24/05/2007

«Επιστολή του Συλλόγου προς το Υ.Α.Α.Τ», Μάιος 2007

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ,
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 15, 104 32,
Τηλ.: 210-5226769, 210-5202901

Αθήνα, 24/05/07,
Α.Π.:627
 

Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
            Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής
            Υπεύθυνο ζωοτροφών
 
 

Θέμα: Μολυσμένες ζωοτροφές από μελαμίνη
 
Όπως θα γνωρίζετε από τα μέσα Μαρτίου έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ σκάνδαλο με μολυσμένες ζωοτροφές κατοικίδιων από μελανίνη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, μελανίνη ανιχνεύθηκε σε μεγάλες ποσότητες ρυζιού και γλουτένης σταριού που είχαν εισαχθεί από την Κίνα. Αν και ανακλήθηκαν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών από αμερικάνικες εταιρίες που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, έχουν αναφερθεί 4.000 ύποπτοι θάνατοι ζώων στην Αμερική από τους οποίους οι 16 έχουν επιβεβαιωθεί. Κι αυτό γιατί η δηλητηρίαση από μελανίνη προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ο αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εκτιμά ότι ο κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντων από μολυσμένα ζώα (χοίρους, πτηνά) είναι μικρός για την ανθρώπινη υγεία

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν έχουν εισαχθεί ποσότητες από τις παρτίδες των τροφών που ανακλήθηκαν στην Ελλάδα. Με κύριο στόχο την προστασία της δημοσίας υγείας θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το αν τελικά έχουν εισαχθεί και στη χώρα μας ζωοτροφές που πιθανό να είναι μολυσμένες και αν αυτό έχει γίνει, αν έχουν αποσυρθεί.

Με εκτίμηση,  

Η Πρόεδρος του Π.Κ.Σ.

Αθηνά Τραχήλη
επιστροφή