20/03/2015

Καταγγελία Π.Κ.Σ. για διαδικτυακή πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑΑγαπητοί συνάδελφοι,

Παραθέτουμε την καταγγελία του Π.Κ.Σ. για την πράνομη διακίνηση κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου, όπως αυτή επιδόθηκε στον ΕΟΦ και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημειώνουμε ότι έχουν σταλεί και εξώδικα προς τα καταστήματα που παρανομούν

Προς

Τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων
Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας Φαρμάκων
Λεωφόρος Μεσογείων 284 - Αθήνα

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1094

Θέμα: Καταγγελία παράνομης πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου

Λάβαμε γνώση ότι στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικές σελίδες συγκεκριμένων φαρμάκων και καταστημάτων πώλησης προϊόντων κατοικιδίων ζώων (Pet Shop) μέσω των οποίων παρανόμως πωλούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία φαρμακευτικά σκευάσματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Ν.2538/1997 ως ισχύει σήμερα, η λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων διενεργείται από τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων αυτών ύστερα από σχετική άδεια που χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 του αυτού νόμου.
Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του Ν.2538/1997 ως ισχύει σήμερα η λιανική πώληση ή διάθεση κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σε άλλους χώρους ή με άλλους τρόπους, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 2 απαγορεύεται.
Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν.2538/1997 ως ισχύει σήμερα, στη λιανική πώληση τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα διατίθενται μόνο με συνταγή κτηνιάτρου.
Με βάση τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων είναι προφανές ότι η λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων επιτρέπεται μόνον εντός των καταστημάτων που έχουν τη σχετική άδεια ή σε όποιους χώρους κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται άδεια (αγροτικά κτηνιατρεία, φαρμακεία κλπ.) μετά από κτηνιατρική συνταγή, απαγορευομένης της πώλησης ή διάθεσης σε άλλους χώρους ή με άλλους τρόπους.
Συνεπώς, απαγορεύεται η μέσω διαδικτύου διάθεση φαρμάκων με τόπο συναλλαγής τον χώρο του παραλήπτη, βεβαίως χωρίς κτηνιατρική συνταγή και σε κάποιες περιπτώσεις, όταν αφορά «Pet shop», χωρίς ο αποστολέας να διαθέτει άδεια λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.
Επειδή ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει υποχρέωση βάσει των σκοπών του Καταστατικού αφενός την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της υγείας και ευζωίας των ζώων, αφετέρου την καταπολέμηση πράξεων αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των κτηνιάτρων που αποδέχονται και τηρούν την νομιμότητα.
Επειδή στο παρελθόν με έγγραφες καταγγελίες ζητούσαμε να διερευνήσετε για το αυτό θέμα επί συγκεκριμένων καταστημάτων κατοικιδίων ζώων, χωρίς όμως να λάβουμε ποτέ απάντηση για τυχόν ενέργειές σας.
Επειδή συνημμένως σας υποβάλλουμε κατάσταση καταστημάτων προϊόντων κατοικιδίων ζώων και φαρμακείων που σε αναρτημένες ηλεκτρονικές σελίδες προβάλλουν την πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου και την αποστολή στο χώρο του παραλήπτη, τα οποία συνοπτικώς αναφέρουμε κατωτέρω:

1. Μουφλουζέλης Ευστράτιος (Καλλονή Λέσβου)
2. Ψάλλας Γεώργιος (Καραθοδωρή 3 – Αθήνα)
3. «Νικολάου Α. & Σία Ο.Ε.» (Αχαρνών 471 και Δερβενακίων 47 - Αθήνα)
4. ------------------
5. «Petmania» (Ρέθυμνο Κρήτης)
6. Ειρήνη Σοφούλη (Αγίας Παρασκευής 27Β – Πλατεία Κολιάτσου, Αθήνα)
7. Γρηγόριος Σαμόλης (Παρλαμά 56 – Ηράκλειο Κρήτης)
8. Μπένος Παναγιώτης (Ευφράνορος 35 – Παγκράτι, Αθήνα)
9. “Pets happy”
10. «Κωνσταντίνος Καπίρης – Εμμανουήλ Καπίρης Ο.Ε. (Λεωφ. Κηφισού 79 - Άγιος Ιωάννης Ρέντη)
11. «Ροντόπουλος Δημήτριος & Σία Ο.Ε.» (Λεωφ. Κηφισίας 286 – Κηφισιά)
12. Φαρμακείο «Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης – ΑΝΟΣΙΑ Ε.Π.Ε. (Αμφίσσης 21 – Άγιος Δημήτριος)
13. «Αικατερίνη Τσέλιου & Σία Ο.Ε.» (Αρριανού 24 – Τρίκαλα)
14. Τυλλιανάκη Δανάη (Πλαστήρα 21 & Περγάμου, Νέα Σμύρνη
15. «Health Zone»
16. Βασίλειος Παπαθεοδοσίου (Ν. Σπέντζα 48 – Φιλιατρά)
17. Κωνσταντίνος – Εμμανουήλ Νικόλαρος (Δαφνί Λακωνίας)
18. Καμαράδου Κυριακή (Κορυτσάς 30-34, Βύρωνας)
19. Δεμπεζιώτης Φώτιος (Πλάτωνος 8 και Φιλελλήνων, Καλαμάτα)
20. «Παπαδάκης Εμμανουήλ και Ευστρατία Ο.Ε.» (Τζανακάκη 44, Χανιά)
21. Συνεργαζόμενα Φαρμακεία Σύρου

Επειδή σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του Ν. 2538/1997, ως ισχύει σήμερα, οι παραβάτες των ανωτέρω διατάξεων τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο από 500.000 δρχ. έως 3.000.000 δρχ. για κάθε παράβαση ενώ η επανάληψη της παράβασης άνω των δύο φορών αποτελεί ποινικό αδίκημα και επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2538/1997 εμπίπτει στην αρμοδιότητά σας ο έλεγχος εφαρμογής και τήρησης των διατάξεων πωλήσεως κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.
Επειδή με βάση τα ανωτέρω προσκομιζόμενα έγγραφα διαπιστώνεται αδιαμφισβήτητα η παράνομη πώληση και διάθεση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου χωρίς βεβαίως κτηνιατρική συνταγή και τίθεται προς έρευνα η χορήγηση ή μη άδειας λιανικής πωλήσεως κτηνιατρικών φαρμάκων στους ανωτέρω χώρους.
Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.
Αιτούμεθα τον κατά προτεραιότητα και άμεσο έλεγχο των καταγγελλομένων, την τήρηση της νομοθεσίας και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Συνημμένως προσκομίζουμε 21 σελίδες, ως αποδεικτικά στοιχεία πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου από τις επιχειρήσεις και τα φαρμακεία που αναφέρονται ανωτέρω.







επιστροφή