23/05/2007

FVE - Ενημέρωση για τον αναγνωρισμένο κτηνίατρο

Αναγνωρισμένος κτηνίατρος ζώων συντροφιάς

Ο θεσμός αυτός προέκυψε από την πραγματικότητα , ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένα είδος υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου σχετικά με τα προσόντα αποφοίτων κτηνιατρικών σχολών με διάφορες ονομασίες, accreditation, certification…
Ο όρος που επιλέχθηκε ήταν αναγνωρισμένος –πιστοποιημένος κτηνίατρος.
Κατά τον ορισμό της Ένωσης Ευρωπαίων Κτηνιάτρων αναγνωρισμένος είναι ο κτηνίατρος που ασχολείται κυρίως με ένα αντικείμενο [ζώα συντροφιάς, παραγωγικά, τρόφιμα] και έχει αποκτήσει επιπρόσθετη εμπειρία και προσόντα.
Είναι τελείως διαφορετικός αυτός ο όρος  από την έννοια του ειδικευμένου κτηνιάτρου.
Σκοπός είναι να εναρμονισθούν οι όροι που χρησιμοποιούνται στις κοινοτικές χώρες με στόχο κοινά standards και αμοιβαία αναγνώριση.

Πως γίνεται κάποιος αναγνωρισμένος κτηνίατρος
Μέσα σε μια πενταετία να έχει αποκλειστικά δουλέψει τα τρία χρόνια με συγκεκριμένο αντικείμενο με εβδομαδιαίας απασχόλησης 40 ωρών, να έχει 35 ώρες παρακολούθησης στο αντικείμενο του ανά έτος διαρκή επιμόρφωση.
Κάθε χώρα θα αξιολογήσει το επίπεδο του υποψηφίου για την απόκτηση του τίτλου του αναγνωρισμένου είτε με πιστοποιητικά που θα εκδίδονται από τον επιβλέποντα αναγνωρισμένο [ο οποίος θα δουλεύει σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Κτηνιατρικής Πράξης της FVE] ή μετά από εξετάσεις που θα διενεργούνται υπό την ευθύνη επαγγελματικού φορέα .

Η άποψη της FECAVA
όπως παρουσιάστηκε από την πρόεδρό της σε ομιλία της στην γενική μας συνέλευση ήταν:
  • Ένα χρόνο πρακτική σε κλινική με τουλάχιστον ένα πλήρους απασχόλησης κτηνίατρο και ο οποίος θα έχει τρία τουλάχιστον χρόνια σύγχρονης εμπειρίας στη πρακτική ζώων συντροφιάς και η οποία κλινική θα εφαρμόζει τον Κώδικα Ορθής Κτηνιατρικής Πράξης και για το οποίο είχαμε ενημερώσει παλιότερα.
  • Επιπλέον ,ο υποψήφιος θα παρουσιάσει 20 περιστατικά  διαφορετικών τομέων πχ πάνω στη καρδιολογία, δερματολογία, οφθαλμολογία κλπ
  • Επί πλέον ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει διαρκή επιμόρφωση στα ζώα συντροφιάς  και σε ειδικά θέματα.
  • Κατόπιν θα δίνει εξετάσεις γραπτές οι οποίες θα αξιολογούνται από τον σύλλογο του.
  • Νομικά πρόσωπα και οι αρμόδιες αρχές κάθε χώρας  είναι εκείνοι οι αρμόδιοι φορείς που θα πιστοποιούν σε κοινοτικό επίπεδο το θεσμό του αναγνωρισμένου κτηνιάτρου.
Θα επισημάνω την μη ενημέρωση από τον φορέα εκπροσώπησης της χώρας μας στη FECAVA δηλ την ΕΚΕ, για ένα τέτοιο θέμα.
Επιτέλους, ας  συνεργαστούμε, μόνο οφέλη θα υπάρξουν.


Ελευθέρια Παπαδοπούλου
Εκπρόσωπος ΠΚΣ στη FVE
επιστροφή