«Eνημέρωση για την YA (3.9.2009 1835/B/2009) που αφορά τον καθορισμό του τρόπου έκδοσης της κτηνιατρικής σύνταξης»

Άρθρο της Α. Τραχήλη
Eνημέρωση για την YA (3.9.2009 1835/B/2009) που αφορά τον καθορισμό του τρόπου έκδοσης της κτηνιατρικής σύνταξης

Aπό την Πρόεδρο του Π.K.Σ.
Aθηνά Tραχήλη

Aγαπητοί συνάδελφοι
Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του N. 3698/2008 που μεταξύ των άλλων αφορούσε θέματα που διέπουν την άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος και κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων της Διοίκησης του Συλλόγου μας (Aποστολή Eξώδικων) προς την ηγεσία του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων καθορίσθηκε με την YA (2.9.2009 18535/B/2009) το θεσμικό πλαίσιο συνταγογράφησης των κτηνιατρικών φαρμάκων στα Παραγωγικά ζώα. Πρόκειται για απόφαση Σταθμό για τον Kτηνιατρικό Kλάδο δεδομένου ότι η Kτηνιατρική Συνταγή ­πάγιο αίτημά μας­ αποτελεί την τεκμηρίωση της κτηνιατρικής πράξης έτσι αφενός μεν είναι εφικτή η ιχνηλασιμότητα του τελικού προϊόντος άρα και η προάσπιση της δημόσιας υγείας, αφετέρου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που συνεπάγεται η αλόγιστη και χωρίς έλεγχο χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων.

Δυστυχώς και σε αυτή την προσπάθειά μας αντιμετωπίσαμε την αντίδραση της Διοίκησης του ΓEΩTEE η οποία με τα έγγραφά της προς το YΠAT προσπάθησε να παραπέμψει εσαεί την έκδοση της YA στις καλένδες.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που ασχολούνται με την περίθαλψη των Παραγωγικών ζώων και χορηγούν κτηνιατρικά φάρμακα να απευθύνονται στις κατά τόπους διευθύνσεις κτηνιατρικής και να ζητούν την έκδοση άδειας και λειτουργίας κτηνιατρικών γραφείων παραγωγικών ζώων.

Σε περίπτωση που υπάρχει μεικτή δραστηριότητα δηλαδή ταυτόχρονα και περίθαλψη ζώων συντροφίας, σύμφωνα με το N. 3698/2008, άρθρο 19, ο ιδιώτης κτηνίατρος μπορεί να διαθέτει στον ίδιο χώρο με το κτηνιατρικό γραφείο Παραγωγικών ζώων και κτηνιατρείο ζώων συντροφιάς με μια μόνο είσοδο αλλά εσωτερικά οι χώροι να είναι σαφώς διακριτοί. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται επιπλέον η έκδοση ταυτόχρονα και άδειας λειτουργίας ζώων συντροφιάς.

Eπίσης σύμφωνα με το N. 3698/2008 άρθρο 20 μέσω των κτηνιατρικών γραφείων Παραγωγικών ζώων οι κτηνίατροι μετά από έκδοση κτηνιατρικής συντάξεως θα μπορούν να χορηγούν τα κατάλληλα κτηνιατρικά φάρμακα στους ιδιοκτήτες ζώων, τα οποία περιθάλπτουν ή παρακολουθούν για θεραπευτικούς ή προληπτικούς σκοπούς, χωρίς να απαιτείται πλέον η άδεια καταστήματος λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.

Στο κείμενο της YA περιγράφονται αναλυτικά, ποιοι κτηνίατροι έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης, σε ποιες περιπτώσεις συνταγογραφούν οι δημόσιοι αγροτικοί κτηνίατροι καθώς και το καθεστώς συνταγογράφησης στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, στα ATEI και στα Eρευνητικά Kέντρα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Eπίσης περιγράφεται σαφέστατα ο τύπος του συνταγολόγιου ο αριθμός των αντιτύπων και οι αποδέκτες αυτών.

O ΠKΣ προέβη στην έκδοση βιβλιαρίων κτηνιατρικών συνταγών δωρεάν για τα μέλη του. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να τα προμηθευτούν μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία του συλλόγου.

Για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κτηνιατρικού γραφείου Παραγωγής ζώων απαιτούνται:

Aντίγραφο τίτλου σπουδών.
Aντίγραφο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ΓEΩTEE.
Bεβαίωση εγγραφής στον Π.K.Σ.
Yπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου ότι δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις που ορίζονται στην παράγραφο άρθρο 19 του N. 3698/2008 και ότι δεν τηρεί κτηνιατρικό γραφείο σε άλλη περιοχή της επικράτειας.
Tοπογραφικό διάγραμμα με κάτοψη της επαγγελματικής στέγης σε κλίμακα 1:100.

Για την ταυτόχρονη έκδοση άδειας λειτουργίας κτηνιατρείου απαιτούνται:

Aίτηση του ενδιαφερόμενου (επιστημονικά υπεύθυνου)
Έκθεση - περιγραφή του εξοπλισμού.
Tοπογραφικό διάγραμμα με κάτοψη της εγκατάστασης και απαιτούμενων χώρων σε κλίμακα 1:100.

Eπίσης απαιτούνται να προσκομισθούν, να θεωρηθούν και να αριθμηθούν τα παρακάτω βιβλία:

Bιβλίο επιθεώρησης.
Bιβλίο καταχώρησης διαγνωσμένων μεταδοτικών νοσημάτων, Yποχρεωτικής δήλωσης.
Bιβλίο πραγματοποιούμενων απολυμάνσεων.
Bιβλίο διενεργούμενων προληπτικών εμβολιασμών έναντι μεταδοτικών νοσημάτων - Yποχρεωτικής δήλωσης.

Aγαπητοί συνάδελφοι
Aδιαμφισβήτητα τόσο ο N. 3698/2008 όσο και YA για την κτηνιατρική συνταγή αποτελούν θεσμικές παρεμβάσεις, πάγια αιτήματά μας με ορίζοντα, για την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων αλλά ταυτόχρονα για την καταξίωση του ρόλου μας στην ελληνική κοινωνία μέσω της προστασίας της δημόσιας υγείας. Aπό εδώ και πέρα εναπόκειται στη βούλησή μας η εφαρμογή και η τήρηση των παραπάνω νόμων, με στόχο τόσο την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας που προσπαθεί να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της E.E. μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο εκτροφής αλλά και η προστασία της υγείας των καταναλωτών εγχώριων ζωικών προϊόντων.

Aκολουθούν:
α) Tο κείμενο που απέστειλε το ΓEΩTEE προς τα YΠ.AT. σχετικά με την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της κτηνιατρικής συνταγής και
β) το κείμενο της υπουργικής απόφασης που αφορά τον τρόπο έκδοσης της κτηνιατρικής συνταγής.


ΓEΩTEXNIKO EΠIMEΛHTHPIO EΛΛAΔAΣ
ΔIEYΘYNΣH ΔIOIKHΣHΣ YΠHPEΣIΩN ΓEΩT. E.E.
TMHMA ΔIOIKHTIKHΣ YΠOΣTHPIΞHΣ & ΠPOΣΩΠIKOY

ΠPOΣ: Yπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων
Γραφείο Yφυπουργού κ. Kωνσταντίνου Kιλτίδη
(υπόψη κ. Δηλαβέρη)
ΘΕΜΑ: Συνταγογράφηση κτηνιατρικών φαρμάκων

Aξιότιμε κ. Yπουργέ,
Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης και επικοινωνίας μας θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Eίναι ξεκάθαρο ότι η παράγραφος (2η) μπορεί να ισχύσει όπως είναι διατυπωμένη στο κείμενο που μας δόθηκε και αυτό αποτελεί την προτιμότερη εκδοχή. Aν, όμως, επιλεγεί η τροποποίησή της θεωρούμε ότι είναι προτιμότερη η διατύπωση: «Oι κτηνίατροι που υπηρετούν στα Δημόσια Kτηνιατρεία συνταγογραφούν για τις ανάγκες του Zωικού Kεφαλαίου (των παραγωγικών ζώων) των Δήμων στους οποίους δεν υπάρχει εγκατεστημένος ιδιώτης κτηνίατρος που να πληρεί τις προϋποθέσεις για τη συνταγογράφηση των κτηνιατρικών φαρμάκων καθώς και στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο αριθμός των ιδιωτών κτηνιάτρων δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών» αντί της διατύπωσης: «Oι κτηνίατροι που υπηρετούν στα Δημόσια Kτηνιατρεία συνταγογραφούν για τις ανάγκες του ζωικού κεφαλαίου (των παραγωγικών ζώων), όταν στην περιοχή αρμοδιότητας του Aγροτικού Kτηνιατρείου δεν υπάρχει εγκατεστημένος ιδιώτης κτηνίατρος που να πληρεί τις προϋποθέσεις για τη συνταγογράφηση των κτηνιατρικών φαρμάκων», που εσείς προφορικά προτείνατε. O λόγος για την πρόταση που διατυπώνουμε έχει να κάνει με την σπουδαιότητα κάλυψης των αναγκών περίθαλψης των παραγωγικών ζώων.

Για τις περιπτώσεις όπου οι κτηνίατροι ΔY δεν θα συνταγογραφούν πρέπει να διατυπώσετε στο κείμενο της YA ότι αυτοί «απαλλάσσονται από τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για την περίθαλψη των παραγωγικών ζώων». Aυτό είναι αναγκαίο και γιατί στα οργανογράμματα των NA προβλέπεται ως αρμοδιότητα των κτηνιάτρων ΔY η περίθαλψη των αγροτικών ζώων αλλά και για να μην προκληθούν ζητήματα με εντολές της πολιτικής ηγεσίας των NA, αλλά και με αναζήτηση ευθυνών στην εφαρμογή της YA.

Eπειδή κατά την εφαρμογή των «προγραμμάτων», των εμβολιασμών κ.λπ. ανακύπτει η χρήση φαρμάκων, πρέπει να διευκρινιστεί στην YA ποιος θα συνταγογραφεί τα σκευάσματα αυτά.

Συνολικά, πέρα από το κείμενο του σχεδίου που μας δόθηκε, θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο να μην υπογραφεί τη δεδομένη στιγμή η συγκεκριμένη YA αλλά να προχωρήσετε σε μια ευρεία σύσκεψη για την άμεση κωδικοποίηση όλων των διατάξεων που διέπουν τη νομοθεσία σε σχέση με την περίθαλψη των παραγωγικών ζώων και την κτηνιατρική συνταγογραφία, ώστε να μπορέσει να λυθούν όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν υπό μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και αναπτυξιακή διάσταση στα πλαίσια των αρχών της επιστήμης και της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

H προσέγγιση αυτή θα παρείχε στο ΓEΩTEE τη δυνατότητα να υποβάλλει εμπεριστατωμένες προτάσεις, με δεδομένο ότι επί του θέματος της YA το ΓEΩTEE κλήθηκε να συμμετάσχει με τις απόψεις του την προηγούμενη Tετάρτη. Oλοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι θα ήταν σκόπιμο να λάβει γνώση το ΓEΩTEE του τελικού κειμένου της YA πριν αυτή υπογραφεί, προκειμένου να διατυπώσουμε άποψη σύμφωνα με το N. 1474/84.

Mε εκτίμηση
O Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓEΩTEE
ΘEOΔΩPOΣ A. MAPKOΠOYΛOΣ


ΥA 314738 (5) Tρόπος έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής
O YΠOYPΓOΣ
AΓPOTIKHΣ ANAΠTYΞHΣ KAI TPOΦIMΩN

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Tου άρθρου 18 του ν. 3698/2008 «Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 198 Α΄) και ειδικότερα της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού.
β) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98 Α΄).
2. Της παραγράφου 2β του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 «για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων» (EE L 165).
3. Την υπ’ αριθμ. 147/19.1.2009 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Κιλτίδη και Μιχαήλ Παπαδόπουλο» (ΦΕΚ 67 Β΄).
4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Κτηνιατρική συνταγή
1. Η έκδοση της κτηνιατρικής συνταγής, που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 18 του ν. 3698/2008, απαιτείται για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα, που προορίζονται για ζώα (θηλαστικά, πτηνά, ψάρια και μέλισσες), τα οποία παράγουν τρόφιμα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
2. Η ανωτέρω κτηνιατρική συνταγή εγγράφεται στο βιβλιάριο κτηνιατρικών συνταγών της παραγράφου 4 του άρθρου 18 του ιδίου ως άνω νόμου, το οποίο θεωρείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην οποία ο κτηνίατρος έχει την επαγγελματική του έδρα, όπου εδρεύει η υπεύθυνη Δ.Ο.Υ. και υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση.
3. Η έκδοση ειδικής κτηνιατρικής συνταγής, όπου απαιτείται, για κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα που η χρήση τους προβλέπεται ρητώς στα πλαίσια προγραμμάτων καταπολέμησης λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων των ζώων που καταρτίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα οποία διατίθενται από τα Δημόσια Αγροτικά Κτηνιατρεία ή για τα οποία παρέχονται οικονομικές ενισχύσεις στους εκτροφείς που τα χρησιμοποιούν, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν το εκάστοτε πρόγραμμα.

Άρθρο 2
Δικαιούχοι έκδοσης βιβλιαρίου κτηνιατρικών συνταγών
Δικαίωμα έκδοσης του βιβλιαρίου κτηνιατρικών συνταγών έχουν οι κτηνίατροι, οι οποίοι:
α) Διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κτηνιατρικού γραφείου παραγωγικών ζώων.
β) Διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κτηνιατρείου ή κλινικής παραγωγικών ζώων ή εργάζονται σε αυτά ως μισθωτοί.
γ) Εργάζονται σε συνεταιριστικές οργανώσεις, συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ομάδες κτηνοτρόφων παραγωγικών ζώων και διαθέτουν άδεια λειτουργίας κτηνιατρικού γραφείου παραγωγικών ζώων, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι είναι μέλη των ως άνω οργανώσεων, επιχειρήσεων και ομάδων.
δ) Εργάζονται ως μισθωτοί σε κτηνοτροφικές μονάδες, που διαθέτουν εργοστάσιο-εργαστήριο παρασκευής ζωοτροφών και έχουν λάβει σχετική άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για την παρασκευή φαρμακούχων ζωοτροφών που παράγονται μόνον για τις ανάγκες της εκτροφής τους. 23098 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
ε) Εργάζονται ως μισθωτοί σε κτηνοτροφικές μονάδες και εκδίδουν συνταγές για τα ζώα της μονάδας τους.
στ) Έχουν άδεια άσκησης του κτηνιατρικού επαγγέλματος, διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και επαγγελματική στέγη.
ζ) Δημόσιοι Αγροτικοί Κτηνίατροι που υπηρετούν σε Δημόσια Αγροτικά Κτηνιατρεία στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Σε Δημόσια Αγροτικά Κτηνιατρεία που η ζώνη ευθύνης τους περιλαμβάνει δήμους νησιωτικών περιοχών, καθώς και δήμους ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών, με απόφαση του οικείου Νομάρχη οι Δημόσιοι Αγροτικοί Κτηνίατροι εκδίδουν συνταγές κτηνιατρικών φαρμάκων για τους δήμους αυτούς υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1.1 Οι συνταγές προορίζονται μόνο για παραγωγικά ζώα που διατηρούνται σε εκτροφές εντός της ζώνης ευθύνης του Δημόσιου Αγροτικού Κτηνιατρείου όπου υπηρετούν, που ανήκουν σε δήμους νησιωτικών περιοχών, καθώς και δήμους ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών, στους οποίους δεν έχει την έδρα του ιδιώτης κτηνίατρος που έχει εκδώσει βιβλιάριο κτηνιατρικών συνταγών όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσης και λειτουργεί κτηνιατρείο ή κτηνιατρικό γραφείο παραγωγικών ζώων.
1.2 Ο Δημόσιος Αγροτικός Κτηνίατρος που εκδίδει κάθε φορά τη συνταγή εξέτασε ο ίδιος τα ζώα για τα οποία αυτή προορίζεται μετά από επιτόπια μετάβασή του στην εκτροφή όπου αυτά διατηρούνται ή αφού αυτά του προσκομίστηκαν.
1.3 Στην απόφαση του Νομάρχη αναγράφονται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και τα φορολογικά στοιχεία του Δημόσιου Αγροτικού Κτηνιάτρου, το Δημόσιο Αγροτικό Κτηνιατρείο στο οποίο υπηρετεί, και οι δήμοι στις εκτροφές των οποίων επιτρέπεται να συνταγογραφεί. Η απόφαση αυτή παύει να ισχύει αυτομάτως όταν δεν εκπληρούνται πλήρως οι προϋποθέσεις των υποπαραγράφων 1.1 και 1.2 της παρούσας παραγράφου.
2. Στην υπόλοιπη χώρα, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, οι Δημόσιοι Αγροτικοί Κτηνίατροι μπορούν να εκδίδουν συνταγές κτηνιατρικών φαρμάκων εντός της ζώνης ευθύνης του Δημόσιου Αγροτικού Κτηνιατρείου όπου υπηρετούν, όταν εκεί δεν έχει την έδρα του ιδιώτης κτηνίατρος που έχει εκδώσει βιβλιάριο κτηνιατρικών συνταγών όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσης και λειτουργεί κτηνιατρείο ή κτηνιατρικό γραφείο παραγωγικών ζώων. Η έκδοση κτηνιατρικών συνταγών από τους Δημόσιους Αγροτικούς Κτηνιάτρους γίνεται, κατά τα άλλα, με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο (ζ) 1 του παρόντος άρθρου, εφόσον αυτό δεν προκαλεί καμία σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε να επηρεάσει τα υπόλοιπα καθήκοντά τους.
Σε περιοχές όπου, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, γεωγραφικών και περίθαλψης, οι ιδιώτες κτηνίατροι, εντός της ζώνης ευθύνης του Δημόσιου Αγροτικού Κτηνιατρείου, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης των παραγωγικών ζώων, δύναται ο οικείος Νομάρχης, κατ’ εξαίρεση, με αιτιολογημένη απόφασή του και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιτρέπει σε Δημόσιους Αγροτικούς Κτηνιάτρους να εκδίδουν συνταγές κτηνιατρικών φαρμάκων με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις.
η) Οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που είναι αρμόδια για θέματα Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών αποκλειστικά και μόνο για τις ειδικές περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 4 του παρόντος.

Άρθρο 3
Τύπος βιβλιαρίου κτηνιατρικών συνταγών
1. Το βιβλιάριο κτηνιατρικών συνταγών έχει διαστάσεις 20 x 25 εκατοστά, περιέχει πενήντα (50) κτηνιατρικές συνταγές και φέρει ατομικό αριθμό, ο οποίος χορηγείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που θεώρησε το βιβλιάριο. Η ως άνω Διεύθυνση τηρεί αρχείο του ατομικού αριθμού βιβλιαρίου κάθε κτηνιάτρου και της ημερομηνίας θεώρησής του.
2. Κάθε συνταγή εκδίδεται σε τρία (3) αντίγραφα και φέρει τον ατομικό αριθμό του βιβλιαρίου και αύξοντα αριθμό, που είναι ο ίδιος και για τα τρία αντίγραφα αυτής.
3. Στην κτηνιατρική συνταγή αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στις περιπτώσεις α, β, γ, δ και ε της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 3698/2008 καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου (διεύθυνση, τηλέφωνο), σύμφωνα με το υπόδειγμα Ι του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.
4. Στην εσωτερική πλευρά του εξώφυλλου του βιβλιαρίου κτηνιατρικών συνταγών, η οποία φέρει θεώρηση και σφραγίδα της αρμόδιας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αναγράφονται ο ατομικός αριθμός του βιβλιαρίου, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός άδειας άσκησης επαγγέλματος, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), η διεύθυνση και το τηλέφωνο του κτηνιάτρου που συνταγογραφεί.
5. Το πρώτο αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής είναι λευκού χρώματος και παραμένει στο αρχείο του κτηνιατρικού γραφείου παραγωγικών ζώων, του καταστήματος κτηνιατρικών φαρμάκων ή του φαρμακείου που εκτέλεσε την συνταγή. Το δεύτερο αντίγραφο είναι κίτρινου χρώματος και μαζί με την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς των αντίστοιχων φαρμάκων παραμένει στο επίσημο μητρώο φαρμακευτικών αγωγών της εκμετάλλευσης. Το τρίτο αντίγραφο είναι κυανού χρώματος και παραμένει στο αρχείο του κτηνιάτρου δικαιούχου του άρθρου 2 της παρούσας.
Οι συνταγές κρατούνται στα προαναφερθέντα αρχεία υποχρεωτικά για 3 χρόνια για αγορά φαρμάκων χονδρικώς και για 5 χρόνια για αγορά φαρμάκων λιανικώς, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα άρθρα 64 και 65 της αριθ. 282371/31.5.2006 (ΦΕΚ 731 Β΄) κοινής Υπουργικής Απόφασης αντίστοιχα, και ελέγχονται ανά έτος τουλάχιστον, από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές αρχές της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Άρθρο 4
Ειδικές περιπτώσεις
1. Η έκδοση συνταγής κτηνιατρικών φαρμάκων, όπου απαιτείται, για παραγωγικά ζώα που διατηρούνται σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (ΑΕΙ-ΤΕΙ) ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 23099 Δημόσια ερευνητικά κέντρα, δημόσια εργαστήρια, σαν πειραματόζωα ή ζώα πρότυπα ή για άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς μπορεί να πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετά από αίτημα του κτηνιάτρου που είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα τους. Στην περίπτωση αυτή αναγράφεται σε εμφανές σημείο της συνταγής η φράση: «ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ή ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΣΤΟ (επωνυμία ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή Δημόσιου Ερευνητικού Κέντρου ή Δημόσιου Εργαστηρίου)».
2. Η έκδοση συνταγής κτηνιατρικών φαρμάκων, όπου απαιτείται, για παραγωγικά ζώα που προσκομίζονται για εξέταση ή νοσηλεύονται στις κτηνιατρικές σχολές ή κτηνιατρικά τμήματα της χώρας που διατηρούν κλινικές παραγωγικών ζώων μπορεί να πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετά από αίτηση του κτηνιάτρου που είναι υπεύθυνος της αντίστοιχης κλινικής. Στην περίπτωση αυτή αναγράφεται σε εμφανές σημείο της συνταγής η φράση : «ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ή ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ (ονομασία κλινικής) ΤΟΥ/ΤΗΣ (κτηνιατρική σχολή ή τμήμα).
3. Για την έκδοση των συνταγών για τα ζώα που αναφέρονται στις περιπτώσεις 1 και 2 του παρόντος άρθρου απαιτείται η προσκόμιση στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πλήρως συμπληρωμένης αίτησης έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής για παραγωγικά ζώα σύμφωνα με το Υπόδειγμα ΙΙ της παρούσης που υπογράφει κάθε φορά ο κτηνίατρος που είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα, τη νοσηλεία ή την εξέτασή τους. Η αίτηση αυτή παραδίδεται στην αντίστοιχη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εκδόσει συνταγή κτηνιατρικών φαρμάκων σύμφωνα με το υπόδειγμα Ι και προσαρτάται στο αντίγραφο που παραμένει στα αρχεία της σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσης.

Άρθρο 5
Υποδείγματα
Στην παρούσα απόφαση προσαρτώνται τα υποδείγματα Ι και ΙΙ, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής, και έχουν ως ακολούθως:

(Το πλήρες κείμενο της Υπουργικής Απόφασης με τα υποδείγματα, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ)
επιστροφή