29/06/2017

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: "Γιατί Μητρώο Εργοδοτών;"

Γιατί Μητρώο Εργοδοτών;

ar
Πριν κάποια χρόνια αν αποφάσιζες να ασχοληθείς με τα ζώα συντροφιάς, ο δρόμος ήταν, άλλες φορές λιγότερο άλλες περισσότερο, καθορισμένος. Με ή χωρίς προϋπηρεσία άνοιγαν μικρά και μεγάλα κτηνιατρεία και οι -σε μεγαλύτερο ποσοστό- ελεύθεροι επαγγελματίες ξεκινούσαν την καριέρα τους. Εν έτει 2017, η κατάσταση έχει αλλάξει. Θέλεις ο κορεσμός του επαγγέλματος, θέλεις οι απαιτήσεις που αυξάνονται, θέλεις η κρίση που δεν επιτρέπει τα μεγάλα “ανοίγματα” έχουν ωθήσει τους νέους κτηνιάτρους να έχουν πρώτο μέλημα τους βγαίνοντας από τη σχολή να βρουν συνάδελφο που να... προσλαμβάνει!

Φυσικά δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητάνε βοηθό, αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που ψάχνουν για συνάδελφο. Το μωσαϊκό των νέων εργαζομένων συντίθεται από “μαθητευόμενους’, “πρακτηκάριους”, “μαύρους” και ανασφάλιστους υπαλλήλους, βοηθούς, μισθωτούς, “μπλοκάκια” και κάθε άλλου είδους σχέση εργασίας. Οι νέοι συνάδελφοι έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες απαιτήσεις από τους παλαιότερους και με ένα καθεστώς εργασίας που δεν καθορίζεται από πουθενά και δεν τους προσφέρει καμιά προστασία.

Ποιοι είναι όμως οι συνάδελφοι που απασχολούν στα ιατρεία τους ή τις κλινικές τους κτηνιάτρους και με τι εργασιακό καθεστώς; Μήπως ο ΠΚΣ πέρα από την απλή χαρτογράφηση των μελών του θα έπρεπε να φτιάξει και ένα “χάρτη” των εργαζομένων υπαλλήλων που απασχολούνται; Πόσοι εργαζόμενοι και πόσοι εργοδότες υπάρχουν; Πόσοι ασφαλίζονται και πόσοι δουλεύουν αμισθί ή με αντάλλαγμα χαρτζιλίκι και πόσοι ανασφάλιστοι υπό το φόβο της ανεργίας ή υπό το βάρος της απειρίας τους; Ένα τέτοιο “Μητρώο Εργοδοτών” θα έδινε την ευκαιρία στους νέους εργαζομένους να δουν με τι συνθήκες μπορούν και πρέπει να δουλεύουν και, γιατί όχι, στο μέλλον να έχουν την ευκαιρία για ενιαίες συνθήκες εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο οι συνάδελφοι εργοδότες πέρα από τις απαιτήσεις που έχουν από τους νεότερους θα δεσμεύονταν και για τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι τους.

Σιγά σιγά ο ΠΚΣ θα πρέπει να αρχίσει να φροντίζει τα νέα μέλη του και να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί στο μέγιστο για να του κάνουν τη λάντζα. Οι νέοι συνάδελφοι είναι αυτοί που έχουν ανάγκη συλλογικής εκπροσώπησης, καθώς είναι το πιο ευάλωτο τμήμα του κλάδου μας και δυστυχώς είναι αυτοί που η φωνή τους δεν ακούγεται καν!!
Ας πάψουμε να κωφεύουμε πια!!!
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
http://www.emvolimo.gr/
https://www.facebook.com/arpaktin
επιστροφή