03/10/2023

4 Οκτώβρη: Παγκόσμια Ημέρα των ΄Ζώων

ημ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που ενώνει το κίνημα προστασίας των ζώων. Ορόσημο αποτελεί η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων το 1978, όπου στα δύο πρώτα άρθα αναφέρεται ότι "Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο".

Η φροντίδα, η προσοχή και η ευζωία των ζώων, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως η σημερινή, οφείλουν να είναι βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας. Ταυτόχρονα, είναι δείγμα πολιτισμού και υγείας μίας κοινωνίας η ορθή αντίληψη που έχουν οι πολίτες της για τα ζώα, είτε αυτά είναι κατοικίδια είτε παραγωγικά.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες που, εκτός όλων των άλλων, κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ζώα φανερώνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη να υπάρξει σήμερα ένα αναβαθμισμένο σχέδιο προστασίας των ζώων. Η ανθρώπινη ύπαρξη εξαρτάται από την ύπαρξη των ζώων και πια είναι κατανοητό ότι η υγεία και ευζωία των ζώων δεν αφορά μόνο τομείς της οικονομίας μια χώρας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη σωματική και ψυχολογική υγεία των ανθρώπων, με τη δημόσια υγεία.

Οι κτηνίατροι είναι εκείνοι οι επιστήμονες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων, τη συμβολής των ζώων στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με συνέπεια την αύξηση της διατροφικής επάρκειας, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας μέσω του ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης, τη σημασία της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. 

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος συνεχίζει και δε θα σταματήσει ποτέ να θέτει τα δικαιώματα των ζώων και την επιστημονική προσέγγιση αυτών πάνω από όλα. Με παρεμβάσεις και προτάσεις προς την Πολιτεία, με έργα και πράξεις προς την κοινωνία.

επιστροφή