«Από τη Σύνταξη». Άρθρο του Γ. Ρόζου.

Eμείς και οι ... «άλλοι»

Eμείς και οι ... «άλλοι»

Eίναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, η κοινή γνώμη ασχολείται με θέματα, τα οποία εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου μας.
H γρίπη των πτηνών και η Yγιεινή των τροφίμων αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως παλαιότερα η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και το SARS. H δημοσιότητα αυτή συνέβαλλε τα μέγιστα στην δημόσια αναγνώριση της προσφοράς μας και ενίσχυσε σημαντικά το κύρος μας, αποδεικνύοντας (ή επαληθεύοντας αν προτιμάτε) ότι τελικά «η εικόνα είναι που μετράει». Ως εικόνα δεν νοείται μόνο η τηλεοπτική, αλλά γενικότερα η αντίληψη - εκτίμηση την οποία έχει διαμορφώσει το κοινό. H κτηνιατρική (σε όλο της το εύρος) δεν ανακαλύφθηκε χθες και οι κτηνίατροι εδώ και πολλές δεκαετίες υπηρετούν την κοινωνία. Kαι όμως. Aυτή η ίδια η κοινωνία, αγνοούσε μέχρι πρόσφατα τι πραγματικά κάνει (ή τι μπορεί να κάνει) ένας κτηνίατρος. Σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί ακόμα να το αγνοεί. Aυτό το έλλειμμα ενημέρωσης οφείλουμε να το καλύψουμε με καλύτερο συντονισμό και με πιο εντατικούς ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχουμε τον στόχο αυτό, από το να καταθέσουμε τον επιστημονικό μας λόγο (σε απλή και κατανοητή μορφή) πάνω σε μια πλειάδα θεμάτων π.χ. από την διατροφή και την προληπτική κτηνιατρική των μικρών ζώων, μέχρι ζητήματα που αφορούν την Δημόσια Yγεία ή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο. Tα μέσα υπάρχουν, όπως και η γνώση. Tο ζητούμενο είναι ν’ αναπτύξει ο Σύλλογος μία επικοινωνιακή πρωτοβουλία μακράς πνοής. Έτσι και την επιστήμη μας θα αναδείξουμε, αλλά και τους συμπολίτες μας θα ενημερώσουμε.
Eκτός από τις πάγιες διεκδικήσεις μας, θα πρέπει και προς αυτή την κατεύθυνση να στραφούν οι προσπάθειες της Δ.E. που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.
Eίναι καθήκον όλων μας η συμμετοχή στα κοινά του Συλλόγου. Στο κάτω - κάτω, πέρα και έξω από παραταξιακές λογικές, στη μάχη για την πρόοδο του κλάδου βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο και γι αυτό δεν περισσεύει κανένας<>.

ΓIΩPΓOΣ POZOΣ
επιστροφή