21/09/2015

Παρέμβαση για πρόγραμμα στειρώσεων και σήμανσης αδέσποτων ζώων στην Δράμα

875126-rspca

ΑΘΗΝΑ, 21 -09-2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1157

Προς :
Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας



Θέμα: Διερεύνηση χώρου διεξαγωγής στειρώσεων αδέσποτων ζώων



Αξιότιμοι κύριοι,

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου ο Δήμος Δράμας προχώρησε στην προσωρινή παραχώρηση για χρήση του χώρου του πρώην Κτηνιατρικού Κέντρου Δράμας σε εθελοντή κτηνίατρο κράτους μέλους της ΕΕ, προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων και σήμανσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό εθελοντών κτηνιάτρων στον Δήμο Δράμας από 21/09/2015 -27/09/15.
Στην άδεια που έχει περιέλθει στα χέρια μας και έχει εκδώσει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δεν διευκρινίζεται το κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία. Σας επισημαίνουμε ότι:
1. Σε επίπεδο νομοθετικών διατάξεων οι κτηνίατροι - πολίτες μέλη των κρατών της Ε.Ε. και χωρίς ελληνική υπηκοότητα απαιτείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Π.Δ. 38/2010 να προβούν σε γνωστοποίηση στοιχείων και εγγράφων προς την αρμόδια αρχή, δηλαδή το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με στόχο την απόδειξη της επαγγελματικής κατάστασης του εθελοντή κτηνίατρου, την κοινοποίηση του αριθμού φορολογικού μητρώου του, καθώς και στοιχείων που απαιτούνται σε επαγγελματίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, δεν γνωρίζουμε ποιος και με ποιον τρόπο θα διενεργήσει ελέγχους σχετικά και με την νομιμότητα των συγκεκριμένων κτηνιάτρων που θα προσκληθούν από το φιλοζωικό σωματείο, καθώς επίσης και της ορθότητας των κτηνιατρικών πράξεων, με δεδομένο ότι και στο παρελθόν σε αντίστοιχες διαδικασίες είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα ασθένειας των ζώων μετά από κακή περίθαλψή τους. Επιπλέον, δεν διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο το ότι τα ζώα που θα στειρωθούν και σημανθούν είναι πραγματικά αδέσποτα και όχι δεσποζόμενα, ενώ δεν διευκρινίζεται αν τα στοιχεία των ζώων αυτών θα δηλωθούν και με ποιον τρόπο στην βάση δεδομένων των ηλεκτρονικών καταχωρήσεων.
Τέλος, με βάση πληροφορίες που έχουμε η άδεια δεν παραχωρήθηκε κατόπιν συμβουλίου, αλλά επικαλούμενοι οι αρμόδιοι την έκτακτη κατάσταση, προέβησαν στην παραχώρηση χωρίς να προηγηθεί συζήτηση.
Παρακαλούμε ως εκ τούτου την Υπηρεσία σας, όπως προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διερεύνηση του θέματος και την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περίπτωση που διαπιστωθεί η διατάραξη αυτής


Με εκτίμηση,


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ


επιστροφή