19/03/2015

Δελτίο Τύπου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ: Με αφορμή την αποκάλυψη ατασθαλιών στον ΣΚΜΖΑ σχετικών με τα προγράμματα στειρώσεων

Προκηρύχτηκαν τελικά οι εκλογές του ΣΚΜΖΑ και το απερχόμενο ΔΣ δεν ενημέρωσε τους συναδέλφους για το ποιές ήταν οι «διαχειριστικές παρατυπίες» που ανέφερε στις προσκλήσεις του. Είναι βέβαια πλέον γνωστό πως αφορούν σε σημαντικά χρηματικά ελλείμματα του ταμείου της διαχείρισης των προγραμμάτων στειρώσεων των αδέσποτων ζωών που υπέγραφε ο ΣΚΜΖΑ με τους Δήμους της χώρας.

Η Πανεπιστημονική θεωρεί πως οι ατασθαλίες που ήρθαν στο φώς, όχι μόνο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά απόρροια της έλλειψης κρατικής ευθύνης στη διαχείριση των αδέσποτων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για τα αποτελέσματα ενός καθεστώτος που εγκαταλείπει τη δημόσια υγεία σε εθελοντές και ιδιώτες , ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία ευνοεί τη διαπλοκή. Πρόκειται για μια πολιτική που δημιούργησε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και που με βασικό συστατικό το ψέμα και τα εκβιαστικά διλήμματα δέσμευσε πολλούς συναδέλφους.

Το σκάνδαλο στον ΣΚΜΖΑ με τις οικονομικές και διαχειριστικές ατασθαλίες αποτελεί καμπανάκι για αλλαγή πορείας συνολικά του κλάδου και των συνδικαλιστικών του οργάνων, απέναντι σε θέματα διαχείρισης αδέσποτων και δημόσιας υγείας. Το φυτώριο που το εξέθρεψε είναι σε ισχύ σε όλη τη χώρα σαν επίσημη κρατική πολιτική στην οποία ο κτηνιατρικός κόσμος οφείλει να αντιπαρατεθεί για να προστατεύσει το επιστημονικό κύρος και τα επαγγελματικά του δικαιώματα.

Συνάδελφοι

Η εμπλοκή ιδιωτών σε θέματα κρατικής ευθύνης που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως είναι η υπογραφή συμβάσεων ιδιωτικών ιατρείων και κλινικών για φροντίδα αδέσποτων, καμιά σχέση δεν έχει με την έκφραση αισθημάτων φιλοζωίας. Ειναι εμπορικές συμβάσεις με κερδοσκοπικό καθαρά σκοπό και ανάληψη ευθύνης που δεν μπορεί να επιμερίζεται και να μεταβιβάζεται από το κράτος σε ιδιώτες, εθελοντές, ΜΚΟ και όποιον αυτόκλητο κοινωνικό λειτουργό.

Συμβάσεις που η ίδια η ζωή απέδειξε ότι λειτουργούν ολοένα και περισσότερο προς όφελος μεγάλων συμφερόντων και χαρακτηρίζονται από αδιαφάνεια, κερδοσκοπία, σκάνδαλα, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που αποκομίζεται από τη βαριά φορολογία. Παράλληλα λειτουργούν σε βάρος επαγγελματικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Απόδειξη είναι πως στο ζήτημα της διαχείρισης αδέσποτων οι συμβάσεις πού υπογράφονται με την ομπρέλα και την κάλυψη συνδικαλιστικών οργάνων όπως ο ΣΚΜΖΑ αλλά και ο ΠΚΣ, ανοίγοντας το δρόμο πρός την ιδιωτικοποίηση, καταλήγουν όλο και συχνότερα στα χέρια μιας χούφτας επιχειρηματιών - μεγαλοκλινικαρχών που δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον και προσφέρουν πακέτο υπηρεσιών, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του νόμου για τη διαχείριση αδέσποτων ως πηγή κερδοφορίας. Πάνω απο όλα το σημαντικότερο είναι πως οι επιχειρηματίες αυτοί χρησιμοποιούν εκτεταμένα ως πηγή πλουτισμού νέους συναδέλφους που απασχολούν ως άμισθους ή κακοπληρωμένους εκπαιδευόμενους (μαθητεία). Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι αυταπασχολούμενοι κτηνίατροι που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα σε συνθήκες έντασης της φοροεπιδρομής και γενικευμένης πίεσης του εισοδήματος.

Τα διαχειριστικά σκάνδαλα του ΣΚΜΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση της εξαπάτησης των ίδιων των συναδέλφων που συμμετείχαν στα προγράμματα, πράγματα γνωστά από χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών παρόμοια λειτουργεί , κάτω απο το σημερινό νομικό καθεστώς, και ο εθελοντισμός των μαζικών στειρώσεων, των σημάνσεων και των εμβολιασμών. Εξάλλου δεν έλειψαν τα φαινόμενα να καλούν, τόσο ο ΣΚΜΖΑ όσο και ο ΣΚΜΖΘ, τους συναδέλφους σε παροχή δωρεάν υπηρεσιών ως δήθεν κοινωνική προσφορά του κλάδου.

Συνάδελφοι

Η δημόσια υγεία πρέπει να είναι κρατική ευθύνη, αλλά αυτό ποτέ ο κλάδος δεν το διεκδίκησε οργανωμένα. Αντίθετα, σύρθηκε από μια αντίληψη ότι μέσα από την εμπλοκή ιδιωτών μπορεί ο αυτοαπασχολούμενος κτηνίατρος να έχει ένα εισόδημα. Λογική που βρίσκεται στον πυρήνα των κυβερνητικών και ευρωενωσιακών επιταγών ιδιωτικοποίησης και ευνοεί μόνο όσους μπορούν να εκμεταλλεύονται τζάμπα εργασία. Απόδειξη τα όσα διαδραματίστηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη του ΣΚΜΖΑ με συμμετοχή της ΑΚΚ του ΠΚΣ και διαφόρων ταγών της κτηνιατρικής επιστήμης , απουσία και στην πλάτη των συναδέλφων.

ίναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Καιρός να απαλλαγούμε από επίδοξους σωτήρες και προστάτες, να πολεμήσουμε την πολυδιάσπαση που μόνο τον παραγοντισμό και την καταπάτηση του δίκιου μας ευνοεί. Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι ζήτημα που αφορά τον κάθε κτηνίατρο είτε συμμετείχε σε προγράμματα στειρώσεων, είτε όχι.

Η Πανεπιστημονική δεν θέλει να καλλιεργήσει τις ψευδαισθήσεις πως μέσα στις σημερινές συνθήκες το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων αλλά και τα γενικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας μπορούν να βρούν ικανοποιητική λύση. Ωστόσο προτείναμε πράγματα τα οποία μάλιστα υπερψηφίστηκαν σε 2 συνελεύσεις του ΠΚΣ. Η ΔΕ του ΠΚΣ επικύρωσε αυτές τις αποφάσεις αλλά ποτέ δεν τις προώθησε, διότι στη πραγματικότητα είναι σφιχταγκαλιασμένη με τον ΣΚΜΖΑ που δεν τις ήθελε.

Οι προτάσεις μας για
1) τροποποίηση του νόμου 4235/2014 και αντικατάσταση της επιτροπής εθελοντών από 3μελή επιτροπή με 2 κτηνιάτρους μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης ,
2)δημιουργία με ευθύνη του κράτους μόνιμων εγκαταστάσεων για τη νοσηλεία και προσωρινή στέγαση αδέσποτων,
3) ειδικευμένα συνεργεία περισυλλογής,
4)επάνδρωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών - συνολική ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος στις κτηνιατρικές υπηρεσίες,
που πλειοψήφησαν , πρέπει να γίνουν υπόθεση του κάθε άνεργου, αυταπασχολούμενου και μισθωτού συναδέλφου

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

-Κανένας κτηνίατρος να μη συμμετέχει στις 5 μελείς δημοτικές επιτροπές εθελοντών. Να μη νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την καρικατούρα διαχείρισης στην ουσία την ασυδοσία.
-Καμιά ανοχή στα πεπραγμένα του ΣΚΜΖΑ. Όχι στα διλλήματα που διαιωνίζουν τη διαπλοκή και, που αποδεδειγμένα εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων και όχι της πλειοψηφίας του κλάδου.
-Να εγκαθιδρύσουμε και να πλαισιώσουμε το παράρτημα Αττικής του ΠΚΣ, για να προωθήσουμε τα προβλήματα μας και όχι τις αυταπάτες επιβίωσης.
-Καμμιά αναμονή και ανοχή σε ζητήματα όπως τα ασφαλιστικά, η υπέρογκη φορολογία, η άμισθη ανασφάλιστη εργασία, η έλλειψη συλλογικής σύμβασης, ο αποδεκατισμός των κτηνιατρικών υπηρεσιών του δημοσίου, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου κτηνιατρικού αντικειμένου και κοινωνικού έργου , η απελευθέρωση του επαγγέλματος, η υποτίμηση των πτυχίων και ο στόχος για ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση που υπάρχει με τα μοντέλα της διαρκούς επιμόρφωσης, που πληρώνουμε αδρά και που τα κυβερνητικά και ενωσιακά σχεδια είναι να αναγορευθούν σε προυποθέσεις άσκησης κτηνιατρικών πραξεων

17 ΜΑΡΤΗ 2015
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
http://ktiniatroi-panepistimoniki.blogspot.gr/
επιστροφή