27/04/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Κ.Σ για παράνομες στειρώσεις στη Χαλκίδα

Με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση ως προς τη λειτουργία συγκεκριμένων δομών σχετικών με τα ζώα, πληροφορηθήκαμε για μια ακόμα φορά ότι διενεργούνται στην περιοχή της Χαλκίδας, παράνομες στειρώσεις ζώων από αλλοδαπούς κτηνιάτρους (?) ή δήθεν κτηνιάτρους, ασύδοτα, ανεξέλεγκτα, παράτυπα, παράνομα, αντίθετα με κάθε κτηνιατρική πρακτική, δεοντολογία και πρόταση.

Με δυσκολία προσπαθούμε να κατανοήσουμε, ως πιστοποιημένοι κτηνίατροι με πολύχρονη πορεία, εμπειρία και προσφορά, τη λογική με την οποία παραγκωνίζονται εγκεκριμένοι φορείς Ελλήνων εθελοντών κτηνιάτρων, όπως το ΔΕΕΚ και η ΕΔΚΕ που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με υπευθυνότητα και αναγνωρισμένη επιστημονική κατάρτιση οποτεδήποτε και οπουδήποτε προσκληθούν και επιλέγονται αλλοδαποί κτηνίατροι χωρίς να ελέγχεται αν διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις του ΓΕΩΤΕΕ (περί περιστασιακής παροχής υπηρεσιών στα κράτη της Ε.Ε.) και άλλων επίσημων φορέων.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε ως επιστήμονες, με ποιών φυσικών και νομικών προσώπων την ανοχή, ζώα που από κανέναν δεν διευκρινίζεται αν είναι αδέσποτα ή δεσποζόμενα, αν με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που υποβάλλονται στις κτηνιατρικές αυτές πράξεις διασφαλίζεται η υγεία και ευζωία τους, καθώς και το πού καταλήγουν, εναποθέτουν τη μοίρα τους σε χέρια ανθρώπων που κατά βάση παρανομούν και αντιβαίνουν κάθε κανόνα.

Δυσκολευόμαστε επίσης να διακρίνουμε, μέσα σε ένα θολό κάθε φορά τοπίο, το ρόλο της Δημοτικής Αρχής, στην οποία η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα ανήκει, και πώς αυτός διαδραματίζεται αν διαλανθάνουν της προσοχής του Δήμου τα όσα ο νόμος ορίζει για την εκπόνηση προγραμμάτων διαχείρισης αδεσπότων.

Η πάγια θέση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, είναι ότι η ανυπαρξία διαφάνειας, μόνο αναπάντητα ερωτήματα γεννά και δυσπιστία. Θα θέλαμε, λοιπόν, να παρακαλέσουμε όλους όσους ενέχονται στην επονείδιστη αυτή ιστορία, να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στην υγεία των ζώων και τη Δημόσια Υγεία, καθώς και μεγαλύτερη συστολή κάθε φορά που ευθύνονται για την αμαύρωση της τιμής του κτηνιάτρου και του λειτουργήματός του.

Κι αν κάποιοι έχουν ξεχάσει το «πώς», η βαθιά γνώση και η υψηλή αίσθηση καθήκοντος των μελών του Συλλόγου μας, είναι στη διάθεσή τους για να τους το ξαναθυμίσει.
επιστροφή