27/07/2011

Δελτίο Τύπου ΑΡΠΑ

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ;
 
Τον περασμένο Μάρτιο έκλεισαν 2 χρόνια από τις τελευταίες εκλογές του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και κατά συνέπεια, με βάση το καταστατικό του συλλόγου και την κοινή λογική, έληξε η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής και θα έπρεπε να προκηρυχτούν εκλογές για την ανάδειξη της καινούριας. Ήταν μια διετία που χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιθέσεις μεταξύ της πλειοψηφίας της ΔΕ και των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων μέσα στο σύλλογο, αλλά και έντονης κριτικής για τις ίδιες τις αποφάσεις της ΔΕ και κατά πόσο υπηρετούν πραγματικά τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μελών του ΠΚΣ.
Αντί, όμως, η πλειοψηφία της ΔΕ να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεξαγωγή των εκλογών (πολιτικός και οικονομικός απολογισμός και εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα οδηγούσε σε εκλογές), αρνήθηκε να παρουσιάσει απολογισμό και προτίμησε να επιχειρήσει απόλυση της υπαλλήλου του Συλλόγου Χ. Παπαγεωργίου χωρίς αιτιολογικό.
Έκτοτε, προσπαθεί πάση θυσία να παρουσιάσει τον εαυτό της από θύτη ως θύμα βίας και παρά το γεγονός ότι οι άλλες δύο παρατάξεις ζήτησαν επανειλημμένα εγγράφως τη προκήρυξη εκλογών η απελθούσα πλειοψηφία δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει ούτε στις παρατάξεις, αλλά ούτε και στα μέλη του συλλόγου που υποτίθεται πως εκπροσωπεί, ακόμη και όταν κατατέθηκε το γραπτό και σύμφωνο με το καταστατικό αίτημα 100 και πλέον συναδέλφων για άμεση σύγκληση Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης, .
Ενώ λοιπόν εκκρεμεί αίτημα στο Πρωτοδικείο για τον διορισμό Προσωρινής Διοικούσας με σκοπό όχι την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού αλλά την αποκατάσταση της νομιμότητας η απελθούσα πλειοψηφία επιλέγει το αποκορύφωμα, της πολιτικής αθλιότητας της. Με επιστολή που έφτασε πριν μερικές ημέρες στα χέρια των μελών του συλλόγου καλεί το σύλλογο σε συνέλευση στις 31/7 στο Ηράκλειο Κρήτης! Καταρχήν, πέντε μήνες μετά τη λήξη της θητείας της απελθούσας ΔΕ, με ποια ιδιότητα, κάτω από ποια, δηλαδή, νομιμοποιητική βάση, παίρνει απόφαση η πλειοψηφία της για τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης;
Tο χειρότερο, δεν είναι η κατά συρροή προκλητική παράκαμψη από την πλευρά της δήθεν Ανεξάρτητης Κίνησης Κτηνιάτρων των θεσμικών οργάνων και διαδικασιών που προβλέπει το καταστατικό του ΠΚΣ, αλλά η πολιτική στάση και άποψη που βρίσκεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Είναι η πολιτική στάση που την οδηγεί να παίρνει εν κρυπτώ αποφάσεις και να μεταφέρει στους υπουργούς με τους οποίους συναντιέται, προσωπικές τους απόψεις ως αποφάσεις του ΠΚΣ, παρ’ όλο που δεν είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά καμιάς διαδικασίας (αφού, άλλωστε, δεν υπάρχουν πρακτικά). Είναι αυτή η στάση που  θεωρεί φυσιολογικό το να κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό από τα μέλη τα έσοδα και τα έξοδα του συλλόγου και να θεωρεί όχι απλά αχρείαστο, αλλά και καταδικαστέο το να ζητά κανείς τη σύνταξη οικονομικού απολογισμού παρά το γεγονός ότι είναι καταστατική υποχρέωση της ΔΕ. Και βέβαια απέναντι στην κριτική που δέχεται, δεν έχει το σθένος να απαντήσει με πολιτικούς όρους. αλλά αποπειράται επανειλημμένα να καταστρέψει επαγγελματικά συναδέλφους, με “ενοχλητικές” για αυτούς απόψεις, στην προσπάθειά της να τους εξουδετερώσει πολιτικά και να τους φιμώσει
Η απόπειρα διενέργειας συνέλευσης στο Ηράκλειο Κρήτης εντάσσεται ακριβώς στην ίδια λογική. Με μια συνέλευση στο μέσο του καλοκαιριού σε μια νησιωτική πόλη στην οποία είναι δύσκολη και δαπανηρή η πρόσβαση από οποιαδήποτε μέρος της Ελλάδας εκτός Κρήτης, επιχειρείται ουσιαστικά να διασφαλιστεί μια  πορεία προς τις εκλογές του ΠΚΣ όπου όχι μόνο οι διαφορετικές απόψεις θα παραμείνουν έξω από τα δημόσια μέσα που διαθέτει ο σύλλογος, δηλαδή το περιοδικό και την ιστοσελίδα, αλλά και ο κάθε απλός κτηνίατρος, ο κόσμος του Συλλόγου δηλαδή θα αποκλειστεί από τη συνδιαμόρφωση  των όρων διεξαγωγής αυτών των ίδιων των εκλογών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα οδεύει προς ψήφιση στη βουλή με τις ευλογίες της ΑΚΚΙ. Ένα νομοσχέδιο που διαλύει τη βάση δεδομένων, αναθέτει σε «εθελοντές» αλλοδαπούς κτηνίατρους να διενεργούν τις στειρώσεις σε αγνώστων προδιαγραφών κινητές κτηνιατρικές μονάδες. Ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφώνησαν έντονα όχι μόνο οι άλλες παρατάξεις, αλλά και συνάδελφοι που προέρχονται από την παράταξη της πλειοψηφίας, όπως ο προηγούμενος πρόεδρος του ΠΚΣ.. Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία η ΑΚΚΙ αντί να προσπαθήσει να δει τα προβλήματα της πλειοψηφίας των κτηνιάτρων και να αναζητήσει λύσεις, επιδίδεται σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης του συλλόγου όχι μόνο από τις άλλες παρατάξεις, αλλά και από οποιονδήποτε διαφωνεί ή αμφιβάλλει για τις επιλογές της.
Όσο για τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται η ΑΚΚΙ, το τι θεωρεί «δράσεις» του συλλόγου και τι εκτίμηση έχει για τη νοημοσύνη των συναδέλφων, φαίνεται από το ότι στην επιστολή που έστειλε ως ΠΚΣ αραδιάζει δράσεις που έγιναν πριν τις εκλογές του 2009 μαζί με «προσπάθειες» και συναντήσεις με πολιτικούς που δεν οδήγησαν πουθενά αλλά και επιστημονικά συνέδρια που διοργανώθηκαν από τοπικά παραρτήματα, και αυτό το ονομάζει «απολογισμό δράσης της ΔΕ». Για να μην αναφέρουμε τις παιδιάστικες δικαιολογίες για την αντικαταστατική αυτοπαράταση θητείας, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εν αγνοία όλων έχει αποφασιστεί  η μεταφορά γραφείων και έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕ που αγνοούν ακόμα και οι φερόμενοι ως υπογράφοντες εργοδότες και δεν έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο και τις επιχειρήσεις
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σκοπό έχει να υπερασπίζει τα υλικά συμφέροντα των μελών του και να εκπροσωπεί  τις σχέσεις τους με το κράτος και την κοινωνία. Να προωθεί και να αναβαθμίζει το ρόλο του κτηνιάτρου σε ότι αφορά τη Δημόσια Υγεία και τη θέση του μέσα στην κοινωνία. Ένα είναι το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει: Είναι οι κτηνίατροι διατεθειμένοι να παραδώσουν τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟ, σε μια «παρέα» που λειτουργεί έξω από τα θεσμικά συλλογικά όργανα, που αποφασίζει για αυτούς χωρίς αυτούς και μάλιστα όχι με γνώμονα τα συλλογικά συμφέροντα της πλειοψηφίας ούτε καν των ψηφοφόρων τους; Σε μια παρέα που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών και οι μικροεξυπηρετήσεις των αυλικών και φίλων και όπου παρά τις υποσχέσεις δε χωράνε πολλοί; Αν ναι, τότε αυτή είναι η ηγεσία που μας αξίζει. Αν όχι, τότε  ήρθε η ώρα να την αλλάξουμε, ανεξάρτητα από την πολιτική  μας τοποθέτηση.
Όσον αφορά τέλος τους αμετανόητους διασπαστές του Συλλόγου. Ας κάνουν όσες συνελεύσεις θέλουν.  Όχι όμως στο όνομα μας, όχι στο όνομα του ΠΚΣ. Έχουν εξαντλήσει τα όρια κάθε ανοχής, συνενόχους όμως στο φόνο δε θα μας έχουνε.
 
 
 
Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση
επιστροφή