09/05/2007

«Ανάκληση μολυσμένων τροφών κατοικίδιων με μελαμίνη στις ΗΠΑ», Δελτίο Τύπου Π.Κ.Σ., Μάϊος 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Από τα μέσα Μαρτίου στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με μολυσμένες ζωοτροφές κατοικίδιων με αναφορές για χιλιάδες κατοικίδια που αρρώστησαν ή πέθαναν από δηλητηρίαση από μελαμίνη.

Η μελαμίνη, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών και λιπασμάτων (στην Ασία κυρίως), ανιχνεύθηκε σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης ρυζιού και γλουτένης σταριού που είχαν εισαχθεί από την Κίνα και διατέθηκαν σε δεκάδες εταιρείες παρασκευής τροφών για κατοικίδια και εκτρεφόμενα ζώα. Δείτε εδώ την ανάλυση κινδύνου του USDA (Αμερικάνικο Υπ. Γεωργίας) από την κατανάλωση μελαμίνης

Περίπου 60 εκατ. πακέτα από 100 διαφορετικές μάρκες ζωοτροφών, που παρασκευάστηκαν από τις 3 Δεκεμβρίου 2006 ως τις 6 Μαρτίου 2007,  έχουν ανακληθεί από τις 16 Μαρτίου, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας σε σκύλους, γάτες και άλλα κατοικίδια. Μεταξύ των εταιριών που ανακάλεσαν τροφές βρίσκονται και αρκετές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Δείτε ποιές εταιρίες ανακάλεσαν τροφές για κατοικίδια στις ΗΠΑ στη σελίδα της AVMA (Αμερικάνικη Κτηνιατρική Εταιρία).

Μέχρι την Πέμπτη, ο FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) είχε δεχθεί 17.000 παράπονα για άρρωστα κατοικίδια και 4.000 αναφορές για ύποπτους θανάτους, αν και μόνο 16 θάνατοι σκύλων και γάτων έχουν επιβεβαιωθεί.

Η δηλητηρίαση από μελαμίνη προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια με ποικίλη σοβαρότητα (από βαριά αζωθαιμία έως ελαφρά πολυουρία και πολυδιψία). Μερικά ζώα μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα αλλά παρουσιάζουν μεγάλες μεταβολές στην αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις.

Προτροπή προς τους ιδιοκτήτες των οποίων τα ζώα κατανάλωσαν τροφές που ανακλήθηκαν και παρουσιάζουν αδιαθεσία, ανορεξία, ληθαργικότητα, εμετούς (1-12 ώρες μετά τη λήψη του γεύματος), έλκη στο στόμα, διάρροια, πολυδιψία και πολυουρία, είναι γίνουν εξετάσεις αίματος (γενική και βιοχημική) και ούρων. Αύξηση BUN, κρεατινίνης, φωσφόρου και κρυσταλλουρία παρατηρείτε σε πολλές περιπτώσεις και οι κρύσταλλοι είναι κίτρινοι και μοιάζουν με αυτούς που δημιουργούνται από ουρικό οξύ. Χορήγηση υγρών και συμπτωματική θεραπεία είναι οι μόνες επιλογές του Κτηνιάτρου και πολλά ζώα ανταποκρίνονται καλά. Σε ελαφρές περιπτώσεις συνίσταται η αιματολογική επανεξέταση των ζώων σε 3/4 εβδομάδες.  Δείτε την μακροσκοπική και μικροσκοπική εικόνα της μελαμίνης και των κρυστάλλων της στα ούρα στη σελίδα του Univ. of Guelph Laboratory Services.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου περίπου 20 εκατ. κοτόπουλα σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες δεσμεύθηκαν για έλεγχο λόγω της υποψίας ότι η τροφή τους είχε επίσης μολυνθεί με το βιομηχανικό υλικό μελαμίνη. Ως στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα.

Ο FDA εκτιμά ότι ο κίνδυνος από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι μικρός για την ανθρώπινη υγεία (Δείτε εδώ την ανακοίνωση της 7ης Μαίου του FDA). Εκτιμά ότι οι ποσότητες μελαμίνης που ανεβρέθησαν στις τροφές των κατοικίδιων και ανακλήθηκαν είναι 18.000-30.000 φορές μικρότερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια για τον άνθρωπο. Ακόμα και αν όλη η ποσότητα τροφής που καταναλώνει ο άνθρωπος σε μία μέρα ήταν μολυσμένη με τόση μελαμίνη όση βρέθηκε στις τροφές κατοικίδιων που ανακλήθηκαν, η συνολική προσλαμβανόμενη ποσότητα μελαμίνης θα ήταν 2.500 φορές κάτω από το ανώτατα επιτρεπτά όρια. Εξάλλου η μελαμίνη δεν μεταβολίζεται από τα ζώα και δεν υπάρχει περίπτωση άθροισής της ή παραμονή της στον οργανισμό των ζώων. Απεκκρίνεται αυτούσια από τον οργανισμό και γι' αυτό και προκαλείται και η νεφρική ανεπάρκεια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μολυσμένα συστατικά από την Κίνα χρησιμοποιήθηκαν σε τρόφιμα.

Στη χώρα μας δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αν έχουν εισαχθεί ποσότητες από τις παρτίδες των τροφών που ανακλήθηκαν στις ΗΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε αναζητήσετε στις παρακάτω σελίδες:

USDA: Pet Food Recall and Adulterated Feed

FDA: Pet Food Recall. Frequently Asked Questions

FDA: Tainted Animal Feed/Pet Food Recall

AVMA: Pet food recall


επιστροφή