25/01/2016

Δελτίο Τύπου ΑΡΠΑ για το ασφαλιστικό

arpaΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!!!
Μετά από έξι χρόνια συνεχών επιθέσεων στα κοινωνικά δικαιώματα και επανειλημμένων μειώσεων στα εισοδήματα και ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από συντάξεις, το νέο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει από το ασφαλιστικό σύστημα μειώνοντας ακόμα περισσότερο συντάξεις (κύριες και επικουρικές), αυξάνοντας εισφορές και όρια ηλικίας. Μάλιστα επιχειρεί να το «ξεπετάξει» – ερήμην των εργαζομένων – σε διάστημα κάποιων ημερών.
Η κυβέρνηση βαδίζοντας στα χνάρια των προκατόχων της προσπαθεί να παρουσιάσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σαν αποκατάσταση της δικαιοσύνης , επιχειρώντας να αναζωπυρώσει τον κοινωνικό αυτοματισμό αυτή τη φορά από την αντίθετη πλευρά, επιχειρώντας να βάλει τους μισθωτούς απέναντι σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Επί της ουσίας όμως αυτό που περιγράφεται ως «δικαιοσύνη» είναι η προς τα κάτω ισοπέδωση των δικαιωμάτων του συνόλου της εργαζόμενης πλειοψηφίας χωρίς να πειράζει την τεράστια εργοδοτική εισφοροδιαφυγή αλλά και την αποδοχή ως φυσικού φαινομένου την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων που αποτελούν βασικές αιτίες για τη δημιουργία των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Δε γίνεται επίσης κανένας λόγος για τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και την δραματική μείωση των μισθών που αφήνουν κυριολεκτικά άδεια τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πλήττει παλιούς και νέους ασφαλισμένους αλλά και τους σημερινούς συνταξιούχους. Οι μεγάλοι χαμένοι, όμως, με την αύξηση των εισφορών και την υπερφορολόγηση, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες. Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι θα επιβαρυνθούν ως εξής:
– 20% για την Σύνταξη (Άρθρο 53, §1)
– 6,95% για παροχή σε χρήμα και υγειονομική περίθαλψη (Άρθρο 53, §3)
– 4% για εφάπαξ παροχή (Άρθρο 17, §2)
– 7,5% για επικουρική ασφάλιση (Άρθρο 51, §2) και
– 10 € το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ (Άρθρο 53, §8)
Οι εισφορές αυτές, όμως, που πλέον θα καταβάλλονται μηνιαία (Άρθρο 56, §2), δεν μπορεί να αντιστοιχούν σε εισόδημα μικρότερο από τον κατώτατο βασικό μισθό του άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (Άρθρο 53, §2), δηλαδή 586,08€. Συνεπώς οι ελάχιστες ετήσιες υποχρεωτικές εισφορές για όλους τους νυν ασφαλισμένους σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ θα είναι:
εισφορά σύνταξης 586,08€*12*20% = 1.406,59€, εισφορά περίθαλψης 586,08€*12*6,95% = 488,79€, εισφορά εφάπαξ 586,08€*12*4% = 281,31€, εισφορά επικουρικής 586,08€*12*7,5% = 527,47€, εισφορά ΟΑΕΔ 10€*12 = 120€,
Σύνολο 1.406,59€ + 488,79€ + 281,31€ + 527,47€ + 120€ = 2.824,17€
Για αυτοαπασχολούμενο ή ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 1.000 € το μήνα, οι ετήσιες εισφορές θα ξεπερνούν τα 4.700€ το χρόνο. Ειδικά μάλιστα για τους Ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ καταργούνται οι ισχύουσες εκπτώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κατά την πρώτη 5ετία εισόδου τους στο σύστημα ασφάλισης (Άρθρο 53, §7).
Οι προτάσεις αυτές του νομοσχεδίου πλήττουν θανάσιμα όλους τους οικονομικοκοινωνικούς κλάδους και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας ενώ οι μοναδικοί που επωφελούνται από αυτές είναι η μεγαλοεργοδοσία και οι δανειστές.
Για την ανατροπή του καταστροφικού αυτού νομοσχεδίου χρειάζεται αγώνας ενιαίος, όλων των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας, μαζικός, με τους συνταξιούχους και την εργαζόμενη πλειοψηφία, μαχητικός, διαρκής αλλά και με στιβαρά αιτήματα, τα οποία να υπερασπίζονται τον καθολικό, δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
Στη βάση αυτή, προτάσεις για διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση υπονομεύουν τον αναγκαίο αγώνα για τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς κοινωνικής ασφάλισης και νομιμοποιούν όλες τις περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς δεν γίνεται καν λόγος για καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίθεση στο απαράδεκτο και αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και ζητάμε την άμεση απόσυρσή του.
• Την αποκατάσταση του δημόσιου – καθολικού - αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με κατάργηση των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων.
• Καθολική, δημόσια, υποχρεωτική ασφάλιση και δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους-ες, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις, που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων, νεολαίας και λαού.
• Την αποκατάσταση του βασικού μισθού και των αποδοχών των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων, πράγμα που εκτός των άλλων, θα επιφέρει και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
• Το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής της εργοδοσίας, καθώς και την επαναφορά του ύψους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που μειώθηκαν κατά 4% και στερούν το ασφαλιστικό σύστημα από πολύτιμους αναγκαίους πόρους.
• Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος. Τα 70 δισ. ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010, τα δεκάδες δισ. που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI, αλλά και τα δισ. που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απόσυρση των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!!!

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ


επιστροφή