12/08/2015

Έγγραφο αίτημα τροποποίησης Φ.Π.Α. κτηνιατρικών υπηρεσιών


kth
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας παραθέτουμε έγγραφη διαμαρτυρία του Π.Κ.Σ. σχετική με την ένταξη των κτηνιατρικών υπηρεσιών στον αυξημένο συντελεστή Φ.Π.Α. 23%, όως αυτό επιδόθηκε στον Υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σγουρίδη Π., σε συνάντηση που είχαν μαζί του στο ΥΠΑΠΕΝ, την Πέμπτη 06-08-2015, η Πρόεδρος του Π.Κ.Σ. κ. Τραχήλη Αθηνά και ο Γεν. Γραμματέας Π.Κ.Σ. κ. Σαντοριναίος Άγγελος.

ΠΡΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
κ. ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Θέμα: «Θέσεις Π.Κ.Σ. για την ένταξη των κτηνιατρικών υπηρεσιών στο συντελεστή Φ.Π.Α. 23%.»

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ως ανώτατο συλλογικό και συνδικαλιστικό όργανο, των κτηνιάτρων της χώρας, θα ήθελε να σας μεταφέρει τη δυσαρέσκεια των μελών του για την απόφαση της Πολιτείας να εντάξει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στο συντελεστή Φ.Π.Α. 23%.
Πιθανώς η έκφραση της δυσαρέσκειας αυτής να οδηγήσει κάποιους στη σκέψη, πως οι κτηνίατροι δυσαρεστούνται απλώς, επειδή πλήττονται τα συντεχνιακά τους συμφέροντα. Σπεύδουμε, λοιπόν, να σας ενημερώσουμε πως οι επαγγελματίες κτηνίατροι, οι επιστήμονες αυτοί της Υγείας, αδυνατούν, ύστερα από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, να πραγματώσουν το ρόλο τους που δεν είναι άλλος από την προάσπιση της υγείας και ευζωίας των ζώων και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, καθώς οι συναλλασσόμενοι με αυτούς, κάτοχοι ζώων συντροφιάς και κτηνοτρόφοι, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συναλλαγές τους και επομένως οι κτηνίατροι αδυνατούν με τη σειρά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η πρόσφατη ιστορία, κ. Υφυπουργέ, έχει δείξει πως τέτοιου είδους κοινωνικά "ντόμινο", διόγκωσαν παρά έλυσαν τα προβλήματα της χώρας. Η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας η διατροφική επάρκεια, η ποιότητα τροφίμων ζωικής προέλευσης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο βαθμός πολιτισμού μιας κοινωνίας όπως αυτός αποτυπώνεται μέσα από την περίθαλψη των ζώων, δεν εξασφαλίζονται με a la carte ρυθμίσεις που γεννούν νέες παθογένειες, αλλά με πολιτικές που χτυπούν τις παθογένειες στη ρίζα τους.
Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες στιγμές που η χώρα διανύει, είμαστε σε θέση περισσότερο από κάθε άλλον, να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα για τον τομέα της γεωκτηνοτροφίας, αν φυσικά σας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.
Αντιλαμβάνεστε, πιστεύουμε, πως δεν μπορεί να αποφαίνεται καλύτερα ένας οικονομολόγος, για πράγματα αμιγώς κτηνιατρικά, από έναν ιδιώτη κτηνίατρο με συγκεκριμένο έργο σε τομείς κτηνιατρικής ευθύνης που συνδέονται μεταξύ άλλων με την εκρίζωση λοιμωδών και μεταδοτικών νοσημάτων όπως η βρουκέλλωση ή ζωοανθρωπονόσων όπως η λύσσα. Αρκεί να ερωτηθούμε και να μην αποφασίζει κάποιος άλλος για εμάς χωρίς εμάς.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για τη διαμεσολάβησή σας, ώστε να τροποποιηθεί ο συντελεστής Φ.Π.Α. των κτηνιατρικών υπηρεσιών και να ενταχθούν αυτές στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Θα θέλαμε, τέλος, να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν απαιτούμε την ευνοϊκή μεταχείριση του κλάδου μας από την Πολιτεία, την ίδια στιγμή που η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης σαρώνει στο πέρασμά της κλάδους, φορείς και εργασιακά δικαιώματα αδιακρίτως. Απαιτούμε, όμως, να μας επιτρέψετε να συνεχίσουμε να βιοποριζόμαστε από το επάγγελμα-λειτούργημα που επιλέξαμε και να σεβαστείτε την κοινωνική μας προσφορά και την κοινωνική αναγκαιότητα του επιστημονικού μας ρόλου.

Με εκτίμηση,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Κ.Σ. Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Κ.Σ.
ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΘΗΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

επιστροφή