30/11/2022

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Την Κυριακή, 04/12/22, 10.30π.μ. καλείσθε σε Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγουσε σε αίθουσα του ξενοδοχείου GRAND HOTEL PALACE  στη Θεσσαλονίκη (Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη).

Θέμα της συνέλευσης είναι το Πρόγραμμα Δράσης


Ακολουθεί προτεινόμενο Πρόγραμμα Δράσης


Αγαπητοί συνάδελφοι,


γσ


Οι εκλογές του Π.Κ.Σ., που διεξήχθησαν στις 22 Μαΐου 2022 μετά από μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη για όλους μας διετία εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, κατά την οποία αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογός μας με κοπιώδη και συλλογική προσπάθεια κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έδωσαν με το αποτέλεσμά τους τη νέα εντολή για νέους αγώνες σε μια νέα εποχή με δικές της ιδιαιτερότητες, με μοναδικό στόχο την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου μας και την αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου του Έλληνα κτηνιάτρου από την Πολιτεία και τους πολίτες αυτής της χώρας.


Πιστεύουμε και θα κάνουμε τα πάντα και αυτήν τη διετία, η οποία διαφαίνεται εξίσου ή και περισσότερο δύσκολη μέσα σ’ ένα καινούριο πλαίσιο Παγκόσμιας κρίσης -ενεργειακής, οικονομικής, κοινωνικής- ο Σύλλογός μας να επιδείξει την ίδια αγωνιστικότητα για την επίτευξη των στόχων του. Παρακάτω παραθέτουμε τους άξονες του Προγράμματος Δράσης της Δ.Ε του Π.Κ.Σ για τη διετία που ακολουθεί.

• Εκσυγχρονισμός του Συλλόγου

• Αλλαγή καταστατικού

• Ίδρυση Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου ΝΠΔΔ

• Υπαγωγή του κλάδου στα επαγγέλματα Υγείας

• Μέτρα πίεσης αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο

• Εργασιακά θέματα

• Ασφαλιστικό

• Διά βίου μάθηση/επαγγελματικά δικαιώματα

• Αστική ευθύνη/Νομική προστασία

• Εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου/Αντιμετώπιση καθημερινότητας


Εκσυγχρονισμός του Συλλόγου

Η προηγούμενη διετία με τις καινοφανείς ιδιαιτερότητές της λόγω κορωνοϊού ανέκοψε μεν τις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει ήδη για τον εκσυγχρονισμό του Συλλόγου μας, ανέδειξε δε νέες ανάγκες στις οποίες οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε κάθε φορά. Συνεπώς η Δ.Ε. επανασχεδιάζει την ψηφιακή κάλυψη του Συλλόγου, την αναβάθμιση των προγραμμάτων και της μηχανοργάνωσης, τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου με πολλαπλές δυνατότητες κ.ά. με σκοπό την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των μελών του Π.Κ.Σ.


Αλλαγή καταστατικού

Επανασχεδιασμός κρίθηκε ότι χρειάζεται και αναφορικά με το καταστατικό μας ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κτηνιατρική πραγματικότητα, τόσο σε θέματα επί της αρχής όσο και σε θέματα υποχρεώσεων των μελών απέναντι στο Σύλλογό τους.


Ίδρυση Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου ΝΠΔΔ 

Άποψη της πλειοψηφίας της Δ.Ε. είναι ότι έφτασε η στιγμή να διεκδικήσουμε την απαγκίστρωσή μας από το ΓΕΩΤΕΕ και να σταματήσει εδώ αυτός ο παραλογισμός όπου άνθρωποι που αποφοιτούν από Σχολές Υγείας και ασχολούνται σε όλη τους την επαγγελματική ζωή με τη διασφάλιση της υγείας ζώων και ανθρώπων με διαρκή διάδραση (ζωοανθρωπονόσοι, τρόφιμα ζωικής προέλευσης, διατροφική επάρκεια κ.ά.), να θεωρούνται γεωτεχνικοί και να κρίνεται από αναρμόδιους καθ’ ύλη η αδειοδότησή τους ως προς την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους.

Τα χρόνια του κορωνοϊού εξάλλου απέδειξαν περίτρανα ότι η συνεργασία μας με το ΓΕΩΤΕΕ απλώς δεν υφίσταται. Ας θυμηθούμε ότι κατά τη διεκδίκηση των επιδομάτων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις των γεωτεχνικών, εντελώς τυχαία, συστηματικά, μας εξαιρούσε ή μας απέκλειε. Εν τέλει ό,τι κερδήθηκε για τον κλάδο μας εκείνη την εποχή ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της δράσης του Π.Κ.Σ.

Θεωρούμε, επομένως, πως είμαστε αρκετά ενισχυμένοι, αλλά και αρκετά ικανοί να αποτελέσουμε εμείς για εμάς το επιμελητήριό μας.


Υπαγωγή του κλάδου στα Επαγγέλματα Υγείας

Συναρτώμενο, ευλόγως, με την απαλλαγή μας από το ΓΕΩΤΕΕ είναι το πάγιο αίτημά μας για υπαγωγή του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα επαγγέλματα υγείας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η αναγνώριση του αυτονόητου από την πλευρά της Πολιτείας που έως τώρα κωφεύει στη διεκδίκησή μας αυτή για λόγους που αδυνατούμε να καταλάβουμε. Επομένως είναι κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη μαζικότερης κίνησης και συλλογικότερης δράσης ως προς αυτήν την κατεύθυνση με την πεποίθηση ότι σύντομα θα καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι «δεν είμαστε ελέφαντες».  


Μέτρα πίεσης αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο

Σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο και το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, παρά την ψήφιση και επικαιροποίησή του, να διατυπώνουμε τις ενστάσεις μας, τις προτάσεις μας για συγκεκριμένες τροποποιήσεις και τις θέσεις μας πάνω σε θέματα που εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πλήττουν το κτηνιατρικό επάγγελμα αλλά και την ευζωία των ζώων, με τη βεβαιότητα ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να έχουμε επιστημονική άποψη και πολύπλευρη γνώση σχετικά με αυτή και τη σιγουριά ότι η Πολιτεία οφείλει να μας λάβει σοβαρά υπ’ όψη και να τηρήσει τις υποσχέσεις της για συνέχιση των μεταξύ μας συζητήσεων – συναντήσεων επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.


Εργασιακά θέματα

Ευρύ το φάσμα των εργασιακών θεμάτων και ευρύτερο θα λέγαμε εκείνων των εργασιακών προβλημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στον Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα η κατάσταση παραμένει χαώδης. Υποστελεχωμένες υπηρεσίες, ελάχιστες οι προσλήψεις, ανενεργός ο θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής και προκλητικός ο αποκλεισμός από επιτελικές θέσεις τις οποίες αναλαμβάνουν κατεξοχήν αναρμόδιοι.

Μέλημά μας και αυτήν τη διετία είναι η διεκδίκηση νέων προσλήψεων τόσο στις ήδη υπάρχουσες κτηνιατρικές υπηρεσίες όσο και σε τομείς που έως τώρα διατηρούν, χωρίς καμιά λογική, το «άβατο» για τους κτηνιάτρους.

Στον τομέα των ελεύθερων επαγγελματιών τα προβλήματα είναι δυστυχώς πολύπλευρα με πιο συχνά αυτά της αντιποίησης του κτηνιατρικού επαγγέλματος, της παράνομης διαφήμισης και διακίνησης κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου, του αθέμιτου ανταγωνισμού που συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή εθελοντισμού κυρίως από αλλοδαπούς κτηνιάτρους που όχι μόνο συμβαίνει να μην είναι σύννομοι, αλλά συνήθως αποδεικνύεται πως μόνο αμισθί δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Ο Π.Κ.Σ. θα συνεχίσει να καταγγέλλει προς κάθε αρμόδιο φορέα κάθε παράνομη πράξη που αντίκειται στη νομοθεσία αλλά και στην κτηνιατρική δεοντολογία και θα παρέχει νομική κάλυψη στον οποιοδήποτε συνάδελφο πέφτει θύμα συκοφαντικής δυσφήμισης ή παράλογων και αντιεπιστημονικών απαιτήσεων από αναρμόδιους όπως στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Κύριο μέλημά μας, επίσης, θα είναι και αυτήν τη διετία η υπογραφή συλλογικής σύμβασης, αλλά και η πάταξη της αδήλωτης και «μαύρης» εργασίας όπου αυτή διαπιστώνεται καθώς και η νομική συμπαράσταση όλων των μισθωτών συναδέλφων μας κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.    


Ασφαλιστικό

Ο Π.Κ.Σ. είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει και αυτήν τη διετία ένα κοινωνικά δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς το ισχύον έχει αδικήσει κατάφορα τον κτηνιατρικό κλάδο σε βαθμό που πολλοί συνάδελφοί μας προτιμούν τη μερική σύνταξη από την πλήρη και υπό το βάρος της οικονομικής εξαθλίωσης απορρίπτουν το δικαίωμα τους για ξεκούραση, δικαίωμα που εδώ και τόσα χρόνια είχαν κατοχυρώσει, πληρώνοντας παχυλές και αναντίστοιχες με το εισόδημά τους εισφορές. Για αυτόν τον λόγο θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από κοινού με τους υπόλοιπους υγειονομικούς το δίκαιο αίτημα της ενίσχυσης και των δικών μας συντάξεων μέσω της προσαύξησης της αναλογίας των κοινωνικών πόρων αντίστοιχα με αυτήν των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.


Διά βίου μάθηση/επαγγελματικά δικαιώματα

Μετά από μια περίοδο αναγκαστικής αποστασιοποίησης λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων ο Π.Κ.Σ είναι σε θέση να διοργανώσει και πάλι επιμορφωτικές, επιστημονικές και ενημερωτικές ημερίδες (π.χ. κοστολόγηση επαγγέλματος) και επιστημονικά συνέδρια, πρωτοποριακά και με διεθνές κύρος που ευελπιστούμε πως θα είναι εξίσου ή και περισσότερο επιτυχημένα με εκείνα του παρελθόντος.

Είμαστε, επίσης, πιστοί στην άποψή μας ότι οι θέσεις μας για τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να δηλώνονται και να συζητούνται σε έναν ανοιχτό διάλογο με τους υπευθύνους των δύο Κτηνιατρικών Σχολών της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε περισσότερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα σε περισσότερα γνωστικά αντικείμενα και με κύριο άξονα εκείνον των τροφίμων.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή μας σε προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής σε επαγγελματικές κατηγορίες που έως τώρα δεν είναι ανοιχτές στους κτηνιάτρους, όπως η εργασία στα νοσοκομεία, γεγονός που αντίκειται στην ενωσιακή νομοθεσία, την οποία και επικαλούμαστε, καθώς η συνεργασία μας με την FVE/UEVP (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ελεύθερων Επαγγελματιών Κτηνιάτρων), ύστερα και από τη δυνατή εκπροσώπηση του Π.Κ.Σ. μέσω της Προέδρου του κ. Αθηνάς Τραχήλη στην Αντιπροεδρία της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας (UEVP), αποδεικνύεται ευεργετική για τον κλάδο μας.

Καλό, επίσης, είναι να επισημανθεί πως η πρωτοπόρα ιδέα της Ενιαίας Υγείας για την οποία πρώτος μίλησε στη χώρα μας ο Π.Κ.Σ., συνεχίζει να εμπνέει τα μέλη του Δ.Σ. και υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ώστε να ακολουθήσουν κινήσεις και δράσεις που θα ενισχύσουν το σημαντικό ρόλο της και θα την καταξιώσουν στη συνείδηση όλων.


Αστική ευθύνη/Νομική προστασία

Ο Π.Κ.Σ. σχεδιάζει την εκ νέου συνεργασία του με ασφαλιστική-νομική εταιρεία και βρίσκεται στην αναζήτηση προσφορών κατόπιν αιτήματος πολλών μελών μας που αντιμετώπισαν κατά το προηγούμενο διάστημα προβλήματα τόσο στο πεδίο της αστικής ευθύνης όσο και σε εκείνο της νομικής κάλυψης.


Εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου/Αντιμετώπιση καθημερινότητας

Τέλος για εκείνο που μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι υπάρχει η κοινή πεποίθηση πως όλες οι παραπάνω προσπάθειες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τελεσφορήσουν αν οι δράσεις του Π.Κ.Σ. και η λειτουργία του έχουν σαν βάση την καλή οργάνωση.

Για τον λόγο αυτό και σε επίπεδο διοίκησης, η συνεργασία όλων των οργάνων του Συλλόγου μας (Δ.Ε., Πειθαρχικό, Εξελεγκτική Επιτροπή , ΔΕΕΚ, Παραρτήματα) θα είναι άμεση, ώστε πολλά προβλήματα να λύνονται με υπευθυνότητα και εγκυρότητα εν τη γενέσει τους και να επιδεικνύονται τα κατάλληλα κάθε φορά αντανακλαστικά.  



Αγαπητοί συνάδελφοι,


Με την έγκρισή σας στο πρόγραμμα δράσης του Π.Κ.Σ. δίνετε το εναρκτήριο λάκτισμα της καινούργιας διετίας των νέων αγώνων, των νέων μαχητικών διεκδικήσεων και της αδιάκοπης δουλειάς για τη δημιουργία μιας νέας ελληνικής κτηνιατρικής πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που όλοι, παρά τις διαφορές μας, θα επιθυμούσαμε σίγουρα να αλλάξει προς το καλύτερο.


Η Πρόεδρος Π.Κ.Σ.                                                         Ο Γεν. Γραμματέας Π.Κ.Σ.


Αθηνά Τραχήλη                                                               Κυριάκος Αγαθαγγελίδης



επιστροφή