01/12/2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ: «Επί ποδός πολέμου» για το ασφαλιστικό!Με ταξική ενότητα και λαϊκή συμμαχία ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο!

πδκκ Συνάδελφοι, συναδέλφισσες κτηνίατροι,


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά με ταχύτατα βήματα στην ολοκληρωτική διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, ξεδιπλώνοντας μια χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση της επίθεσης που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι ρυθμίσεις-φωτιά για το ασφαλιστικό θα περιλαμβάνουν άμεσες δραστικές μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις «μέχρι θανάτου» στα όρια ηλικίας, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικές εισφορές για το ασφαλιστικό, ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με εξαΰλωση των αποθεματικών τους. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν όχι μόνο μισθωτούς, άνεργους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους κτηνιάτρους, αλλά στην πραγματικότητα το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Κυβέρνηση και άρχουσα τάξη ξεδιπλώνουν ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα μας.

Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, αφού το σύνολο των μέτρων στην Ασφάλιση, μόνο για το 2016, αποτιμάται στο 1,838 δισ.ευρώ. Η διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού ακολουθεί την “αρχιτεκτονική” που περιγράφθηκε με το 3ο μνημόνιο και ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Οι σχεδιαζόμενες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων σημαίνουν εξίσωση των παροχών προς τα κάτω και αξιοποίηση των αποθεματικών, όσων ταμείων διαθέτουν, για να καλύψουν τις τρύπες των υπολοίπων. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και τα εφάπαξ, είτε παραμείνουν οργανωτικά “αυτοτελή”, είτε απορροφηθούν από το υπερ-ταμείο της κύριας, ελάχιστη διαφορά θα κάνει, αφού έτσι κι αλλιώς επικούρηση και εφάπαξ θα σβήσουν σταδιακά. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να θεσπίσει τη λεγόμενη “εθνική σύνταξη” στο ύψος του εκάστοτε ορίου φτώχειας (380-390 ευρώ σήμερα), στην οποία θα προστίθεται η “αναλογική σύνταξη”, που θα προέρχεται από τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, υπολογισμένη όμως με νέους χαμηλότερους συντελεστές.

Η κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι “εθνική και ανταποδοτική σύνταξη τελούν υπό την εγγύηση του κράτους” προσπαθεί να εξαπατήσει το λαό. Στο νέο ασφαλιστικό το κράτος θα εγγυάται μόνο την “εθνική σύνταξη” στα όρια της επίσημης φτώχειας και αυτό μόνο υπό την προϋπόθεση της “δημοσιονομικής σταθερότητας”, όπως υπαγορεύει η Ε.Ε.

Στο στόχαστρο κυβέρνησης – άρχουσας τάξης βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει απ’ τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την ανταποδοτικότητα στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών και της ευθύνης για την ασφάλιση απ’ την εργοδοσία και το κράτος, στις πλάτες του κάθε ασφαλισμένου. Η «εξασφαλισμένη σύνταξη» γίνεται προνοιακό επίδομα κάτω απ’ τα 400 ευρώ μηνιαίως και το υπόλοιπο τμήμα είναι ανταποδοτικό, με βάση τις εισφορές. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνιάτρων και ειδικά για τους νεότερους, η «λύση» αυτή μεταφράζεται στο να αποδεχτούν συντάξεις πείνας των 400 ευρώ μηνιαία, αφού λόγω της κρίσης και της ανεργίας, η προοπτική να «χτίσουν» παχυλά συνταξιοδοτικά πακέτα είναι απλά ανύπαρκτη.

Δεν χάνουν όλοι απ’ αυτή την εξέλιξη. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο μεγάλος κερδισμένος Ανταποδοτικότητα σημαίνει πως τα μονοπώλια και το κράτος απαλλάσσονται απ’ την ευθύνη και το κόστος για την παροχή κοινωνικής ασφάλισης. Η εργατική δύναμη γίνεται φθηνότερη, διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, ενώ τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα μεταφράζονται σε νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για τους μεγάλους ομίλους. Συγχρόνως, η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη των ομίλων, ενώ τα αποθεματικά των ταμείων αξιοποιούνται ως μια φρέσκια πηγή χρηματοδότησης για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης περιόδου. Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής επίθεσης. Γι’ αυτό εφαρμόζεται διαχρονικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, από αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης, με ή χωρίς μνημόνιο, τρόικα, κουαρτέτο, ανεξάρτητα από το εθνικό νόμισμα. Η αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα δεν είναι ένα μονόπρακτο. Είναι μια ολόκληρη αλυσίδα που, την τελευταία 25ετία, ξεκινά απ' τους νόμους Σιούφα και Ρέππα και κλιμακώνεται την περίοδο της κρίσης, αξιοποιώντας και την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Οι διοικήσεις ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ επιδιώκουν να διατηρήσουν τη διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου υιοθετώντας και εφαρμόζοντας ολοκληρωτικά την ανταποδοτικότητα σε ένα ΕΤΑΑ που θα παραμείνει όμως «ανεξάρτητο». Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Μας έχουν βάλει στο στόχαστρο και η ανάγκη να οργανώσουμε την απάντηση μας είναι πλέον επιτακτική. Η προσμονή μιας ειδικής λύσης, μιας εξαίρεσης απ’ τον αντεργατικό οδοστρωτήρα, επειδή «είμαστε διαφορετικοί», είναι απλά φενάκη. Η ίδια η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-άρχουσας τάξης αφορά το σύνολο των εργαζόμενων. Κοινή πρέπει να είναι και η αντεπίθεσή μας. Και η στάση του καθενός μπροστά στην οργάνωση της αντεπίθεσης είναι αλάθητο κριτήριο για την «πλευρά του ποταμιού» στην οποία βρίσκεται. Όποιος σήμερα προπαγανδίζει ειδικές λύσεις για τη μία ή την άλλη ομάδα παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης που προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους. Η πραγματική υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης σημαίνει οργάνωση της πάλης κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο: τα μονοπώλια, το κράτος τους και την ΕΕ, ρήξη με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ο πόλεμος που εξαπολύουν κυβέρνηση και άρχουσα τάξη στρέφεται απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους. Για να έχουμε αποτέλεσμα, οργανώνουμε τον αγώνα μας μαζί με το υπόλοιπο ταξικό εργατικό κίνημα που κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση αμφισβήτησης της πολιτικής ΕΕ-άρχουσας τάξης, μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ.



Οι καιροί δεν περιμένουν!

Είναι ώρα μάχης για να υπερασπιστούμε μια απ’ τις σημαντικότερες, ματωμένες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος τον 20ο αιώνα:
Το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 3/12!
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ!
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ Π.Α.Μ.Ε. ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!


Aπαιτούμε:
➢ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ.
➢ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ KAI ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ!
➢ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ!
➢ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ! ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΔΩΡΕΑΝ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
➢ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις
➢ ΑΚΥΡΩΣΗ της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών των εργαζόμενων στην εφορία




ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ
επιστροφή