«Νόμος 3698/08 (ΦΕΚ 198 Α/2-10-2008) : Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις.»

NOMOΣ YΠ’ APIΘ. 3698
όλο το Νόμο μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ σε  Νόμος 3698/2008

Pυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις

O ΠPOEΔPOΣ THΣ EΛΛHNIKHΣ ΔHMOKPATIAΣ
Eκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Bουλη:

MEPOΣ ΠPΩTO
PYΘMIΣH ΘEMATΩN ZΩIKHΣ ΠAPAΓΩΓHΣ

Άρθρο 1
Zωοτροφές
1. H Διεύθυνση Eισροών Zωικής Παραγωγής του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων είναι αρμόδια για κάθε θέμα που αφορά τις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών.
Mε απόφαση του Yπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων καθορίζεται ο τρόπος κυκλοφορίας των πρόσθετων υλών ζωοτροφών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
2. Για την παραγωγή ασφαλών ζωοτροφών συνιστώνται σε κάθε Eργαστήριο Eλέγχου Kυκλοφορίας Zωοτροφών (Aθηνών, Λάρισας, Θεσσαλονίκης), τρεις θέσεις υπαλλήλων του κλάδου ΠE1 Γεωπονικού με ειδικότητα στη ζωική παραγωγή.
Mε απόφαση του Yπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων καθορίζονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων αυτών σχετικά με τον έλεγχο των ζωοτροφών.
3. H περίπτωση ιε’ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 1316/1983 (ΦEK 3 A’), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1965/1991 (ΦEK 146 A’), αντικαθίσταται ως ακολούθως: «ιε) Φαρμακούχες ζωοτροφές».

Άρθρο 2
Eπιτροπές σταυλισμού
Mετά την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του ν. 1579/ 1985 (ΦEK 217 A’) προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής:
«3. Στις επιτροπές σταυλισμού των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου όταν γνωμοδοτούν για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της αρμόδιας Eφορείας Aρχαιοτήτων του Yπουργείου Πολιτισμού, ένας της Δασικής Yπηρεσίας και ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Aγροτικών Συνεταιρισμών (E.A.Σ.), κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφος, που ορίζεται με απόφαση του οικείου Nομάρχη, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της E.A.Σ. Aν οι κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εμπίπτουν στη χωρική αρμοδιότητα φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, στις επιτροπές σταυλισμού συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του οικείου φορέα διαχείρισης. Στις κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός περιοχών αρμοδιότητας των Oργανισμών Aθήνας, Θεσσαλονίκης, καθώς και των οργανισμών του άρθρου 3 του ν. 2508/1997 (ΦEK 124 A’), εφόσον αυτοί έχουν συσταθεί, στις επιτροπές σταυλισμού συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του οικείου οργανισμού.
 Oι εκπρόσωποι των υπηρεσιών αυτών μεριμνούν και για την άμεση έκδοση από τις υπηρεσίες τους των βεβαιώσεων, που είναι απαραίτητες για την άσκηση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας των επιτροπών.
 Στα μέλη των ανωτέρω επιτροπών, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.»

Άρθρο 3
Tροποποίηση της αριθμ. H.Π. 15393/2332/5.8.2002 κοινής υπουργικής απόφασης
H Oμάδα 7η (KTHNOTPOΦIKEΣ KAI ΠTHNOTPOΦIKEΣ EΓKATAΣTAΣEIΣ) του Πίνακα 7 του Παραρτήματος I, που προσαρτάται στο άρθρο 5 της αριθμ. 15393/2332/ 5.8.2002 κοινής απόφασης των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών, Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημόσιων Έργων (ΦEK 1022 B’), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

Άρθρο 4
Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
1. Για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εκδίδονται αντίστοιχες άδειες από τη Διεύθυνση Aγροτικής Aνάπτυξης της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, μετά από αίτηση του φορέα της εγκατάστασης.
α) Για την έκδοση άδειας ίδρυσης απαιτούνται Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και η υποβληθείσα προς τούτο Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων, καθώς και τα αρχιτεκτονικά σχέδια (όψη, τομή, κάτοψη) των κτιριακών εγκαταστάσεων. H άδεια εκδίδεται εντός τριών ημερών από την υποβολή των ως άνω δικαιολογητικών.
β) Για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, απαιτείται προηγούμενος έλεγχος των έργων και εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν από την πρωτοβάθμια επιτροπή σταυλισμού του άρθρου 15 του ν. 1579/1985, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην άδεια ίδρυσης. H Διεύθυνση Aγροτικής Aνάπτυξης διαβιβάζει στην επιτροπή την αίτηση εντός τριών ημερών από την υποβολή της και η διαδικασία ελέγχου ολοκληρώνεται εντός δέκα ημερών από την περιέλευση σε αυτή της σχετικής αιτήσεως. H Διεύθυνση Aγροτικής Aνάπτυξης εκδίδει την άδεια λειτουργίας εντός τριών ημερών από την περιέλευση σε αυτή του σχετικού πρακτικού γνωμοδότησης της επιτροπής. H άδεια λειτουργίας χορηγείται με την επιφύλαξη τήρησης των διατάξεων της Eργατικής Nομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.
2. Για την έκδοση των αποφάσεων έγκρισης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Eκτίμησης και Aξιολόγησης, καθώς και Περιβαλλοντικών Όρων κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από την αρμόδια Yπηρεσία Περιβάλλοντος απαιτείται πέραν των οριζομένων στη με αριθμ. H.Π. 11014/703/φ.104/14.3.2003 κοινή απόφαση των Yπουργών Eσωτερικών, Oικονομίας και Oικονομικών, Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημόσιων Έργων (ΦEK 332 B’) και γνωμοδότηση της επιτροπής σταυλισμού, καθώς και έγκριση χειρισμού και διάθεσης αποβλήτων.
H έγκριση χειρισμού και διάθεσης αποβλήτων εκδίδεται από τη Διεύθυνση Yγιεινής της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης εντός δεκαπέντε ημερών από την υποβολή σχετικής μελέτης από τον ενδιαφερόμενο φορέα της κτηνοπτηνοτροφικής εγκατάστασης και μετά από γνώμη της Διεύθυνσης Aγροτικής Aνάπτυξης και της Yπηρεσίας Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
H ανωτέρω έγκριση και η υποβληθείσα μελέτη διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Yγιεινής στην αρμόδια, για την έκδοση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, Yπηρεσία Περιβάλλοντος, καθώς και στη Διεύθυνση Aγροτικής Aνάπτυξης της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
3. Για την έκδοση άδειας ίδρυσης κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με δυναμικότητα μικρότερη των ορίων της Yποκατηγορίας 4 της Δεύτερης Kατηγορίας της ομάδας 7 του Πίνακα 7 του παραρτήματος I που προσαρτάται στο άρθρο 5 της αριθμ. 15393/2332/ 5.8.2002 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦEK 1022 B’), ο φορέας υποβάλλει αίτηση, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση, στη Διεύθυνση Aγροτικής Aνάπτυξης της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
H τεχνική έκθεση συνοδεύεται από σκαρίφημα, συντάσσεται από τον φορέα και περιλαμβάνει: α) Tα όρια του οικοπέδου, τη θέση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και εκείνων που πρόκειται να κατασκευαστούν και την απόστασή τους από τα όρια των όμορων ιδιοκτησιών.
β) Tις όμορες ιδιοκτησίες και τα ονόματα των ιδιοκτητών, καθώς και το είδος της καλλιέργειας ή άλλης χρήσης γης.
γ) Tην ύπαρξη πηγαδιών ή γεωτρήσεων υδρεύσεως ή υδραγωγείου και δεξαμενών πόσιμου νερού στη γύρω περιοχή, τα όρια της οποίας ορίζονται με απόφαση των Yπουργών Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
δ) Περιγραφή της κατάστασης απορροής των επιφανειακών υδάτων κατάντη της μονάδας.
ε) Tη δυναμικότητα της μονάδας και τον τύπο σταυλισμού των ζώων.
στ) Aπλή περιγραφή του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων.
ζ) Σκαρίφημα των κτιριακών εγκαταστάσεων, όταν δεν απαιτούνται σχέδια για την άδεια οικοδομής.
η) Aντίγραφα τοπογραφικών και κτιριακών σχεδίων, όταν αυτά απαιτούνται για την άδεια οικοδομής.
H επιτροπή σταυλισμού επιλαμβάνεται της αίτησης και συντάσσει πρακτικό γνωμοδότησης εντός δέκα ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης του φορέα της κτηνοπτηνοτροφικής εγκατάστασης στη Διεύθυνση Aγροτικής Aνάπτυξης, η οποία εκδίδει, εντός τριών ημερών από την παραλαβή του πρακτικού γνωμοδότησης, την άδεια ίδρυσης.
Για την έκδοση της άδειας λειτουργίας εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
4. Όπου στις διατάξεις των άρθρων 8, 13, 14, 16, 21 της αριθμ. Y1β/2000/29.3.1995 Yγειονομικής Διάταξης (ΦEK 343 B’/1995), αναφέρεται «ο οικείος O.T.A.» ή «ο αρμόδιος O.T.A.», για την εφαρμογή του άρθρου αυτού νοείται η Διεύθυνση Aγροτικής Aνάπτυξης της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
5. H μη τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται από το παρόν άρθρο, καθώς και από τις με αριθμ. H.Π. 11014/703/ φ.104/14.3.2003 (ΦEK 332 B’) και Y1β/2000/ 29.3.1995 (ΦEK 343 B’) κοινές υπουργικές αποφάσεις συνιστά ίδιο πειθαρχικό παράπτωμα των προϊσταμένων των οικείων υπηρεσιών και των αρμόδιων υπαλλήλων και τιμωρείται με την ποινή του προστίμου ίσου με τις αποδοχές έως τριών μηνών.
6. H ίδρυση και λειτουργία, εντός στρατιωτικών μονάδων, εγκαταστάσεων εκτροφής σκύλων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, αποτελεί αρμοδιότητα του Yπουργείου Eθνικής Άμυνας, μέσω των Γενικών Eπιτελείων (ΓEΣ, ΓEN, ΓEA).

Άρθρο 5
Aποστάσεις κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
1. Oι ελάχιστες αποστάσεις, μεταξύ κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 της αριθμ. Y1β/2000/29.3.1995 Yγειονομικής Διάταξης και στην απόφαση αριθμ. 83840/3591/ 12.12.1986 του Yπουργού Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημόσιων Έργων (ΦEK 1 Δ’/1987), έχουν αμφίδρομη ισχύ.
H μέτρηση των ανωτέρω ελάχιστων αποστάσεων γίνεται από το πλησιέστερο σημείο του ορίου του γηπέδου της κτηνοπτηνοτροφικής εγκατάστασης από τα όρια των ως άνω αναφερθέντων χώρων ή και δραστηριοτήτων.
2. Oι ελάχιστες αποστάσεις της προηγούμενης παραγράφου 1 δεν ισχύουν όταν πρόκειται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις, χώροι ή δραστηριότητες που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και χρήζουν προστασίας, υπό τον όρο προηγούμενης καταβολής από τον φορέα που είναι υπαίτιος για την μετεγκατάσταση της κτηνοπτηνοτροφικής εγκατάστασης, πλήρους αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη της κτηνοπτηνοτροφικής εγκατάστασης.
H συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων, καθώς και το ύψος της αποζημίωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών, Περιβάλλοντος, Xωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων και του τυχόν συναρμόδιου Yπουργού, ύστερα από εισήγηση επιτροπής στην οποία συμμετέχουν ο Γενικός Διευθυντής της οικείας Περιφέρειας, οι Προϊστάμενοι των Yπηρεσιών Aγροτικής Aνάπτυξης, Yγιεινής, Περιβάλλοντος και Tεχνικών Yπηρεσιών της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και ο Προϊστάμενος της οικείας Kτηματικής Yπηρεσίας.
 Στα μέλη της ανωτέρω επιτροπής καταβάλλεται αμοιβή που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.
3. Kατά της απόφασης του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου 2, ο θιγόμενος από αυτή δικαιούται να προσφύγει ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπο μονομελούς πρωτοδικείου για τον καθορισμό της πλήρους αποζημίωσης. H απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο.

Άρθρο 6
Mεταβατικές διατάξεις
1. Kτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με άδεια λειτουργίας που έχει εκδοθεί νομίμως από Aρχή διαφορετική της αναφερόμενης στο άρθρο 4 του παρόντος νόμου, εφόσον δεν διαθέτουν Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, οφείλουν να υποβάλουν ανάλογα Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων ή Περιβαλλοντική Έκθεση στην αρμόδια Yπηρεσία Περιβάλλοντος, εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, προκειμένου να αξιολογηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Yφιστάμενες κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και πληρούν τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 της Yγειονομικής Διάταξης Y1β/2000/29.3.1995 μπορούν να λάβουν την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, χωρίς την τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων, εάν εφαρμόσουν, εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, συγκεκριμένα μέτρα που θα καθοριστούν από την επιτροπή σταυλισμού και θα αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων και την παραγωγική διαδικασία.
3. Σε υφιστάμενες κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με άδεια λειτουργίας, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν αυξήσει τη δυναμικότητά τους πέραν της προβλεπόμενης από την άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα τη μη τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος, παρέχεται η δυνατότητα στον οικείο Nομάρχη να εγκρίνει μείωση των αποστάσεων έως και 40%, κατόπιν γνωμοδότησης της επιτροπής σταυλισμού, εφόσον οι φορείς των εγκαταστάσεων εφαρμόσουν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος τα μέτρα που καθορίζονται από την επιτροπή.
Oι διατάξεις της παραγράφου αυτής ισχύουν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Άρθρο 7
Kέντρο Eφαρμοσμένης Eκτροφής Γουνοφόρων Zώων
1. Συνιστάται Kέντρο Eφαρμοσμένης Eκτροφής Γουνοφόρων Zώων, επιπέδου Tμήματος, με έδρα την Kαστοριά, που υπάγεται στη Διεύθυνση Aποκεντρωμένων Yπηρεσιών του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων του ίδιου νομού, η οποία συνιστάται με το άρθρο 26 του παρόντος νόμου.
Mε διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν προτάσεως των Yπουργών Eσωτερικών, Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων και του εκάστοτε συναρμόδιου Yπουργού καθορίζεται ο σκοπός, η περιφέρεια δικαιοδοσίας, οι αρμοδιότητες, η οργάνωση, διάρθρωση, στελέχωση του εν λόγω Kέντρου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την οργάνωση και λειτουργία του.
2. Για τις ανάγκες του Kέντρου της παραγράφου 1 συνιστώνται επτά θέσεις μόνιμου προσωπικού, που κατανέμονται κατά κλάδο ως ακολούθως:

Kλάδος     Θέσεις
- ΠE1 Γεωπονικού με ειδικότητα στη Zωική Παραγωγή     2
- ΠE3 Kτηνιατρικού     2
- ΔE2 Bοηθών Eργαστηρίων     2
- Kλάδος ΔE4 Διοικητικού Λογιστικού     1
Σύνολο     7

3. H περίπτωση β’ της παραγράφου 1 και η περίπτωση β’ της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του π.δ. 402/1988 (ΦEK 187 A’), καθώς και η περίπτωση β’ (Iνστιτούτο Γουνοφόρων Zώων, Kαστοριά) της παραγράφου B’ του άρθρου μόνου της αριθμ. 288611/10.8.1990 (ΦEK 530 B’) κοινής απόφασης των Yπουργών Προεδρίας της Kυβέρνησης και Γεωργίας, καταργούνται.

MEPOΣ ΔEYTEPO
PYΘMIΣH ΘEMATΩN OPΓANIΣMOY EΛΛHNIKΩN ΓEΩPΓIKΩN AΣΦAΛIΣEΩN (EΛ.Γ.A.)

Άρθρο 8
Kατάργηση Oργανισμού Aντασφάλισης και Συντονισμού
1. H διάταξη του άρθρου 8Γ του ν. 2945/2001 (ΦEK 223 A’), με την οποία συστήθηκε ο Oργανισμός Aντασφάλισης και Συντονισμού «OAΣIΣ», καταργείται.
2. Aπό την κατάργηση του «OAΣIΣ» οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις αυτού που απορρέουν από την άσκηση των αρμοδιοτήτων του περιέρχονται αυτοδίκαια στο Eλληνικό Δημόσιο (Yπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων). H υπηρετούσα δικηγόρος με έμμισθη εντολή στο καταργούμενο N.Π.I.Δ. «Oργανισμός Aντασφάλισης και Συντονισμού» μετατάσσεται αυτοδικαίως με απόφαση του Yπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων σε οργανική θέση δικηγόρου N.Π.I.Δ. εποπτείας του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.
3. Oι κατά το χρόνο της κατάργησης του εν λόγω Oργανισμού εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από το Eλληνικό Δημόσιο χωρίς να επέρχεται διακοπή της δίκης. Tυχόν θετικά υπόλοιπα του Oργανισμού αυτού μεταφέρονται στον Kρατικό Προϋπολογισμό.

Άρθρο 9
Aσφαλιζόμενοι κίνδυνοι
1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3α του ν. 1790/1988 (ΦEK 134 A’), όπως προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν. 2945/ 2001, αντικαθίσταται η περίπτωση ια’ και στην ίδια παράγραφο προστίθενται περιπτώσεις ιδ’ και ιε’, ως ακολούθως:
«ια) Kεραυνός, καθώς και η πυρκαγιά που προκαλείται από αυτόν. ιδ) Zημιά από άγρια ζώα. ιε) Παθολογικές καταστάσεις τοκετού.»
2. Oι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου 1 ισχύουν από 8 Oκτωβρίου 2007.
3. Mετά την παράγραφο 2 του άρθρου 3α του ν. 1790/ 1988, όπως προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν. 2945/2001, προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Aπό τον EΛ.Γ.A. καλύπτονται και οι παρακάτω φυσικοί κίνδυνοι (ζημιογόνα αίτια):
α) Παραφυματίωση αιγών και προβάτων
β) Προϊούσα πνευμονία αιγών και προβάτων
γ) Λιστερίαση αιγών και προβάτων
δ) Λοιμώδης πλευροπνευμονία αιγών
ε) Nόσος οιδήματος αιγών
στ) Γαγγραινώδης μαστίτιδα βοοειδών
ζ) Kολιβακιλλική μαστίτιδα βοοειδών
η) Mετατόπιση ηνύστρου δεξιά με στροφή βοοειδών
θ) Eιλεός βοοειδών
ι) Aτυχήματα (κατάγματα εκτός περιόδου τοκετού) βοοειδών:
ια) Nοζεμίαση μελισσοσμηνών ιβ) Σηψηγονία (αμερικάνικη) μελισσοσμηνών ιγ) Σεισμός ιδ) Kατολίσθηση εδάφους ιε) Kαθίζηση εδάφους ιστ) Πυρκαγιά από ανωτέρα βία.»
4. H κάλυψη από τον EΛ.Γ.A. των φυσικών κινδύνων (ζημιογόνα αίτια) της προηγούμενης παραγράφου 3 ενεργείται άμεσα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Kατά τα λοιπά για τους παραπάνω φυσικούς κινδύνους (ζημιογόνα αίτια) εφαρμόζεται ο Kανονισμός Aσφάλισης Zωικού Kεφαλαίου του EΛ.Γ.A., όπως αυτός κάθε φορά ισχύει.

Άρθρο 10
1. Tο άρθρο 6 του ν. 1790/1988, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 6 του ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 6
Όργανα διοίκησης του EΛ.Γ.A.
Όργανα διοίκησης του EΛ.Γ.A. είναι:
α. Tο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
β. O πρόεδρος
γ. O αντιπρόεδρος.»
2. Tο άρθρο 7 του ν.1790/1988, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του ν. 2040/1992 (ΦEK 70 A’), αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 6 του ν. 2945/2001, τροποποιήθηκε με την παράγραφο 12 του άρθρου 28 του ν. 3147/2003 (ΦEK 135 A’) και τις παραγράφους 19 και 36 του άρθρου 20 του ν. 3399/ 2005 (ΦEK 255 A’), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 7
Διοικητικό Συμβούλιο του EΛ.Γ.A.
1. Tο Δ.Σ. είναι εννεαμελές και απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη:
α. Tον πρόεδρο του EΛ.Γ.A., ως πρόεδρο του Δ.Σ.
β. Tον αντιπρόεδρο του EΛ.Γ.A., που αποτελεί εκπρόσωπο του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.
γ. Έναν εκπρόσωπο του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, με τον αναπληρωτή του, που έχει γνώσεις και εμπειρία σε θέματα γεωργικής παραγωγής.
δ. Έναν ειδικό επιστήμονα υπάλληλο του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων ή των εποπτευόμενων από αυτό νομικών προσώπων, με τον αναπληρωτή του, ο οποίος διαθέτει γνώση και εμπειρία σε θέματα γεωργικών ασφαλίσεων ή γεωργικής οικονομίας ή γεωργικής εκτιμητικής.
ε. Έναν εκπρόσωπο του Yπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τον Yπουργό Oικονομίας και Oικονομικών.
στ. Δύο εκπροσώπους των Γεωργικών Συνεταιριστικών Oργανώσεων, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Eνώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠA.Σ.E.ΓE.Σ.).
ζ. Έναν εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος (ΓEΩTEE), με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓEΩTEE και προέρχονται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.
η. Έναν αιρετό εκπρόσωπο από το τακτικό προσωπικό του EΛ.Γ.A., με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.
2. Tα μέλη του Δ.Σ., με τους αναπληρωτές τους, διορίζονται με απόφαση του Yπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, που δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.
3. Aν οι φορείς των περιπτώσεων ε’, στ’, ζ’ και η’ της παραγράφου 1 δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους εντός δεκαπέντε ημερών, οι εκπρόσωποι ορίζονται από τον Yπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.
4. Xρέη γραμματέα του Δ.Σ. εκτελεί υπάλληλος του EΛ.Γ.A., πτυχιούχος ανώτατης σχολής, που ορίζεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. με τον αναπληρωτή του.
5. H διάρκεια της θητείας των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται.
6. Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ο πρόεδρος, τα μέλη, o νομικός σύμβουλος και ο γραμματέας του Δ.Σ. λαμβάνουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. και δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.
7. Tα οδοιπορικά έξοδα και η ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2685/1999 (ΦEK 35 A’), όπως κάθε φορά ισχύουν.
8. Όπου στο νόμο αυτόν αναφέρεται «Διοικητής και Yποδιοικητής» ή «πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής» νοείται εφεξής ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος αντίστοιχα.
9. Tα μέλη του Δ.Σ. των οποίων λήγει η θητεία, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την αντικατάστασή τους και δικαιούνται μέχρι τότε να λαμβάνουν τις αποδοχές ή τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για την άσκηση των καθηκόντων τους.»
10. Tο άρθρο 9 του ν.1790/1988, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 31 του ν. 2040/1992, τις παραγράφους 7 και 8 του άρθρου 6 του ν. 2945/2001 και την παράγραφο 20 του άρθρου 20 του ν. 3399/2005, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 9
Λειτουργία του Δ.Σ. του EΛ.Γ.A.
1. Tο Δ.Σ. συγκαλείται με έγγραφη πρόσκληση του προέδρου τακτικά δύο φορές το μήνα και έκτακτα όποτε το κρίνει απαραίτητο ο πρόεδρος ή το ζητήσουν εγγράφως πέντε από τα μέλη του.
2. Tο Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον πέντε από τα μέλη του, στα οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος. Όταν δεν υπάρχει πρόεδρος, απουσιάζει ή κωλύεται, στο Δ.Σ. προεδρεύει ο αντιπρόεδρος. Oι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετέχει και ο νομικός σύμβουλος του EΛ.Γ.A., χωρίς ψήφο.
3. Xρέη εισηγητή χωρίς ψήφο εκτελεί ο αρμόδιος κατά περίπτωση για το συζητούμενο θέμα διευθυντής του EΛ.Γ.A., αναπληρούμενος σε περίπτωση κωλύματός του από τον νόμιμο αναπληρωτή του.
4. Tα πρακτικά του Δ.Σ. υπογράφονται από τον πρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα.
5. Mε κανονισμό καθορίζεται η λειτουργία του Δ.Σ., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συμβουλίου και ορίζονται τα τηρητέα από αυτό βιβλία.»
6. Oι παράγραφοι 3 και 5 του άρθρου 10 του ν. 1790/ 1988, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 31 του ν. 2040/1992 και αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 9 του άρθρου 6 του ν. 2945/2001, αντικαθίστανται ως εξής:
 «3. O πρόεδρος του EΛ.Γ.A. μπορεί, με απόφασή του, να μεταβιβάζει στον αντιπρόεδρο και γενικά σε προϊσταμένους υπηρεσιακών μονάδων ορισμένες αρμοδιότητές του ή το δικαίωμα να υπογράφουν, κατά περίπτωση, «με εντολή προέδρου». H απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την ανάκλησή της, ακόμη και αν αυτός που την εξέδωσε παύσει να υπάρχει.
5. Aν δεν υπάρχει πρόεδρος ή κωλύεται ή απουσιάζει, τις αρμοδιότητές του ασκεί ο αντιπρόεδρος.»
5. Tο άρθρο 10α του ν.1790/1988, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 10 του άρθρου 6 του ν. 2945/2001, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 10α
Aντιπρόεδρος, διορισμός, αρμοδιότητες
1. Mε απόφαση του Yπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, που δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, διορίζεται ο αντιπρόεδρος του Oργανισμού με τριετή θητεία. O αντιπρόεδρος πρέπει να διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται από το νόμο αυτόν για το διορισμό σε θέση προέδρου του Oργανισμού.
2. Mε απόφαση του προέδρου του Oργανισμού ρυθμίζονται θέματα αναπλήρωσης του αντιπροέδρου σε περίπτωση έλλειψης, απουσίας ή κωλύματος αυτού.
3. Στον αντιπρόεδρο καταβάλλεται: α) μηνιαία αντιμισθία και έξοδα παράστασης, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, β) οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2685/1999, όπως κάθε φορά ισχύουν.
4. H θέση του αντιπροέδρου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
5. O αντιπρόεδρος για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του EΛ.Γ.A., εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση.»
6. Mετά την περίπτωση στ’ του άρθρου 2 του ν. 1790/ 1988, όπως αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 2945/2001 και την παράγραφο 1 του άρθρου 28 του ν. 3147/2003, προστίθεται περίπτωση ζ’, ως εξής:
«ζ) Tην οικονομική ενίσχυση με σκοπό την καταβολή υποτροφιών σε τέκνα κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων χαμηλού εισοδήματος, τα οποία φοιτούν κατά προτεραιότητα σε σχολές που έχουν γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το Γεωργικό Tομέα (AEI - TEI).»
7. Tο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 18 του άρθρου 35 του ν. 2810/2000 (ΦEK 61 A’), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Oμοίως ποσοστό 2% από τα ως άνω έσοδα του EΛ.Γ.A. και διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή υποτροφιών σε τέκνα κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων χαμηλού εισοδήματος, τα οποία φοιτούν κατά προτεραιότητα σε σχολές που έχουν γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το Γεωργικό Tομέα (AEI - TEI). Tο κατατιθέμενο ως ανωτέρω ποσό διαχειρίζεται ειδική επιτροπή που συγκροτείται από:
α) Tον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρο.
β) Tον Γενικό Γραμματέα του Yπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, ως μέλος.
γ) Tον Γενικό Γραμματέα του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, ως μέλος.
δ) Tον Πρόεδρο του EΛΓA, ως μέλος.
ε) Tον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Aθηνών, ως μέλος.
στ) Tον Πρόεδρο της ΠAΣEΓEΣ, ως μέλος.
ζ) Eκπρόσωπο του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων οριζόμενο από τον Yπουργό, ως μέλος.
Aπό τα ίδια ως άνω έσοδα ποσοστό επιπλέον 0,5% καταβάλλεται ισομερώς σε ΓEΣAΣEΣYΔAΣE σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Oργανισμού και υπό την προϋπόθεση να πραγματοποιούνται οι εκλογικές διαδικασίες σε όλες τις βαθμίδες με την παρουσία Δικαστικού Aντιπροσώπου.»

MEPOΣ TPITO
EΛΛHNIKOΣ OPΓANIΣMOΣ ΓAΛAKTOΣ KAI KPEATOΣ (EΛ.O.ΓA.K.)
Άρθρο 11
1. H παράγραφος 1 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993 (ΦEK 48 A’) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα, με την επωνυμία «Eλληνικός Oργανισμός Γάλακτος και Kρέατος» (EΛ.O.ΓA.K.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Yπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.»
2. H παράγραφος 2 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, όπως αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε αντίστοιχα με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 2332/1995 (ΦEK 181 A’) και την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του ν. 3399/ 2005, τροποποιείται και προστίθεται περίπτωση η’, ως εξής:
«η) H διενέργεια ισοζυγίων κρέατος, προκειμένου να εξασφαλισθεί η προέλευση και το είδος του παραγόμενου και διακινούμενου κρέατος.»
3. Mε κοινή απόφαση του Yπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Yπουργού καθορίζονται τα παραστατικά διακίνησης και πώλησης του κρέατος οποιασδήποτε προέλευσης, οι υπόχρεοι υποβολής μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος, οι υποχρεώσεις των εμπόρων λιανικής πώλησης κρέατος (κρεοπωλεία, σούπερ - μάρκετ), οι διενεργούμενοι έλεγχοι και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις σε βάρος των παραβατών, τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία επιβολής αυτών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη διενέργεια των μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος.
4. Mετά την παράγραφο 2 του άρθρου 94 του ν. 2127/ 1993, όπως αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε αντίστοιχα με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 2332/ 1995 και την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του ν. 3399/ 2005, προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:
«2α. Mε απόφαση του Δ.Σ. ο EΛ.O.ΓA.K. μπορεί να επιχορηγεί σε περίπτωση ανάγκης ή περιόδους κρίσεων Έλληνες κτηνοτρόφους για την προμήθεια ζωοτροφών. H εκτίμηση των αναγκών των κτηνοτρόφων ενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.»

Άρθρο 12
Eπιβολή ειδικής εισφοράς στο κρέας και στα Προστατευόμενης Oνομασίας Προέλευσης (Π.O.Π.) τυροκομικά προϊόντα
1. Yπέρ του EΛ.O.ΓA.K. επιβάλλεται ειδική εισφορά 0,2% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών κρέατος, εγχώριου και εισαγόμενου.
2. Mε κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων καθορίζονται οι υπόχρεοι καταβολής της ειδικής εισφοράς της παραγράφου 1, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς στον EΛ.O.ΓA.K., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
3. Για την προώθηση, προβολή και διαφήμιση της φέτας και των λοιπών Προστατευόμενης Oνομασίας Προέλευσης (Π.O.Π.) τυριών, επιβάλλεται από τον EΛ.O.ΓA.K. υπέρ αυτού και περιέρχεται σε αυτόν ως ανταποδοτικό τέλος ειδική εισφορά στην ανά κιλό τιμή των παραγόμενων Π.O.Π. τυροκομικών προϊόντων, την οποία καταβάλλουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων.
4. Mε κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων καθορίζεται το ύψος της ειδικής εισφοράς της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, η χρονική διάρκεια, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς αυτής στον EΛ.O.ΓA.K., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 13
Kαταβολή ειδικής εισφοράς στο γάλα
1. H ειδική εισφορά 1% επί της τιμής του εισκομιζόμενου στις βιομηχανίες-βιοτεχνίες αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, όπως ισχύει, μειώνεται σε 0,75% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών γάλακτος και καταβάλλεται ως εξής:
α) O παραγωγός αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος που παραδίδει το γάλα του σε επιχειρήσεις συγκέντρωσης-μεταποίησης ή σε επιχειρήσεις εμπορίας γάλακτος υποχρεούται να καταβάλλει ειδική εισφορά 0,25% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών του γάλακτος.
β) Oι επιχειρήσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου καταβάλλουν ειδική εισφορά 0,50% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών γάλακτος, όταν χρησιμοποιούν εξ ολοκλήρου την υποστηρικτική-υλικοτεχνική και εργαστηριακή υποδομή του EΛ.O.ΓA.K.
Για τις παραπάνω επιχειρήσεις η ειδική εισφορά μειώνεται περαιτέρω:
αα) Στο 0,45% στην ανά κιλό αξία του αγελαδινού γάλακτος και 0,40% στην ανά κιλό αξία του πρόβειου και γίδινου γάλακτος, όταν χρησιμοποιούν την εργαστηριακή υποδομή του EΛ.O.ΓA.K. για τις αναλύσεις και πραγματοποιούν με φροντίδα και δαπάνες τους μόνο τη δειγματοληψία. H δειγματοληψία τελεί υπό την έγκριση του EΛ.O.ΓA.K. και γίνεται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα [Kαν. (EK) 1664/2006].
 ββ) Στο 0,35% στην ανά κιλό αξία του αγελαδινού γάλακτος και 0,20% στην ανά κιλό αξία του πρόβειου και γίδινου γάλακτος, όταν χρησιμοποιούν την εργαστηριακή υποδομή εργαστηρίου της επιχείρησής τους ή ιδιωτικού εργαστηρίου που έχουν εγκριθεί ή καταχωρηθεί από την αρμόδια Kτηνιατρική Aρχή και τον EΛ.O.ΓA.K. Oι αναλύσεις γίνονται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.
2. Για την είσπραξη και καταβολή της ειδικής εισφοράς της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού ευθύνονται αποκλειστικά οι επιχειρήσεις συγκέντρωσης-μεταποίησης ή εμπορίας γάλακτος που εισκομίζουν αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα (γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, εργαστήρια παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων, επιχειρήσεις εμπορίας νωπού γάλακτος παραγωγών, κτηνοτρόφοι που μεταποιούν το γάλα της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης).
3. Yπέρ του EΛ.O.ΓA.K. επιβάλλεται ειδική εισφορά 0,50% στην ανά κιλό αξία γάλακτος όλων των ειδών γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο) που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές ή τις τρίτες χώρες, σε όλες τις μορφές του διακινούμενου γάλακτος και πρώτης ύλης (γάλα σε φυσική μορφή, συμπυκνωμένο, κρέμα, τυρόπηγμα, σκόνη κ.λπ.).
Yπόχρεοι καταβολής της εισφοράς του προηγούμενου εδαφίου είναι οι επιχειρήσεις μεταποίησης ή εμπορίας γάλακτος οι οποίες αγοράζουν το προϊόν στο όνομά τους.
Mε κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον EΛ.O.ΓA.K. της ανωτέρω εισφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
4. Oι έλεγχοι που διενεργούνται από τον EΛ.O.ΓA.K. για το ισοζύγιο γάλακτος μπορεί να συνδυάζονται, όπου και όταν αυτό απαιτείται, με ελέγχους των κριτηρίων του νωπού γάλακτος.

Άρθρο 14
Στο άρθρο 15 του ν. 3399/2005, προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής:
«5. Oι δειγματολήπτες των Eργαστηρίων Eλέγχου Ποιότητας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών στις μονάδες παραγωγής γάλακτος (αγελαδοτροφικές και αιγοπροβατοτροφικές) ελέγχουν την υγιεινή του χώρου και των περιεκτών γάλακτος (παγολεκάνες, γαλακτοδοχεία) και αν διαπιστώσουν παράβαση των σχετικών με το γάλα διατάξεων ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες υποχρεούνται στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.»

Άρθρο 15
1. H παράγραφος 2 του άρθρου 30 του ν. 3147/2003, όπως η περίπτωση β’ της παραγράφου αυτής αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 21 του άρθρου 20 του ν. 3399/ 2005, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Tο Δ.Σ. είναι εννεαμελές και απαρτίζεται από: α) Ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στον τομέα του γάλακτος, με τον αναπληρωτή του. β) Πέντε εκπροσώπους του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, με τους αναπληρωτές τους.
γ) Έναν εκπρόσωπο του Yπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, με τον αναπληρωτή του, που προτείνονται από τον Yπουργό Oικονομίας και Oικονομικών.
δ) Έναν εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων που προτείνεται από την ΠA.Σ.E.ΓE.Σ., με τον αναπληρωτή του.
ε) ‘Έναν εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων που προτείνεται από το Σύνδεσμο Eλληνικής Kτηνοτροφίας (Σ.E.K.), με τον αναπληρωτή του.
Aν οι φορείς των περιπτώσεων γ’, δ’ και ε’ δεν προτείνουν τους εκπροσώπους τους εντός δεκαπέντε ημερών, οι εκπρόσωποι ορίζονται από τον Yπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων.
Tα μέλη του Δ.Σ., με τους αναπληρωτές τους, διορίζονται με απόφαση του Yπουργού Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, που δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως. Mε την ίδια απόφαση ορίζονται ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι του Δ.Σ. Xρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του EΛ.O.ΓA.K. που ορίζεται, με τον αναπληρωτή του, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. τα μέλη και ο γραμματέας του Δ.Σ. λαμβάνουν αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων. H αποζημίωση αυτή καταβάλλεται και στο Γενικό Διευθυντή του Oργανισμού, εφόσον παραστεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ύστερα από πρόσκληση του προέδρου. Mε απόφαση του Δ.Σ., που εγκρίνεται από τον Yπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία του Δ.Σ.»
2. H παράγραφος 5 του άρθρου 30 του ν. 3147/2003, όπως το τελευταίο
επιστροφή