Από τη Σύνταξη

Άρθρο του Ξ. Κωστάτου

Μπλακ Αουτ από τη Νεα (συν)Ταξη


"Σε βρίσκω επιζήμιο και σκληρό, εγωιστή και αλαζονικό. Δεν μπορώ όμως να σε μισήσω, γιατί δεν πιστεύω πως είσαι ευτυχισμένος." (Α. Καμύ, "Καλιγούλας")

Τρία τεύχη χωρίς τη λειτουργία Συντακτικής Επιτροπής. Τρία τεύχη (74, 75 & 76), χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα μισά μέλη της Σ.Ε. για την υπό δημοσίευση ύλη. Η τηλε-ιατρική θέλγει. Μπορεί, όμως, να υποκαταστήσει την εκ του σύνεγγυς κλινική πράξη; Κάποιοι θεωρούν πως έχει καταργήσει το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Έτσι οι θεματοφύλακες του παρασκηνίου δεν θεώρησαν απαραίτητη ("δεν χρειάζεται", είπαν) τη συνάντηση των μελών της Σ.Ε. για τη σύνταξη της ύλης. Ακόμη περισσότερο, δεν ενημέρωσαν με κανέναν τρόπο (για την επιλεγμένη από τους ίδιους ύλη) τα τρία από τα έξι μέλη της Σ.Ε. (που είχε την ευθύνη της έκδοσης των 3 τευχών). Μια επιτροπή από την οποία αποκλείονται τα μισά τουλάχιστον μέλη της έχει ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας.
Ρουβίκωνας για το παρόν editorial υπήρξε κείμενο στο τεύχος 75. Η επιθετική του κακοήθεια διείσδυε προς κάθε κατεύθυνση, διαποτίζοντας τις σελίδες με τα ψεύδη και το ύφος του συγγραφέα. Σε παρόμοιες περιπτώσεις συνιστάται αυτοσυγκράτηση ώστε να μην καταντήσεις σαν αυτό που κατακρίνεις.
Αφήνεις, όμως, τον ψεύτη να σε λέει "ψεύτη", τον στρεψοδίκη να σου αποδίδει "παράνοια", τον λασπολόγο να υβρίζει δεξιά και αριστερά (κυριολεκτικά), τον Μπουραντά να παριστάνει τον συναινετικό και τον ανεκτικό; Η ανασκευή των ων ουκ έστι αριθμός ψευδών θα απαιτούσε πολλές σελίδες. Διατηρώντας κατά το δυνατόν την ψυχραιμία, περιορίζομαι σε λίγα σημεία που αφορούν καίρια στην έκδοση του περιοδικού:
Μάθαμε, λοιπόν, πως κάποια "ανεκτική" και "δημοκρατική" Σ.Ε. "επέτρεψε" τη δημοσίευση (στο τ. 74) κειμένου που "την" κατηγορούσε για λογοκρισία. Η αλήθεια είναι ότι το κείμενο δεν κατηγορούσε τη Σ.Ε., αλλά την πρόεδρο της Δ.Ε., που -ενεργώντας ατομικά και εν κρυπτώ- "έκοψε" επιστολή από το τ. 73, περιφρονώντας ακριβώς τη Σ.Ε. (Και αυτό λέγεται λογοκρισία.) Η αλήθεια είναι πως οι "ανεκτικοί" μύστες της τηλε-χειρουργικής δεν είχαν περιθώριο να κόψουν κείμενο δύο μελών της Σ.Ε. (ένα εκ των οποίων είναι και μέλος της Δ.Ε.) χωρίς να υποστούν την κατακραυγή των πολλών. Έπραξαν απλώς το αυτονόητο (και την ανάγκη φιλοτιμία). Η αλήθεια είναι ότι στην ουσία Σ.Ε. δεν λειτούργησε στα τεύχη 74 & 75 ούτε στο παρόν τεύχος. Ούτε καν οι συμφωνημένες διαφημιστικές καταχωρίσεις δεν ελέγχθηκαν. Ενώ κάποιος αποφάσισε την αλλαγή της διάρθρωσης του περιοδικού, ώστε να αναδειχθεί σε περίοπτη θέση ανορθόγραφη επιστολή με ατεκμηρίωτες συκοφαντικές αναφορές σε συνδικαλιστές (γενικώς και αορίστως), χωρίς να κατονομάζει κανέναν, αφήνοντας να αιωρούνται κατηγορίες για τον οποιονδήποτε (πράγμα που άπτεται του νόμου περί Τύπου). Το τηλε-βραχυκύκλωμα έφερε μπλακ άουτ.
Ποιος, όμως, εκλέγει (ή παύει) τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής; (Γιατί η "συναινετική" πλειοψηφία της Δ.Ε. διατείνεται πως "ανεχόταν" και "δεν κατήργησε' κάποιο από τα μέλη της Σ.Ε.)
Ορίζεται ρητά στο καταστατικό του ΠΚΣ (Άρθρο 10, παρ. 3.θ) ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στη Γενική Συνέλευση. Όχι στη Διοικούσα Επιτροπή, ούτε σε κάποια παράταξη. Πολύ περισσότερο σε κανένα άτομο (απόν σε όλες τις Γ.Σ. που όρισαν Σ.Ε.), που έχει αναλάβει εργολαβικά (εξ ου και η λάσπη) τις τελευταίες μονομπλόκ εκδόσεις. Αυστηρά μιλώντας, θα λέγαμε ότι ο λιβελλογράφος (που συχνά-πυκνά επικαλείται το καταστατικό, αλλά λίαν επιλεκτικώς και μονομερώς) δεν θα έπρεπε να θεωρείται καν μέλος της Σ.Ε. (αφού καμία Γ.Σ. δεν τον έχει εκλέξει).
Υπάρχει ανεκτικότητα. Αλλά αναζητήστε τη αλλού. Σε αυτούς που, για την εύρυθμη έκδοση του περιοδικού, δεν επικαλέστηκαν το καταστατικό (μη δεχόμενοι στη Σ.Ε. μέλη που επέλεξε αναρμοδίως η πλειοψηφία της Δ.Ε.). Σε αυτούς ακριβώς που κατηγορούνται σαν "τσιφλικάδες" του περιοδικού. Και τέτοια ανεκτικότητα, ώστε δέχτηκαν (τον Οκτώβριο και όχι τον Ιούλιο, όπως πάλι ψευδώς γράφτηκε) το ξεχείλωμα της Σ.Ε. με όσα μέλη επιθυμεί (πάλι αναρμοδίως) μια παράταξη και μάλιστα κατοίκους νήσων. Ή υπέμειναν τις άοκνες προσπάθειες της νέας τάξης συντακτών να δώσουν χρώμα (κυανό, ασφαλώς) στην ασπρόμαυρη μονοτονία της Κτηνιατρικής Ενημέρωσης.
Καιρός είναι να τελειώνουν όλα αυτά. Με πνεύμα καταλαγής και συνεννόησης. Έριδες δεν χωρούν στον ΠΚΣ. Ούτε κομματισμοί ούτε παλλικαρισμοί από λογής-λογής μονοκόμματους. Καλό είναι να παύσουν οι αυθαιρεσίες. Αλλιώς η με κάθε νόμιμο μέσο υπεράσπιση των καταστατικών ορίων θα είναι μονόδρομος.
Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος, μετριοπαθής και με διάθεση για συνεργασία είναι ευπρόσδεκτος στην κοινή προσπάθεια. Για κάθε υστερόβουλη μετριότητα, που νομίζει πως έχει συλλάβει τον ποντίφηκα από το υπογένειο, ένα μόνο σχόλιο:

Σάλεψε ο βούρκος και περνιέται για θάλασσα.

Ξ. Κωστάτος

επιστροφή