Δελτίο Τύπου ΑΡΠΑ για το ΕΣΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΠΑ

Το ΕΣΠΑ και πως δε θα ενταχτούμε σε αυτό

Μικρή ιστορία

Το Μάιο δημοσιεύθηκε το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίηση Εμπόριο-Τουρισμός Υπηρεσίες. Προς έκπληξη όλων στη κατηγορία περιλαμβάνονται οι κτηνίατροι οι οποίοι το μαθαίνουν από εταιρίες που ζητούν να συντάξουν τις σχετικές αιτήσεις ζητώντας να πληρωθούν ακόμα και την αποστολή πληροφοριακού υλικού.

Την έκπληξη διαδέχεται ο πανικός καθώς όλοι θέλουν να επιδοτηθούν μα τα κριτήρια είναι απαγορευτικά. Εισόδημα άνω των 30000€, επιδότηση για ποσά άνω των 20000€ τα οποία πρέπει να καταβάλλει ο επιδοτούμενος και να λάβει μετά από έλεγχο από την Ελληνική γραφειοκρατία το 55% του δαπανώμενου ποσού. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόγραμμα που αγνοεί τα νέα κτηνιατρεία, αυτούς που έχουν ανάγκη επιδότησης και το οποίο θέλει να κάνει τους μεσαίους και μεγάλους ακόμα μεγαλύτερους. Η περαιτέρω διερεύνηση είναι ακόμα πιο απογοητευτική. Το 40%.της επιδοτούμενης επένδυσης οφείλει να αφορά την βασική λειτουργία της επιχείρησης κτηνιατρείο άρα την εμπορική, άρα περιορίζεται μόνο σε ανακαινίσεις εμπορικών χώρων. Μοριοδοτείται η δημιουργία θέσεων εργασίας τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των κτηνιατρείων είναι χωρίς μισθωτούς.

Και μετά τον πανικό η οργή… Δημοσιεύεται το πρόγραμμα για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών το οποίο θα μπορούσε όντως να επιδοτήσει ως και 80% την αγορά επιστημονικού εξοπλισμού ακόμα και μικρής αξίας στους νέους (έναρξη μετά το 2004) αλλά οι κτηνίατροι δεν περιλαμβάνονται σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους γεωτεχνικούς αλλά και τα επαγγέλματα υγείας. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Υπουργείου οι κτηνίατροι είναι οι μόνοι που θα είναι καλύτερα να παν για τα πολλά και να μην πάρουν τίποτα.

Με ηθικά διδάγματα

Πέραν της πληροφόρησης, ας μας επιτραπεί ένα μικρό σχόλιο για τη στάση του Συλλόγου μας. Η παράταξη των κολλητών των Υπουργείων, και ανεξάρτητη και φιλελεύθερη, για άλλη μια φορά αρκέστηκε στο ρόλο του απατημένου συζύγου. Το έμαθε τελευταία, συνεδρίασε μόνη της –η ηχώ της φωνής μου δεν φέρνει ποτέ αντίρρηση- και πέρα από μερικούς λεονταρισμούς δια της απειλής προσφυγής στα δικαστήρια (γι αυτό δεν τους έχουμε τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές;) δεν πέτυχε τίποτα και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. Τίποτε δεν πέτυχε και η παρέμβαση του ομοίως φιλοκυβερνητικού ΓΕΩΤΕΕ χάρις στο οποίο τουλάχιστο μάθαμε και εμείς οι κοινοί θνητοί ότι κάτι συμβαίνει. Το μόνο που μένει είναι μια παραδειγματική επιτομή της δράσης των ικανότατων που κυβερνούν το κλάδο μας . Το παρασκήνιο και η ταύτιση με τη κυβέρνηση για άλλη μια φορά δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα πέρα από τα οφέλη των γκόλντεν μπόις για τον εαυτό τους και κανένα άλλο. Όσο για τους υπόλοιπους ας ξανασκεφτούν πόσα θα πετύχει ένας κλάδος τόσο ταυτισμένους με την προηγούμενη κυβέρνηση τώρα που τα πρόσωπα αλλάζουν.

Πάντως εμείς θα είμαστε εδώ. Κι όσο τα προγράμματα θα παίρνουν αναβολές θα επιμένουμε πως ανεξάρτητα από το ποιος είναι στη κυβέρνηση οι κτηνίατροι οφείλουν να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την ένταξη τους σε προγράμματα επιστημόνων και όχι μεταποιητών. Πως η ευρωπαϊκή επιδότηση είναι μικρή επανόρθωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου με την ΕΕ και όχι προσανατολισμός της οικονομίας. Πως όσοι θεσμοθέτησαν την εξάσκηση του επαγγέλματος μέσω γραφείου ή ως πλανόδιοι εγκεκριμένοι σε άλλο νομό στερούν επιδοτήσεις και πραγματικές περιγραφές του επαγγέλματος. Πως το επάγγελμα μας πρέπει να αλλάξει αλλά προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας που πλήττεται με στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι υπέρ όσων λιβανολογούν με το αζημίωτο την κάθε κυβέρνηση.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μετά την απαγόρευση της παρουσίας του περιοδικού μας στο διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου μπορείτε να το βρείτε στο www.emvolimo.gr
επιστροφή