28/02/2017

Ανακοίνωση Π.Κ.Σ. σχετική με τα φαινόμενα διασυρμού συναδέλφων

Οι Έλληνες κτηνίατροι, απόφοιτοι καταξιωμένων πανεπιστημιακών σχολών, εδώ και χρόνια διαπρέπουν στο επάγγελμά τους διασφαλίζοντας την υγεία και ευζωία των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών, προασπίζοντας την Δημόσια Υγεία. Κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε καιρούς οικονομικής κρίσης δεν είναι λίγες οι φορές που οι κτηνίατροι, αναλογιζόμενοι το καθήκον τους, πραγματοποιούν κτηνιατρικές πράξεις με προσωπικό τους κόστος. Ταυτόχρονα, το φιλοζωικό κίνημα στην χώρα μας διαρκώς και μεγαλώνει και δεν είναι λίγες οι φορές που η συμβολή του υπήρξε καθοριστική και βοηθητική στο έργο των κτηνιάτρων.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει κάποια πράγματα να είναι ξεκάθαρα και οι ευθύνες να αποδίδονται στους πραγματικούς υπεύθυνους. Η ύπαρξη αδέσποτων ζώων ή φαινομενικά δεσποζόμενων δεν αποτελεί ευθύνη του κτηνιάτρου, αλλά πρώτα και κύρια της πολιτείας. Η νομοθεσία υπάρχει και ορίζει ως βασικό υπεύθυνο τόσο για την περισυλλογή και την φροντίδα των αδεσπότων όσο και για τον έλεγχο των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων τον εκάστοτε Δήμο . Είναι, όμως, ελάχιστες, οριακά και ανύπαρκτες οι περιπτώσεις που αυτή εφαρμόζεται. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, την ανευθυνότητα ενός διερχόμενου οδηγού να την χρεώνεται ένας επαγγελματίας κτηνίατρος που καλείται να ανταποκριθεί εκτός ωραρίου εργασίας και αδυνατεί να το κάνει.

Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από την πολιτεία την επίσημη θέσπιση εφημεριών, προκειμένου να εξυπηρετούνται όπως πρέπει οι επείγουσες περιπτώσεις και ταυτόχρονα, να μπορούν και οι ίδιοι οι κτηνίατροι να λειτουργούν υπό συγκεκριμένο πλαίσιο. Ούτε αυτό, όμως, έχει εισακουστεί.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο κάθε επαγγελματίας μαζί με την ηθική του καταξίωση δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί για τις οικονομικές του απολαβές, γιατί από αυτές ζει. Δεν είναι δυνατόν να κατακρίνεται ένας επαγγελματίες επειδή ζητά να πληρωθεί για την δουλειά του. Τέτοιες λογικές οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια που κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να δεχτεί.

Τέλος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ακριβώς αυτό που το όνομά τους ορίζει και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ούτε ως μέσα ενημέρωσης πόσο μάλλον ως μέσα διασυρμού και δημιουργίας εντυπώσεων. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα και προστατεύουν τα όρια.

Στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο λειτουργεί πειθαρχικό συμβούλιο και δεν έχει υπάρξει ποτέ καταγγελία ιδιώτη που δεν έχει εξεταστεί διεξοδικά. Ως εκ τούτου κανένας ιδιώτης όσο φιλόζωος κι αν διατείνεται ότι είναι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να απευθυνθεί σε επίσημους φορείς. Αν η επιστημονική απάντηση δεν είναι πάντα αυτή που ευχαριστεί, δεν υπάρχει πρόβλημα στην απάντηση, αλλά στο ύφος και στην σκοπιμότητα την οποία έχουν ορισμένοι.

Καλούμε την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποφεύγει τις ευθύνες της καλυπτόμενη πίσω από έναν υποτιθέμενο εμφύλιο μεταξύ κτηνιάτρων και ιδιοκτητών ζώων. Καλούμε τους συναδέλφους κτηνίατρους να επιδεικνύουν δεοντολογική συμπεριφορά, συνεχίζοντας να εργάζονται με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία ζώων και ανθρώπων. Προτρέπουμε δε το επίσημο φιλοζωικό κίνημα να αυτοπροστατευτεί από πρακτικές που το εκθέτουν.
Ζώα και άνθρωποι μαζί. Ενιαία ιατρική – Ενιαία Υγεία
αρχείο λήψης
επιστροφή