03/02/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ Δ.Ε.

03/02/2017

Παρακαλούμε όπως πρωτοκολληθεί, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προωθηθεί στα υπόλοιπα μέλη της ΔΕ η ακόλουθη επιστολή:
Εάν δεν επαναλαμβανόταν για πολλοστή φορά, θα μας προκαλούσε μεγάλη έκπληξη που η ενημέρωση για τη σύγκληση της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΚΣ γίνεται μόλις δύο ημέρες από τη διεξαγωγή της. Προφανώς η εσωτερική συνεννόηση της πλειοψηφούσας παράταξης απλά αρκεί για να καθοριστεί τόπος και χρόνος για τη σύγκληση της Διοικούσας Επιτροπής και περισσεύει η (έστω και για τους τύπους) προηγούμενη συνεννόηση και με τα υπόλοιπα μέλη.

Αν τα παραπάνω, απλά δηλώνουν αλαζονεία και έλλειψη σεβασμού προς τη γνώμη όλων των συναδέλφων που επανειλημμένα έχουν ζητήσει τα στοιχειώδη ως προς τη συνεννόηση, τα σημαντικότερα ζητήματα είναι αλλού. Και κυρίως στην επιλεκτική αδράνεια της πλειοψηφίας της ΔΕ αλλά και τα χαρακτηριστικά που αυτή προσδίδει στο Σύλλογο.
Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας κατά την άποψή μας με τα πιο σημαντικά ζητήματα της τελευταίας ΔΕ. Αποφάσεις ειλημμένες που συνεχίζουν και παραμένουν στα χαρτιά. Για ποιο λόγο άραγε;
1) Στην τελευταία ΔΕ συζητήθηκε, μετά από αίτημα της ΑΡΠΑ, το θέμα των κτηνιατρικών φαρμάκων και κυρίως το σκέλος των διαφορετικών κατηγοριών ΦΠΑ αλλά και της παράνομης διακίνησής τους.
Με την εφαρμογή του νέου ΦΠΑ όπως επιβλήθηκε από Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ και λόγω της αυθαίρετης κατάταξης σε διαφορετικές δασμολογικές κλάσεις πολλών εξωπαρασιτοκτόνων, προκύπτουν προβλήματα που αφορούν το κόστος της κτηνοτροφικής παραγωγής, την οικονομική ικανότητα των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς να προστατέψουν τα κατοικίδιά τους από παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται με εξωπαράσιτα αλλά και έμμεσα την προστασία της δημόσιας υγείας, καθότι λόγω του αυξημένου κόστους δεν θα γίνεται ολοκληρωμένα η πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων. Εκτός όλων αυτών ακόμα και το δασμολογικό «ανακάτεμα» κανονικά συνταγογραφούμενων φαρμάκων με γεωργικά φάρμακα κ.ά. κάνει ακόμα πιο εύκολη την ανεξέλεγκτη χορήγησή τους από μη εγκεκριμένα σημεία πώλησης.
Στη βάση αυτών η πλειοψηφία της ΔΕ αποδέχτηκε την πρότασή μας για διεκδίκηση από πλευράς του Συλλόγου, σε συνεργασία με φορείς όπως ΕΟΦ και κτηνιατρικές σχολές, ενιαίου και μειωμένου ΦΠΑ για όλα τα συνταγογραφούμενα κτηνιατρικά φάρμακα (στα οποία εντάσσονται και τα εξωπαρασιτοκτόνα) και ανάδειξη της σημασίας τους για την προστασία της υγείας των ζώων ακόμα και του ελέγχου ανθρωποζωονόσων.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που οφείλει να ξεκαθαριστεί το τοπίο για την φορολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι καιρός να αναδειχθεί και το ζήτημα της υποχρεωτικής συνταγογράφησης και τήρησης μητρώου συνταγών για τα φάρμακα των ζώων συντροφιάς και να ληφθούν μέτρα ώστε να υλοποιηθεί. Αυτό είναι κάτι που ήδη εφαρμόζεται για τα φάρμακα των παραγωγικών ζώων και το Προεδρικό Διάταγμα που το ορίζει δεν εξαιρεί με κάποιο τρόπο τα ζώα συντροφιάς, αντίθετα αναφέρεται σε όλα τα κτηνιατρικά φάρμακα.
Για εμάς η διεκδίκηση εφαρμογής αυτού του Προεδρικού Διατάγματος καθώς και η συνεννόηση με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του δημοσίου για τον έλεγχο της εφαρμογής του αποτελούν ένα ακόμα όπλο στην καταπολέμηση της παράνομης και ανεξέλεγκτης διακίνησης φαρμάκων που είναι επικίνδυνες τόσο για την υγεία των ζώων αλλά και των ιδιοκτητών τους. Επίσης είναι ένα μέτρο προάσπισης του επαγγέλματός μας ενάντια στον αθέμιτο ανταγωνισμό και την αντιποίηση επαγγέλματος που τείνει να γίνει κανόνας.
Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Συντάχθηκε η επιστολή με τα αντίστοιχα αιτήματα και στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο, όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί στην τελευταία ΔΕ;
2) Επίσης ομόφωνη απόφαση της ΔΕ υπήρξε η πραγματοποίηση κεντρικού τύπου εκδήλωσης σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις των κτηνιάτρων, την ασφάλιση και την τιμολόγηση των υπηρεσιών αλλά και συνολικά την οικονομική διαχείριση ενός κτηνιατρείου.
Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για την καθημερινότητα μας, τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος συνάδελφος στα πρώτα του βήματα μετά τη λήψη του πτυχίου για να βρει δουλειά, για το τεράστιο κόστος που έχει ένα νέο ιατρείο καθώς και για το επίσης τεράστιο κόστος που έχει η διαχείριση του ή για την απόγνωση που έχουν φέρει οι οφειλές μας στο ασφαλιστικό μας ταμείο. Μία εκδήλωση σίγουρα δεν πρόκειται να φέρει λύση σε αυτά τα θέματα, ωστόσο είναι το πρώτο βήμα να γνωρίσουμε συλλογικά το πρόβλημα και να συζητήσουμε επίσης συλλογικές απαντήσεις.
Το ερώτημα και εδώ αντίστοιχο: Θα επιδείξει η πλειοψηφία της ΔΕ ευαισθησία για όλα αυτά τα ζητήματα και θα πάρει τις απαραίτητες συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα και οι συνθήκες εργασίας της πλειοψηφίας των συναδέλφων, όπως ευαισθητοποιείται για ζητήματα εντυπώσεων-δημόσιων σχέσεων, αν και αυτό ακόμη το κάνει με στρεβλό τρόπο (βλ. πρόσφατη επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο, βάση δεδομένων microchip κτλ); Η εκδήλωση που ομόφωνα έχει αποφασιστεί μπορεί να αποτελέσει την αρχή στο να σπάσει η επιλεκτική αδράνεια του ΠΚΣ. Θα τολμήσουμε;
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε μια διαφορετική λειτουργία του ΠΚΣ, που τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου δεν αφορούν μόνο 11 “πεφωτισμένους”. Η προχειρότητα της πλειοψηφούσας παράταξης (ή η επιλογή της να αποκλειστεί σκόπιμα η αντίθετη άποψη) μπορεί να μας εμποδίσει να παραβρεθούμε στη ΔΕ της Κυριακής 5/2, δε θα μας αποτρέψει όμως να συνεχίσουμε να θέτουμε ζητήματα και να επιμένουμε στην υλοποίηση τους.

Για την ΑΡΠΑ
Τα μέλη της ΔΕ

Κάσσανδρος Θάνος
Μπίλιας Γιάννης
επιστροφή