13/08/2015

Σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ με θέμα τη διαχείριση της βάσης δεδομένων

ypaΑγαπητοί συνάδελφοι,
Παραθέτουμε το σημερινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου για τη βάση δεδομένων των ηλεκτρονικών καταχωρήσεων των ζώων. καθώς και το έγγραφο του Π.Κ.Σ. με θέμα τη βάση δεδομένων των ηλεκτρονικών καταχωρήσεων όπως αυτό επιδόθηκε στον Υφυπουργό κ. Σγουρίδη Π. από την Πρόεδρο Π.ΚΣ. κ. Τραχήλη Αθηνά και το Γεν. Γραμματέα Π.Κ.Σ. κ. Σαντοριναίο Άγγελο, στη μεταξύ τους συνάντηση στο ΥΠΑΠΕΝ, στις 06-08-2015.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη με την Πρόεδρο κ. Αθ. Τραχήλη και μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για την εφαρμογή στην καθημερινή κτηνιατρική πρακτική των διατάξεων του Νόμου 4039/2012, για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.
Έχοντας εντοπίσει συγκεκριμένες αδυναμίες στη λειτουργία του συστήματος που περιγράφεται από τον συγκεκριμένο νόμο και τις τροποποιήσεις του, ο Υφυπουργός έδωσε εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου να εκπονήσουν σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η πλήρης εφαρμογή του συστήματος στείρωσης, σήμανσης και καταχώρισης των αδέσποτων ζώων αποκλειστικά από κτηνιάτρους με τρόπο ολοκληρωμένο και με ορθές επιστημονικές πρακτικές. Επιπλέον, με την χρησιμοποίηση της βάσης δεδομένων και του τηλεφωνικού κέντρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, πάντα υπό την εποπτεία του ΥπΑΠΕN, εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού.
Η εποπτεία της εφαρμογής της νομοθεσίας και η επιβολή κυρώσεων θα ολοκληρώνεται με τον έλεγχο από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και από τους Σταθμούς Κτηνιατρικού Υγειονομικού Ελέγχου και τα Σημεία Εισόδου της χώρας μας

ΑΘΗΝΑ, 05-08-2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1145

ΠΡΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
κ. ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: «Θέσεις Π.Κ.Σ. σχετικά με την Υ.Α. 1697/74031 που αφορά στην ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς και ιδιοκτητών αυτών»

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά στην πιστοποίηση και χρήση από τους κτηνιάτρους της ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής ζώων της οποίας τη Διαχείριση έχει πλέον το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η μετεγκατάσταση όμως της βάσης δεδομένων από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στο ανωτέρω Υπουργείο, δημιουργεί σωρεία πρακτικών προβλημάτων.
Καταρχήν ο Π.Κ.Σ. διατηρεί με επιτυχία τη βάση δεδομένων από τον 2003, ήτοι δώδεκα συναπτά έτη, με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο έχει επιμορφώσει. Ήδη η βάση δεδομένων έχει αναβαθμιστεί μέσω τεχνικής υποστήριξης, είναι διαδικτυακή (έχει πιστοποιηθεί με ISO) και προσωπικό τριών ατόμων απασχολείται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Το όλο σύστημα μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς παράπονα από κτηνιάτρους ή ιδιοκτήτες ζώων. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες των ζώων που καταγράφονται, ενημερώνονται με SMS για την καταχώρηση των ταυτοτήτων στο σύστημα.
Άρα για εμάς, παραμένουν αδιευκρίνιστοι οι λόγοι αλλαγής του διαχειριστή της βάσης δεδομένων των ζώων συντροφιάς. Ποιές όμως θα είναι οι επιπτώσεις της επιμονής σε μια απόφαση άνευ αντικειμένου?

α) Τρεις άνθρωποι που συντηρούν οικογένειες θα απολυθούν. Ακόμη τρεις οικογένειες θα βιώσουν την ανεργία και την αδυναμία επιβίωσης. Είναι αυτή συμπεριφορά κυβέρνησης και υπουργού με ευαισθησίες απέναντι στους εργαζόμενους?

β) Κάθε μέρα ο Π.Κ.Σ. δέχεται και απαντά σε περίπου 150 τηλεφωνήματα που σχετίζονται με τη διαδικτυακή βάση δεδομένων, από κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες ζώων, φορείς και φιλοζωικά σωματεία, με ερωτήσεις σχετικές με απολεσθέντα ζώα και διευκρινίσεις για τον τρόπο εισόδου στη διαδικτυακή βάση από τους συναδέλφους. Υπάρχει ειδικό τμήμα στο Υπουργείο να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα ή οι γραμμές θα είναι μονίμως κατειλημμένες με αποτέλεσμα αυτός που τελικά θα αντιμετωπίσει τη μήνη των ανωτέρω οι οποίοι έχουν συνηθίσει να εξυπηρετούνται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θα είναι ο ίδιος ο Υπουργός?
Αναρωτηθήκατε μήπως, κ. Σγουρίδη, γιατί ενώ ο νόμος ψηφίστηκε το 2012, οι προηγούμενοι αρμόδιοι Υπουργοί απέφυγαν να εκδώσουν Υ.Α.? Μήπως γιατί γνώριζαν ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου αδυνατούσαν εν τοις πράγμασι να υποστηρίξουν το εγχείρημα αυτό?

γ) Τέλος, είναι δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί από τη στιγμή που απαιτείται εγκατάσταση μηχανογραφικής υποδομής, ακόμη και αν δεχτούμε ότι η τεχνογνωσία του Υπουργείου είναι επαρκής και δε θα απαιτηθεί έξωθεν τεχνική βοήθεια.

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε και παρακαλούμε να μας εξηγήσετε, την επιμονή σας να διαλύσετε ένα σύστημα που λειτουργεί ομαλά και χωρίς συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα τούτη τη στιγμή που η περικοπές των κρατικών δαπανών και πρωτοβουλιών αποτελούν «προαπαιτούμενο». Ή μήπως όχι?

Με εκτίμηση,
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Κ.Σ. Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Κ.Σ.
ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΘΗΝΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
επιστροφή