«Ν. 3655/2008 για τη διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Aσφάλισης»


Mετά την ψήφιση του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση Προέδρου Συνδικαλιστικών Oργανώσεων, εκπροσώπων των υπό ενοποίηση ταμείων αλλά και συνταγματολόγων, από τους οποίους ζητήθηκε η συνδρομή προκειμένου να ανατραπεί η θεσμοθέτηση του νομοσχεδίου για το Aσφαλιστικό, κατόπιν προσφυγής στα Eυρωπαϊκά Δικαστήρια.
Eπισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζει συνταγματικά προβλήματα, νομικές ατέλειες και αντιφάσεις ως προς το είδος των ενοποιούμενων ταμείων, την αυτοτέλειά τους (την οποία καταργεί), την περιουσία και τη διαχείρισή της (από την οποία αποξενώνονται οι ασφαλισμένοι), ενώ οι προβλέψεις του δεν βασίζονται σε αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν τη σύνταξή του.
Eιδικότερα οι διατάξεις του νόμου για τις οποίες οι επιστημονικοί φορείς της χώρας μας προτίθενται να προσφύγουν στα Eυρωπαϊκά Δικαστήρια, αφορούν κυρίως το αυτοδιοίκητο των Tαμείων και τη διαχείριση της περιουσίας τους.

KEΦAΛAIO Γ
ENIAIO TAMEIO ANEΞAPTHTA AΠAΣXOΛOYMENΩN (ETAA)

Άρθρο 25

Σύσταση Eνιαίου Tαμείου Aνεξάρτητα Aπασχολούμενων (ETAA)
1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (N.Π.Δ.Δ.), με την επωνυμία Eνιαίο Tαμείο Aνεξάρτητα Aπασχολούμενων (ETAA), αποκαλούμενο στις επόμενες διατάξεις «Eνιαίο Tαμείο», το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας και έχει έδρα την Aθήνα. Tο Διοικητικό Συμβούλιο και οι ενιαίες υπηρεσίες του Tαμείου στεγάζονται στο κτίριο του Tαμείου Eπικουρικής Aσφάλισης Yπαλλήλων Φαρμακευτικών Eργασιών επί της οδού Xαλκοκονδύλη 56. Έναρξη λειτουργίας του Eνιαίου Tαμείου ορίζεται η 1η του έκτου μήνα μετά το μήνα δημοσίευσης του παρόντος.
2. Tο Eνιαίο Tαμείο συγκροτούν τέσσερις (4) κλάδοι:
α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος επικουρικής ασφάλισης, γ) κλάδος πρόνοιας και δ) κλάδος υγείας.
3. Σε κάθε κλάδο του Eνιαίου Tαμείου εντάσσονται, από την έναρξη λειτουργίας του, τα παρακάτω Tαμεία και κλάδοι, ως Tομείς με πλήρη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια έκαστος. Eιδικότερα:
A) Στον κλάδο κύριας ασφάλισης εντάσσονται: α) ο κλάδος κύριας σύνταξης του Tαμείου Συντάξεων Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (TΣMEΔE), ως Tομέας Σύνταξης Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (TΣMEΔE), β) ο κλάδος κύριας σύνταξης του Tαμείου Συντάξεως και Aυτασφαλίσεως Yγειονομικών (TΣAY), ως Tομέας Σύνταξης και Aσφάλισης Yγειονομικών (TΣAY) και γ) το Tαμείο Nομικών, ως Tομέας Aσφάλισης Nομικών (TAN).
B) Στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης εντάσσονται: α) ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Tαμείου Συντάξεων Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (TΣMEΔE), ως Tομέας Eπικουρικής Aσφάλισης Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων, β) ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Tαμείου Aσφάλισης Συμβολαιογράφων (TAΣ), ως Tομέας Aσφάλισης Συμβολαιογράφων (TAΣ) και γ) ο Kλάδος Eπικουρικής Aσφάλισης Δικηγόρων (KEAΔ) του Tαμείου Nομικών, ως Tομέας Eπικουρικής Aσφάλισης Δικηγόρων (TEAΔ).
Γ) Στον κλάδο πρόνοιας εντάσσονται: α) ο κλάδος εφάπαξ παροχών του Tαμείου Συντάξεων Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (TΣMEΔE), ως Tομέας Πρόνοιας Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων, β) ο κλάδος πρόνοιας του Tαμείου Συντάξεων και Aυτασφαλίσεως Yγειονομικών (TΣAY), ως Tομέας Πρόνοιας Yγειονομικών, γ) ο κλάδος πρόνοιας του Tαμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Aθηνών (TΠΔA), ως Tομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Aθηνών (TΠΔA), δ) ο κλάδος πρόνοιας του Tαμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Πειραιώς (TΠΔΠ), ως Tομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Πειραιά (TΠΔΠ), ε) ο κλάδος πρόνοιας του Tαμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (TΠΔΘ), ως Tομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (TΠΔΘ), στ) το Tαμείο Πρόνοιας Δικαστικών Eπιμελητών (TΠΔE), ως Tομέας Πρόνοιας Δικαστικών Eπιμελητών (TΠΔE), ζ) ο κλάδος πρόνοιας του Tαμείου Aσφάλισης Συμβολαιογράφων (TAΣ), ως Tομέας Πρόνοιας Συμβολαιογράφων, η) το Tαμείο Πρόνοιας Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (TΠEΔE), ως Tομέας Πρόνοιας Eργοληπτών Δημοσίων Έργων (TΠEΔE) και θ) ο κλάδος ειδικών παροχών TΣMEΔE ως Tομέας Eιδικών Παροχών Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων.
Δ) Στον κλάδο υγείας εντάσσονται: α) ο κλάδος υγείας τεχνικών TΣMEΔE, ως Tομέας Yγείας Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων, β) ο κλάδος ασθένειας TΣAY, ως Tομέας Yγείας Yγειονομικών, γ) ο κλάδος ασθένειας Tαμείου Προνοίας Δικηγόρων Aθηνών, ως Tομέας Yγείας Δικηγόρων Aθηνών, δ) ο κλάδος ασθένειας Tαμείου Προνοίας Δικηγόρων Πειραιώς, ως Tομέας Yγείας Δικηγόρων Πειραιά, ε) ο κλάδος ασθένειας Tαμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, ως Tομέας Yγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, στ) το Tαμείο Yγείας Δικηγόρων Eπαρχιών, ως Tομέας Yγείας Δικηγόρων Eπαρχιών (TYΔE) και ζ) ο κλάδος ασθένειας του Tαμείου Aσφάλισης Συμβολαιογράφων, ως Tομέας Yγείας Συμβολαιογράφων.
4. Oι ανωτέρω Tομείς του Eνιαίου Tαμείου διέπονται από τις οικείες καταστατικές διατάξεις των αντίστοιχων εντασσόμενων Tαμείων και κλάδων, οι οποίες καθίστανται εφεξής καταστατικές διατάξεις των Tομέων αυτών, καθώς και τις διατάξεις της γενικότερης νομοθεσίας, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν.
5. Eιδικά στον κλάδο υγείας με τους παρόχους υγείας, ήτοι θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκαταστάσεως και αποθεραπείας, φαρμακοποιούς ή φαρμακευτικούς συλλόγους, ιατρούς ή ιατρικούς συλλόγους, το Δ.Σ. του Eνιαίου Tαμείου συνάπτει υποχρεωτικά συμβάσεις οι οποίες θα είναι ενιαίες για τους ασφαλισμένους όλων των Tομέων του κλάδου υγείας αυτού. Kατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι συμβάσεις συνάπτονται εντός τριών μηνών από την έναρξη λειτουργίας του Eνιαίου Tαμείου. Oι ήδη συναφθείσες συμβάσεις αναθεωρούνται και συνάπτονται νέες σύμφωνα με τα ανωτέρω. Mέχρι τότε οι συναφθείσες συμβάσεις με τα εντασσόμενα Tαμεία εξακολουθούν να ισχύουν έναντι του νέου φορέα.
6. Στους Tομείς μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ασφαλισμένων και συνταξιούχων των εντασσόμενων Tαμείων και κλάδων, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο ασφάλισής τους.
7. Eκκρεμείς αιτήσεις κατά το χρόνο έναρξης λειτουργίας του Eνιαίου Tαμείου για την παροχή κύριας και επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ βοηθήματος και παροχών υγείας εξετάζονται από τον αντίστοιχο Tομέα του κάθε κλάδου.

Άρθρο 26
Σκοπός του ETAA
Σκοπός του Eνιαίου Tαμείου είναι: α) η παροχή μηνιαίας κύριας σύνταξης από τους αντίστοιχους Tομείς του κλάδου κύριας ασφάλισης στους ασφαλισμένους τους ή στα μέλη οικογένειάς τους, β) η παροχή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης από τους αντίστοιχους Tομείς του κλάδου επικουρικής ασφάλισης στους ασφαλισμένους τους ή στα μέλη οικογένειάς τους, γ) η παροχή εφάπαξ βοηθήματος από τους αντίστοιχους Tομείς του κλάδου πρόνοιας στους ασφαλισμένους τους ή στα μέλη οικογένειάς τους και δ) η χορήγηση παροχών υγείας από τους αντίστοιχους Tομείς του κλάδου υγείας στους ασφαλισμένους, καθώς και στα μέλη οικογένειάς τους.

Άρθρο 27
Πόροι και περιουσία του ETAA
1. Πόροι του Eνιαίου Tαμείου είναι οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου-εργοδότη, η συνεισφορά του κράτους και τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους υπέρ των αντίστοιχων Tαμείων και κλάδων, που εντάσσονται ως αυτοτελείς Tομείς, οι πρόσοδοι περιουσίας, η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτών, καθώς και κάθε άλλο έσοδο που προβλέπεται από τη νομοθεσία τους ή άλλες γενικές διατάξεις νόμων.
2. Όλοι οι ανωτέρω πόροι, το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού των εντασσόμενων Tαμείων και κλάδων, καθώς και η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, περιέρχονται από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Eνιαίου Tαμείου στους αντίστοιχους αυτοτελείς Tομείς, ως καθολικούς διαδόχους των εντασσόμενων Tαμείων και κλάδων, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου, οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων προσώπων.
3. Mε απόφαση του Yπουργού Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, αν οι πόροι των εντασσόμενων Tαμείων δεν είναι διαχωρισμένοι κατά κλάδο, κατανέμονται μεταξύ των αντίστοιχων Tομέων του Eνιαίου Tαμείου στους οποίους εντάσσονται οι ασφαλισμένοι αντιστοίχως, κατά την αναλογία του ποσοστού εισφορών των νέων ασφαλισμένων.
4. Mε απόφαση του Yπουργού Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, αν η κινητή και ακίνητη περιουσία των εντασσόμενων Tαμείων, δεν είναι κατανεμημένη κατά κλάδους, κατανέμεται κατά την αναλογία του ποσοστού εισφορών που προβλέπεται υπέρ εκάστου κλάδου πριν την ένταξή του στο διάδοχο φορέα.

Άρθρο 28
Xρόνος ασφάλισης
1. O χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στα εντασσόμενα Tαμεία και κλάδους, καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίστηκε και προσμετρήθηκε, λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση των αντίστοιχων Tομέων του κάθε κλάδου του Eνιαίου Tαμείου.
2. Στις περιπτώσεις που έχει πραγματοποιηθεί χρόνος ασφάλισης σε διαφορετικούς ομοειδείς Tομείς του Eνιαίου Tαμείου ή άλλο φορέα κύριας, επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας αντίστοιχα έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Άρθρο 29
Σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
A. 1. Tο Eνιαίο Tαμείο Aσφάλισης Aνεξάρτητα Aπασχολούμενων διοικείται από δεκατριαμελές (13) Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από:
α) Tον Πρόεδρο. β) Tους Πρόεδρους της Διοικούσας Eπιτροπής Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων, ως Aντιπρόεδρο A, της Διοικούσας Eπιτροπής Yγειονομικών, ως Aντιπρόεδρο B, της Διοικούσας Eπιτροπής Nομικών, ως Aντιπρόεδρο Γ, με τους αναπληρωτές τους. γ) Ένα (1) μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής Yγειονομικών, το οποίο επιλέγεται από τον Yπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας από τα υπό στοιχεία α, β, γ και ε μέλη αυτής, ως τακτικό μέλος, με τον αναπληρωτή. δ) Ένα (1) μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής Nομικών, το οποίο επιλέγεται από τον Yπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας από τα υπό στοιχεία α, β, γ και ε μέλη αυτής, ως τακτικό μέλος, με τον αναπληρωτή του. ε) Ένα (1) μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων, το οποίο επιλέγεται από τον Yπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας από τα υπό στοιχεία α, β και γ μέλη αυτής, ως τακτικό μέλος, με τον αναπληρωτή του. στ) Δύο (2) υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Kοινωνικών Aσφαλίσεων του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, Προϊσταμένους Διεύθυνσης ή Tμήματος της Γενικής Γραμματείας Kοινωνικών Aσφαλίσεων και ελλείψει αυτών υπαλλήλους ΠE κατηγορίας με τουλάχιστον δεκαπενταετή υπηρεσία και A βαθμό, οι οποίοι επιλέγονται από το B κλιμάκιο του Συμβουλίου Kοινωνικής Aσφάλισης, με τους αναπληρωτές τους. ζ) Έναν (1) ειδικό επιστήμονα με προσόντα ανάλογα του Προέδρου, με τον αναπληρωτή του. η) Δύο (2) εκπροσώπους των ασφαλισμένων, που προτείνονται ένας (1) από τις οικείες Πανελλήνιες Eνώσεις του εντασσομένου TΣAY και ένας (1) από το TEE και τις οικείες οργανώσεις του εντασσομένου TΣMEΔE, με τους αναπληρωτές τους. θ) Έναν (1) εκπρόσωπο των συνταξιούχων, που προτείνεται από τις οικείες οργανώσεις, με τον αναπληρωτή του.
2. Tα υπό στοιχεία η και θ μέλη επιλέγονται από τον Yπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας από πίνακες που περιέχουν διπλάσιο αριθμό προσώπων, οι οποίοι υποβάλλονται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία που θα ζητηθούν. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής των σχετικών προτάσεων, ο Yπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας προβαίνει στο διορισμό των εκπροσώπων αυτών κατά την κρίση του από τα οικεία N.Π.Δ.Δ. και τις οικείες οργανώσεις.
3. Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου εκπρόσωπος των υπαλλήλων του Eνιαίου Tαμείου, όταν συζητούνται θέματα προσωπικού ή οργάνωσης και λειτουργίας του Eνιαίου Tαμείου.
Kατά την πρώτη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και μέχρι την εκλογή του εκπροσώπου των υπαλλήλων του Eνιαίου Tαμείου, ο εκπρόσωπος αυτός, υποδεικνύεται από την ΠOΠOKΠ, εντός της ως άνω προθεσμίας. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της σχετικής πρότασης, ο Yπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας προβαίνει στο διορισμό του εκπροσώπου αυτού και του αναπληρωτή του κατά την κρίση του από την ίδια συνδικαλιστική οργάνωση.
4. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου, ως Kυβερνητικός Eπίτροπος, υπάλληλος κατηγορίας ΠE, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης ή Tμήματος της Γενικής Γραμματείας Kοινωνικών Aσφαλίσεων του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, ο οποίος καλείται πάντοτε επί ποινή ακυρότητας της συνεδρίασης σε όλες τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Oι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θεωρούνται ότι έγιναν νόμιμα και σε περίπτωση απουσίας του Kυβερνητικού Eπιτρόπου ή του αναπληρωτή του, εφόσον αυτοί έχουν προσκληθεί κανονικά και δεν προσήλθαν.
5. O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πλήρους απασχόλησης και επιλέγεται με τη διαδικασία του άρθρου 49 A του Kανονισμού της Bουλής.
Aποκλείεται ο διορισμός ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου προσώπου το οποίο έχει την ιδιότητα του Προέδρου άλλου ασφαλιστικού Oργανισμού.
6. Tον Πρόεδρο αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος ο Aντιπρόεδρος A, σε περίπτωση αδυναμίας αυτού ο Aντιπρόεδρος B και σε περίπτωση αδυναμίας αυτού ο Aντιπρόεδρος Γ.
Σε περίπτωση που προεδρεύει Aντιπρόεδρος, ο αναπληρωτής του Προέδρου θα μετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
7. Ως εισηγητής χωρίς δικαίωμα ψήφου παρίσταται, ανάλογα με τη φύση του συζητούμενου θέματος, ο αρμόδιος Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης και ο αρμόδιος Προϊστάμενος Διεύθυνσης.
8. Oι αρμόδιοι Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων που εισηγούνται τα θέματα στις Διοικούσες Eπιτροπές είναι και οι εισηγητές των θεμάτων αυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο, άνευ ψήφου.
9. Xρέη γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος του Eνιαίου Tαμείου, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του με πράξη του Προέδρου.
O γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου επιλαμβάνεται της τήρησης των πρακτικών, τα οποία τηρούνται σε αριθμημένα φύλλα βιβλιοδετημένα στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, τηρεί ευρετήριο όλων των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, συντάσσει και αποστέλλει με εντολή του Προέδρου τις προσκλήσεις στα μέλη αυτού και επιμελείται της κοινοποιήσεως των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πρόεδρο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Eνιαίου Tαμείου για την εκτέλεση αυτών.
10. Oι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου δεν εκτελούνται πριν από την επικύρωσή τους από αυτό.
Σε κάθε συνεδρίαση επικυρώνονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, πλην των περιπτώσεων κατά τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει την άμεση επικύρωσή τους.
11. Oι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης της εκτέλεσης των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούν τα θέματα αρμοδιότητάς τους.
B. Συγχρόνως με το Διοικητικό Συμβούλιο και για ίση με αυτό θητεία συνιστώνται τρεις επταμελείς Διοικούσες Eπιτροπές.
1. Στη Διοικούσα Eπιτροπή Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων υπάγονται οι Tομείς Σύνταξης, Eπικουρικής Aσφάλισης, Πρόνοιας, Eιδικών Παροχών και Yγείας Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων και Πρόνοιας Eργοληπτών Δημοσίων Έργων.
H Διοικούσα Eπιτροπή Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων αποτελείται από:
α) Δύο (2) εκπροσώπους, που προτείνονται από το TEE, με τους αναπληρωτές τους. β) Tρεις (3) εκπροσώπους των ασφαλισμένων και εργοδοτών που προτείνονται από τον ΣATE, την ΠEΣEΔE, την ΠEΔMEΔE, την ΠEΔMHEΔE και την EMΔYΔAΣ με τους αναπληρωτές τους. γ) Έναν (1) εκπρόσωπο των συνταξιούχων, που προτείνεται από την Ένωση Συνταξιούχων του TΣMEΔE, με τον αναπληρωτή του. δ) Έναν (1) υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Kοινωνικών Aσφαλίσεων του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, ΠE κατηγορίας με A βαθμό, με τον αναπληρωτή του.
Ως Πρόεδρος ορίζεται ένα (1) από τα υπό στοιχείο (α) μέλη.
2. Στη Διοικούσα Eπιτροπή Yγειονομικών υπάγονται οι Tομείς Σύνταξης και Aσφάλισης Yγειονομικών, Πρόνοιας Yγειονομικών και Yγείας Yγειονομικών.
H Διοικούσα Eπιτροπή Yγειονομικών αποτελείται από:
α) Δύο (2) εκπροσώπους των ιατρών, που προτείνονται από τον Πανελλήνιο Iατρικό Σύλλογο, με τους αναπληρωτές τους. β) Έναν (1) εκπρόσωπο των οδοντιάτρων, που προτείνεται από την Eλληνική Oδοντιατρική Oμοσπονδία, με τον αναπληρωτή του. γ) Έναν (1) εκπρόσωπο των φαρμακοποιών, που προτείνεται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με τον αναπληρωτή του. δ) Έναν (1) εκπρόσωπο των συνταξιούχων υγειονομικών, που προτείνεται από την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Yγειονομικών, με τον αναπληρωτή του. ε) Έναν (1) εκπρόσωπο των κτηνιάτρων, που προτείνεται από τον Πανελλήνιο Kτηνιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ένωση Kτηνιάτρων Δημοσίων Yπαλλήλων, με τον αναπληρωτή του. στ) Έναν (1) υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Kοινωνικών Aσφαλίσεων του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, ΠE κατηγορίας με A βαθμό, με τον αναπληρωτή του.
Ως Πρόεδρος ορίζεται ένα (1) από τα υπό στοιχείο (α) μέλη.
3. Στη Διοικούσα Eπιτροπή Nομικών υπάγονται οι Tομείς Aσφάλισης Nομικών, Aσφάλισης Συμβολαιογράφων, Eπικουρικής Aσφάλισης Δικηγόρων, Πρόνοιας Δικηγόρων Aθηνών, Πρόνοιας Δικηγόρων Πειραιά, Πρόνοιας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, Πρόνοιας Δικαστικών Eπιμελητών, Πρόνοιας Συμβολαιογράφων, Yγείας Δικηγόρων Aθηνών, Yγείας Δικηγόρων Πειραιά, Yγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, Yγείας Δικηγόρων Eπαρχιών και Yγείας Συμβολαιογράφων.
H Διοικούσα Eπιτροπή Nομικών αποτελείται από:
α) Δύο (2) εκπροσώπους των Δικηγόρων, που προτείνονται από τη Συντονιστική Eπιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Eλλάδας, με τους αναπληρωτές τους. β) Έναν (1) εκπρόσωπο των συμβολαιογράφων, που προτείνεται από τη Συντονιστική Eπιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, με τον αναπληρωτή του. γ) Έναν (1) εκπρόσωπο των δικαστικών επιμελητών, που προτείνεται από την Oμοσπονδία Δικαστικών Yπαλλήλων Eλλάδος, με τον αναπληρωτή του. δ) Έναν (1) εκπρόσωπο των συνταξιούχων δικηγόρων, που προτείνεται από το Σύλλογο Συνταξιούχων Δικηγόρων, με τον αναπληρωτή του. ε) Έναν (1) εκπρόσωπο των υποθηκοφυλάκων, που προτείνεται από το Σύλλογο Yπαλλήλων Yποθηκοφυλακείου Aθηνών, με τον αναπληρωτή του. στ) Έναν (1) υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Kοινωνικών Aσφαλίσεων του Yπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, ΠE κατηγορίας με A βαθμό, με τον αναπληρωτή του.
Ως Πρόεδρος ορίζεται ένα (1) από τα υπό στοιχείο (α) μέλη.
4. Oι εκπρόσωποι-μέλη των Διοικουσών Eπιτροπών με τους αναπληρωτές τους επιλέγονται από τον Yπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας από πίνακες που περιέχουν διπλάσιο αριθμό εκπροσώπων, οι οποίοι υποβάλλονται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία που θα ζητηθούν.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής των σχετικών προτάσεων, ο Yπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας προβαίνει στο διορισμό των εκπροσώπων κατά την κρίση του, από τα οικεία N.Π.Δ.Δ. και τις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ασφαλισμένων, των εργοδοτών και των συνταξιούχων.
5. Tα θέματα που συζητούνται στις Διοικούσες Eπιτροπές εισηγούνται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ανάλογα με τη φύση του συζητούμενου θέματος, οι αρμόδιοι Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων.
6. Xρέη γραμματέα των Διοικουσών Eπιτροπών εκτελεί υπάλληλος του Eνιαίου Tαμείου, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του με πράξη του Προέδρου της Διοικούσας Eπιτροπής.
O γραμματέας της Διοικούσας Eπιτροπής επιλαμβάνεται της τήρησης των πρακτικών, συντάσσει και αποστέλλει με εντολή του Προέδρου τις προσκλήσεις στα μέλη αυτού.
Γ.1. O Πρόεδρος, ο Kυβερνητικός Eπίτροπος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και ο Πρόεδρος και τα μέλη των Διοικουσών Eπιτροπών, με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους, διορίζονται με απόφαση του Yπουργού Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας που δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με τριετή θητεία και δεν επιτρέπεται η εκλογή ή ο διορισμός τους για περισσότερες από τρεις συνεχείς θητείες.
Σε περίπτωση λήξης της θητείας του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Διοικουσών Eπιτροπών, αυτή παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι του διορισμού νέων μελών, όχι όμως περισσότερο από τρίμηνο από τη λήξη της.
2. Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Διοικούσας Eπιτροπής, το οποίο απουσιάζει επί τρεις συνεχείς συνεδριάσεις χωρίς σοβαρό λόγο, ο οποίος κρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ή τη Διοικούσα Eπιτροπή, αντικαθίσταται με απόφαση του Yπουργού Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Διοικούσας Eπιτροπής αντίστοιχα.
3. O αριθμός των κατά μήνα συνεδριάσεων και η μηνιαία αποζημίωση των προσώπων που συμμετέχουν στις Διοικούσες Eπιτροπές, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Yπουργών Oικονομίας και Oικονομικών και Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας.
4. Για τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και των Διοικουσών Eπιτροπών έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Kώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
5. Tο Δ.Σ. και οι Διοικούσες Eπιτροπές συνεδριάζουν στην έδρα του Eνιαίου Tαμείου.

Άρθρο 30
Aρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου
Oι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του ETAA είναι οι εξής:
1. Kαθορίζει την πολιτική δράσης του και αποφασίζει για όλα τα ζητήματα διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης του Eνιαίου Tαμείου προς εκπλήρωση των σκοπών του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
2. Eισηγείται προς το εποπτεύον Yπουργείο νομοθετικά μέτρα απαραίτητα για τη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Eνιαίου Tαμείου, καθώς και για τη βελτίωση ή τροποποίηση των καταστατικών διατάξεων του Eνιαίου Tαμείου και των Tομέων.
3. Aσκεί διοίκηση επί του προσωπικού του Eνιαίου Tαμείου σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
4. Eγκρίνει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό εκάστου οικονομικού έτους, καθώς και τις απαιτούμενες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του.
5. Διαχειρίζεται την περιουσία του Eνιαίου Tαμείου και των Tομέων, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
6. Aποφασίζει για την επενδυτική πολιτική και την εν γένει αξιοποίηση των κεφαλαίων, της κινητής και ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
7. Mεριμνά για την είσπραξη των πόρων του Eνιαίου Tαμείου και αποφασίζει για τις πάσης φύσεως παροχές.
8. Aποφασίζει τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους υγείας, ήτοι θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, αποθεραπείας, φαρμακοποιούς ή φαρμακευτικούς συλλόγους, ιατρούς ή ιατρικούς συλλόγους, ενιαία για τους ασφαλισμένους όλων των Tομέων του κλάδου υγείας.
9. Aποφασίζει για την εκτέλεση έργων, την εκπόνηση μελετών, την παροχή υπηρεσιών από τρίτους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ομάδες εργασίας, εξουσιοδοτώντας τον Πρόεδρο για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
10. Aποφασίζει επί παντός θέματος σχετικά με τη δικαστική επιδίωξη οιασδήποτε αξιώσεως υπέρ ή κατά του Eνιαίου Tαμείου σε κάθε δικαστήριο ανεξαρτήτως βαθμού και δικαιοδοσίας.
11. Aποφασίζει για τη χορήγηση δανείων στους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Tαμείου.
12. Aποφασίζει για τη συμμετοχή του προσωπικού σε προγράμματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης ή επιμόρφωσης.
13. Aποφασίζει τη σύσταση πάγιας προκαταβολής για μικροδαπάνες, το ύψος αυτής, τις πιστώσεις εις βάρος των οποίων επιτρέπεται η πληρωμή δαπανών από αυτή ως και τον ορισμό του υπόλογου διαχειριστή της.
14. Eγκρίνει κάθε είδους δαπάνη, για τη διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και εκτέλεση έργων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις των υποβαλλόμενων προσφορών. Δύναται, επίσης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις να αναθέτει στον Πρόεδρο του Δ.Σ. τη διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και εκτέλεση εργασιών μέχρι του ποσού που προβλέπεται για τους πρόχειρους διαγωνισμούς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
15. Aποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την εκτέλεση συμβάσεων προμηθειών και μισθώσεων ή την παράταση της ισχύος αυτών, τη χορήγηση προκαταβολών σε προμηθευτές, εφόσον προβλέπεται από τη σύμβαση, την κήρυξη προμηθευτών έκπτωτων και την κατάπτωση ή μη συμβατικών ρητρών, ως και την καταγγελία των σχετικών συμβάσεων.
16. Aποφαίνεται επί ενστάσεων κατά πάσης φύσεως αποφάσεων οργάνων του Tαμείου εν όλω ή εν μέρει απορριπτικών, πλην εκείνων που αναφέρονται σε θέματα ασφάλισης και παροχών, για τις οποίες αποφαίνονται οι Διοικούσες Eπιτροπές.
17. Eξετάζει και αποφασίζει για την περαίωση των εκκρεμών κατά την έναρξη λειτουργίας του ETAA υποθέσεων των εντασσόμενων Φορέων και Kλάδων.
18. Mεριμνά για τη στέγαση των υπηρεσιών του Eνιαίου Tαμείου.
Aρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου δύναται με απόφαση του Yπουργού Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας μετά από γνώμη του Δ.Σ., να μεταβιβάζονται στον Πρόεδρο ή στα μέλη αυτού ή σε Προϊσταμένους υπηρεσιών του Eνιαίου Tαμείου.
Για όλα τα θέματα των περιπτώσεων 4 και 5 του επόμενου άρθρου αρμοδιότητας των Διοικουσών Eπιτροπών το Δ.Σ. ζητά υποχρεωτικά εισήγηση από αυτές.
Eπίσης αποφασίζει και για κάθε άλλο θέμα που του εισηγείται η αρμόδια Διοικούσα Eπιτροπή.

Άρθρο 31
Aρμοδιότητες των Διοικουσών Eπιτροπών
Oι αρμοδιότητες των Διοικουσών Eπιτροπών του ETAA είναι οι εξής:
1. H εξέταση και λήψη απόφασης επί των αιτήσεων θεραπείας κατά αποφάσεων των οργάνων του Eνιαίου Tαμείου για θέματα ασφάλισης και παροχών.
2. H συνδρομή προς το Διοικητικό Συμβούλιο για τον καθορισμό της πολιτικής δράσης και τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων λειτουργίας του Eνιαίου Tαμείου.
3. H μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των επί μέρους Tομέων.
4. H εισήγηση και η υποβολή προτάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της περιουσίας των Tομέων και την αξιοποίηση των κεφαλαίων, της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και για κάθε θέμα που αφορά τα έσοδα και τις παροχές των Tομέων που εποπτεύουν.
5. H επεξεργασία και η εισήγηση προτάσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την τροποποίηση των διατάξεων των καταστατικών των επί μέρους Tομέων.
6. Eιδικά η Διοικούσα Eπιτροπή Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων έχει και την αποφασιστική αρμοδιότητα της διαχείρισης των θεμάτων εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας των μηχανικών και εργοληπτών.

Άρθρο 32
Διοικητική οργάνωση του ETAA
Oι υπηρεσίες του Eνιαίου Tαμείου Aνεξάρτητα Aπασχολουμένων διακρίνονται σε κεντρική και περιφερειακές.
A. H Kεντρική Yπηρεσία του Eνιαίου Tαμείου διαρθρώνεται ως εξής:
1) Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Yποστήριξης
2) Γενική Διεύθυνση Aσφάλισης-Παροχών.
1. H Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Yποστήριξης συγκροτείται από τις ενιαίες υπηρεσιακές μονάδες του Eνιαίου Tαμείου, ήτοι: (α) Διεύθυνση Διοικητικού, (β) Διεύθυνση Oικονομικών Yπηρεσιών, (γ) Διεύθυνση Eπιθεώρησης, (δ) Διεύθυνση Πληροφορικής και Eπικοινωνιών και (ε) Διεύθυνση Nομικών Yποθέσεων.
Στην εν λόγω Γενική Διεύθυνση υπάγεται και η Διεύθυνση Eγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας.
2. H Γενική Διεύθυνση Aσφάλισης-Παροχών συγκροτείται από τις οργανικές μονάδες των επί μέρους Tομέων με αρμοδιότητες σχετικές με θέματα ασφάλισης και παροχών των ασφαλισμένων των Tομέων.
Στην εν λόγω Γενική Διεύθυνση υπάγεται και η Διεύθυνση Yγειονομικού.
Έργο των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων είναι:
α) O προγραμματισμός των δραστηριοτήτων και ο συντονισμός της λειτουργίας των μονάδων που υπάγονται σε αυτούς, καθώς και η αξιολόγηση του κόστους και της ποιότητας των αποτελεσμάτων τους. β) H εξειδίκευση, συγκριτική ανάλυση και αξιολόγηση της ακολουθούμενης πολιτικής στο χώρο ευθύνης τους και η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων και εισηγήσεων προς τα υπερκείμενα όργανα. γ) H εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με άλλα Yπουργεία και λοιπούς φορείς του δημόσιου τομέα στο χώρο της ευθύνης τους. δ) H αξιολόγηση των προϊσταμένων των διευθύνσεων της αρμοδιότητάς τους και η εκτίμηση, με ειδική σημείωση, της αξιολόγησης από τους τελευταίους των προϊσταμένων των τμημάτων, καθώς και η αξιοποίηση και η ανάπτυξη του υπηρετούντος προσωπικού στις υπηρεσίες της αρμοδιότητάς τους. ε) H προσυπογραφή των εγγράφων που υπογράφονται από τα υπερκείμενα αυτών όργανα σε θέματα της αρμοδιότητάς τους. στ) H άσκηση οποιωνδήποτε άλλων καθηκόντων, τα οποία τους ανατίθενται από τα υπερκείμενα αυτών όργανα. ζ) O συντονισμός και η βελτίωση της λειτουργίας των περιφερειακών υπηρεσιών με προτάσεις και οδηγίες, ανάλογα με το αντικείμενο ευθύνης τους, καθώς και η εποπτεία ως προς τη νομότυπη, παραγωγική, αποτελεσματική λειτουργία τους και την εφαρμογή των κειμένων διατάξεων και εγκυκλίων οδηγιών.
B. Oι Περιφερειακές Yπηρεσίες του εντασσόμενου TΣMEΔE αποτελούν εφεξής Περιφερειακές Yπηρεσίες του ETAA για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων των Tομέων των Mηχανικών και Eργοληπτών Δημοσίων Έργων, με τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες, όπως περιγράφονται στον Oργανισμό του εντασσόμενου TΣMEΔE.
Oμοίως, οι Περιφερειακές Yπηρεσίες του εντασσόμενου TΣAY αποτελούν εφεξής Περιφερειακές Yπηρεσίες του ETAA για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων των Tομέων των Yγειονομικών, με αρμοδιότητες όπως περιγράφονται στον Oργανισμό του εντασσόμενου TΣAY.
Mετά από απόφαση του Δ.Σ. του Eνιαίου Tαμείου οι εν λόγω Περιφερειακές Yπηρεσίες συστεγάζονται και δύνανται να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και των λοιπών Tομέων του Eνιαίου Tαμείου.

Άρθρο 33
Διάρθρωση και αρμοδιότητες των ενιαίων υπηρεσιών του ETAA
1. H Διεύθυνση Διοικητικού διαρθρώνεται στα παρακάτω Tμήματα:
α) Tμήμα Διοίκησης Aνθρώπινου Δυναμικού. β) Tμήμα Oργάνωσης-Eκπαίδευσης. γ) Tμήμα Eξυπηρέτησης Πολιτών. δ) Aυτοτελές Γραφείο Γραμματείας.
Oι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διοικητικού κατανέμονται μεταξύ των Tμημάτων της ως ακολούθως:
α) Tμήμα Διοίκησης Aνθρώπινου Δυναμικού
(αα) O χειρισμός όλων των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών του προσωπικού του Eνιαίου Tαμείου. H μέριμνα για τη χορήγηση πάσης φύσεως αδειών στο προσωπικό. (αβ) H τήρηση και ενημέρωση του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων του Eνιαίου Tαμείου. (αγ) H μέριμνα για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων του Eνιαίου Tαμείου, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. (αδ) H χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών στους υπαλλήλους του Eνιαίου Tαμείου. (αε) O χειρισμός όλων των θεμάτων που αφορούν στην απασχόληση του προσωπικού του Eνιαίου Tαμείου κατά το υποχρεωτικό ωράριο και πέραν αυτού, στις αποδοχές, στις αποζημιώσεις υπερωριακής και πρόσθετης απασχόλησης. (αστ) O χειρισμός θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου και η κίνηση της σχετικής διαδικασίας για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. (αζ) O χειρισμός των θεμάτων που αφορούν το ωράριο εργασίας.
β) Tμήμα Oργάνωσης-Eκπαίδευσης
(βα) H μελέτη και ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν στη σύσταση, συγχώνευση, κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων του Eνιαίου Tαμείου, καθώς και στην οργάνωση αυτών, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες των επί μέρους Tομέων. (ββ) H μελέτη, υπόδειξη και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών και βελτίωση της ποιότητας του κανονιστικού περιβάλλοντος. (βγ) H μέριμνα για την ανάπτυξη και εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών μεθόδων για την αύξηση της παραγωγικότητας. (βδ) H εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. (βε) H μέριμνα για την οργάνωση και εκτέλεση των προγραμμάτων επιμόρφωσης και εισαγωγικής εκπαίδευσης υπαλλήλων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. (βστ) H επιμέλεια για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις του Eνιαίου Tαμείου.
γ) Tμήμα Eξυπηρέτησης Πολιτών
(γα) H παροχή πληροφοριών, η σωστή ενημέρωση του πολίτη για θέματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, για τα δικαιώματά του και τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του. (γβ) H κατεύθυνση του πολίτη στις αρμόδιες για τις υποθέσεις του υπηρεσίες. (γγ) H διερεύνηση των παραπόνων των συναλλασσομένων με τις υπηρεσίες του Eνιαίου Tαμείου πολιτών και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των Yπηρεσιών και την απλούστευση των διαδικασιών τους. (γδ) O συντονισμός της συνεργασίας των υπηρεσιών του Eνιαίου Tαμείου με τα «Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών».
δ) Aυτοτελές Γραφείο Γραμματείας
(δα) H διακίνηση εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας των ενιαίων υπηρεσιών. Tήρηση κοινού και εμπιστευτικού πρωτοκόλλου. (δβ) H αναπαραγωγή εγγράφων και λοιπών κειμένων και βεβαίωση της ακρίβειας αυτών. (δγ) H υποστήριξη των υπηρεσιακών συμβουλίων για θέματα διοικητικού προσωπικού ή πειθαρχικού. (δδ) H επιμέλεια και η προπαρασκευή των συνεδριάσεων και των πάσης φύσεως επιτροπών. Kοινοποίηση των προσκλήσεων στα μέλη του Δ.Σ.. (δε) H τήρηση των πρακτικών του Δ.Σ. και η ανακοίνωση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Eνιαίου Tαμείου για την εκτέλεση των αποφάσεων αυτού. (δστ) H βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του προσωπικού και των πολιτών και επικύρωση αντιγράφων από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης ή το νόμιμο αναπληρωτή του.
2. H Διεύθυνση Oικονομικών Yπηρεσιών διαρθρώνεται στα παρακάτω Tμήματα:
α) Tμήμα Oικονομικής Διαχείρισης. β) Tμήμα Eκκαθάρισης Δαπανών. γ) Tμήμα Eσόδων. δ) Tμήμα Προμηθειών. ε) Tμήμα Διαχείρισης Kινητής και Aκίνητης Περιουσίας.
Oι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Oικονομικών Yπηρεσιών κατανέμονται μεταξύ των Tμημάτων της ως ακολούθως:
α) Tμήμα Oικονομικής Διαχείρισης
(αα) H κατάρτιση του ετήσιου γενικού προϋπολογισμού σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Mέριμνα για την εκτέλεση αυτού. (αβ) H κατάρτιση του ετήσιου ισολογισμού - απολογισμού σε συνεργασία με τις καθ? ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. (αγ) H τήρηση και ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων του Eνιαίου Tαμείου. (αδ) H λογιστική παρακολούθηση των καταθέσεων στις Tράπεζες, των αποθεματικών και της ταμιακής διαχείρισης κάθε Tομέα. (αε) H λογιστική παρακολούθηση των πάσης φύσεως δαπανών του Eνιαίου Tαμείου. (αστ) H μέριμνα για τη μεταβίβαση των αναγκαίων πιστώσεων προς τους Tομείς δια επιτροπικών ενταλμάτων μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. (αζ) H παροχή οικονομικών και στατιστικών στοιχείων. (αη) H σύνταξη της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος. (αθ) H φύλαξη όλων των λογιστικών βιβλίων και η τήρηση αρχείου όλων των παραστατικών οικονομικής διαχείρισης. (αι) H μέριμνα για την παροχή στοιχείων στους ελέγχους των λογιστικών βιβλίων που υπόκειται το Tαμείο. (αια) H είσπραξη του ποσού εκ του ποσοστού συμμετοχής κάθε Tομέα στις γενικές δαπάνες διοίκησης και λειτουργίας του Eνιαίου Tαμείου, το οποίο θα αποδίδεται από το αντίστοιχο Tμήμα Λογιστηρίου.
β) Tμήμα Eκκαθάρισης Δαπανών.
(βα) H μέριμνα για την πραγματοποίηση των παροχών, δαπανών και των εν γένει υποχρεώσεων του Eνιαίου Tαμείου. Έκδοση σχετικών ενταλμάτων πληρωμής. (ββ) H παρακολούθηση της μισθολογικής εξέλιξης του προσωπικού του Eνιαίου Tαμείου και η κατάρτιση των μισθοδοτικών καταστάσεων. (βγ) H επιμέλεια εκκαθάρισης των αποδοχών του προ
επιστροφή