ενός προμηθευτικού συνεταιρισμού - φαρμακαποθήκης, κάτι το οποίο θα μετέτρεπε αυτομάτως την τιμή των φαρμάκων σε συλλογική και άρα θα έδινε και το πλεονέκτημα σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευσή της. Όλα τα παραπάνω ενισχύονται κι από την επέκταση του μητρώου συνταγών στα ζώα συντροφιάς, απαραίτητου παράγοντα για τον έλεγχο κίνησης φαρμάκων. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η πρόταση που έχουμε καταθέσει στη ΔΕ κι έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτή για διεκδίκηση από πλευράς του Συλλόγου, σε συνεργασία με φορείς όπως ΕΟΦ και κτηνιατρικές σχολές, ενιαίου και μειωμένου ΦΠΑ για όλα τα συνταγογραφούμενα κτηνιατρικά φάρμακα (στα οποία εντάσσονται και τα εξωπαρασιτοκτόνα) και ανάδειξη της σημασίας τους για την προστασία της υγείας των ζώων ακόμα και του ελέγχου ανθρωποζωονόσων.

Για όλα αυτά πρέπει να συνεδριάσει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικό Σύλλογος, για όλα αυτά ως ΑΡΠΑ καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν ενεργά στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Κυριακή 19/03 και ώρα 10π.μ. στα γραφεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Λεφέβρ 4 στο Νέο Κόσμο.
Να μη μείνουμε άλλο ανενεργοί, να ανασυγκροτήσουμε το Σύλλογο, να αποφασίσουμε για τα πραγματικά μας προβλήματα.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
επιστροφή