19/01/2022

Περί Eκλογών… Κείμενο της Προέδρου του ΠΚΣ, Αθηνάς Τραχήλη

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Θα ήθελα να αποσαφηνίσω μερικά πράγματα σχετικά με τη χρονική καθυστέρηση της διεξαγωγής των εκλογών του Συλλόγου μας, αν και πιστεύω πως η υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών ελάχιστο περιθώριο αφήνει για την εξήγηση του αυτονόητου και ελάχιστοι είναι εκείνοι που εξακολουθούν «να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος». 

Όπως, ίσως θυμάστε, οι εκλογές του Π.Κ.Σ. που είχαν οριστεί για την 15η Μαρτίου του 2020, αναβλήθηκαν με ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. που στηρίχτηκε στο σεβασμό του υπέρτατου αγαθού της Δημόσιας Υγείας η οποία είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι κινδύνευε χωρίς κανένας,  βέβαια, να μπορεί να προβλέψει τότε ούτε τα μεγέθη ούτε τη διάρκεια αυτού του νεοεμφανιζόμενου ιού. 

Λίγες μέρες αργότερα η χώρα οδηγήθηκε σε γενικό lockdown με τον ΚΑΔ του Π.Κ.Σ. να είναι ένας από τους πρώτους που μπήκε σε αναστολή εργασιών ως ένας από τους πολλούς χώρους προσέλευσης κοινού και διεξαγωγής συνεδριάσεων που δεν είχαν τη νομική σύσταση του Δημοσίου Δικαίου. 

Ακολούθησαν τέσσερις ιδιαίτερα δύσκολοι μήνες και δόθηκαν δύσκολες μάχες με συνεχείς παρεμβάσεις στους φορείς για να κερδηθούν τα έκτακτα επιδόματα επαγγελματικά ή επιστημονικά, να ενταχθούν τα κτηνιατρεία στις πληττόμενες επιχειρήσεις χωρίς να έχουν ανασταλεί οι εργασίες τους ούτε μία μέρα, να επιτευχθεί η μείωση ενοικίου, να ισχύσουν οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι φοροελαφρύνσεις μέσω voucher  για όσους είχαν μείωση τζίρου, να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των κτηνιάτρων και η έγκαιρη αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών καθώς όπως γνωρίζετε για την Πολιτεία δε θεωρούμαστε υγειονομικοί. 

Αντιλαμβάνεστε, επίσης, πόσο δύσκολα διασφαλίστηκαν με κλειστά γραφεία και ανοιχτό Δημόσιο οι διαδικασίες συνταξιοδότησης συναδέλφων, οι εγγραφές και οι αδειοδοτήσεις κτηνιατρείων που προϋποθέτουν πιστοποιητικό εγγραφής μέλους, η προμήθεια των συναδέλφων με είδη που εκδίδει ο Π.Κ.Σ. (διαβατήρια, συνταγολόγια κ.α.) μέσα σε ένα πανδαιμόνιο που δημιουργήθηκε αφού οι μεταφορικές αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τον όγκο δουλειάς που ξαφνικά προέκυψε. 

Καταλαβαίνετε, είμαι σίγουρη, τη δυσκολία των «αχαρτογράφητων νερών» του επιστημονικού μας έργου αναφορικά με το πώς ένας πρωτόγνωρος, επιθετικός και ανθεκτικός ιός που επελαύνει, θα επηρεάσει τα ζώα. Σε συνεργασία με τις δύο Κτηνιατρικές Σχολές της χώρας και τη Πανευρωπαϊκή Κτηνιατρική Ομοσπονδία (FVE) ενημερωνόμασταν διαρκώς για κάθε νέα μελέτη και ενημερώναμε άμεσα τα μέλη μας για όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

Στις 29 Ιουνίου 2020 επετράπη η λειτουργία των γραφείων όμως ο ΚΑΔ του Συλλόγου παρέμεινε κλειστός σε ότι αφορά στην προσέλευση κοινού και τη διεξαγωγή εκδηλώσεων επομένως και εκλογών έως τον Οκτώβριο του 2021, όταν εκ νέου ορίστηκαν εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου του 2021. Και πάλι όμως ένα σαρωτικό επιδημιολογικό κύμα οδήγησε την Πολιτεία στην απόφαση να δώσει μια ακόμη παράταση στις θητείες των Δ.Σ. και οι εκλογές του Π.Κ.Σ.  με ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. αναβλήθηκαν ξανά. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι και οι δύο προηγούμενες αποφάσεις για παράταση θητείας των ΔΣ έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τη Δ.Ε. του Π.Κ.Σ., εκτιμώντας πάντα την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας και την κρισιμότητα της στιγμής.

Οι Κυβερνητικές Αποφάσεις, τα ΦΕΚ και οι νομικές γνωμοδοτήσεις για τη νομιμότητα της άσκησης καθηκόντων από την υφιστάμενη Δ.Ε. είναι δημοσιευμένες και μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει την αλήθεια των λόγων κι έτσι δε χρειάζεται να το αναλύσω περαιτέρω. Νομίζω, επίσης, ότι δε χρειάζεται να αναλύσω πώς διεξήγαγαν εκλογές οι Σύλλογοι με νομική μορφή Δημοσίου Δικαίου, πολυπληθέστεροι, με αυτόνομα παραρτήματα, με στελέχωση ισχυρή και μηχανοργάνωση υποδειγματική. 

Οφείλω ωστόσο να επισημάνω ότι ο Π.Κ.Σ. στάθηκε όρθιος και στο ύψος των περιστάσεων. Δεν σταμάτησαν οι διαδικτυακές συνεδριάσεις των οποίων τα πρακτικά υπάρχουν, δε σταμάτησε η λειτουργία των οργάνων του όπως το Πειθαρχικό και το ΔΕΕΚ, δε σταμάτησαν οι διεκδικήσεις για τους πλημμυροπαθείς συναδέλφους της Καρδίτσας, η δράση μας στις πυρόπληκτες περιοχές το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι παρεμβάσεις για τα νομοσχέδια που μας αφορούσαν και οι συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς. Προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε, λίγοι αλλά δυνατοί, την ώρα που τίποτα φαινόταν να μην μπορεί να αρχίσει. 

Αυτό που ίσως να σταμάτησε την ώρα που συνάδελφοι νοσούσαν, την ώρα που για κάποιον δικό τους ανησυχούσαν, την ώρα που οι παραγγελίες των συναδέλφων επέστρεφαν γιατί οι παραδόσεις εμποδίζονταν από μια επιγραφή με περιεχόμενο «Κλειστό για λόγους υγείας», την ώρα που ο φόβος για το αύριο κυριαρχούσε στα σπίτια των συναδέλφων, ήταν η διάθεση για γιορτή. 

Πιστεύω ότι συμφωνούμε στο ότι καμιά γιορτή τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχε τη λαμπρότητα του παρελθόντος. Πώς, λοιπόν, η γιορτή της Δημοκρατίας που είναι οι εκλογές θα έμενε ανεπηρέαστη, από αυτή την ατμόσφαιρα? 

Σαφέστατα και οι ζυμώσεις με το εκλογικό σώμα είναι και προτιμότερες και πιο ενδεδειγμένες και γιατί όχι και πιο συμφέρουσες για τον κάθε πολιτικό χώρο, σαφέστατα και το «νέο αίμα» είναι πρόταση και ανανέωση για την αντιπροσώπευση του κάθε χώρου. 

Αναρωτιέμαι απλά κατά πόσο έχουμε το δικαίωμα κάποιοι άνθρωποι να ενδιαφερόμαστε για τις καρέκλες και τους τίτλους μας και όχι για την ουσία της πρακτικής μας κι όταν όλα γύρω μας φαίνονται να αλλάζουν εμείς να παραμένουμε αμετακίνητα ματαιόδοξοι. 

Ελπίζω ότι είμαστε κοντά στη διεξαγωγή των εκλογών οπότε και όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στην κάλπη, μια και «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». 

Μέχρι τότε αλλά και πάντα σας εύχομαι ΥΓΕΙΑ! 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Κ.Σ. 

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ


επιστροφή