20/05/2006

«Καταγραφή ζώων που έρχονται με Μicrochip από το εξωτερικό», Δεκέμβριος 2005

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση της Δ.Ε.

Επειδή προέκυψε το ερώτημα τι κάνουμε στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαβατήριο (π.χ. το έφαγε ο σκύλος! ή χάθηκε) και το ζώο έχει microchip να διευκρινίσουμε ότι:

- η απόφαση της Δ.Ε. δεν αποσκοπεί στο να χάσουν οι συνάδελφοι τους πελάτες τους αρνούμενοι να καταγράψουν το ζώο, αλλά προκύπτει από το νόμο που λέει ότι κάθε σκύλος ή γάτα κατά την είσοδό του στην Ελλάδα πρέπει να φέρει microchip (εκτός αν είναι κάτω από 3 μηνών και συνοδεύεται από τη μητέρα του) και να είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο και κτηνιατρική βεβαίωση που να αναφέρει ότι η μητέρα του έχει εμβολιαστεί για τη λύσσα τον τελευταίο χρόνο και το ίδιο το ζώο δεν έχει εκτεθεί σε μόλυνση για τη λύσσα. Ο νόμος λέει ακόμα ότι όσα ζώα ταξιδεύουν εντός της Ελληνικής Επικράτειας πρέπει επίσης να φέρουν microchip και να είναι εφοδιασμένα με διαβατήριο. Άρα εκ του νόμου, microchip και Διαβατήριο πάνε μαζί. Οι δημόσιες ανακοινώσεις της Δ.Ε. και γενικά οι κτηνιατρικές πράξεις πρέπει να είναι σύννομες. Ο Σύλλογος δεν μπορεί να πει «θα τα περνάμε και χωρίς διαβατήριο» διακινδυνεύοντας να απολέσει την αρμοδιότητα της τήρησης της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τις αλόγιστες και παράνομες ενέργειες κάποιων.

- η Δ.Ε. θέλει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των κτηνιάτρων αποτρέποντας με την απόφαση της αυτή να βάζουν τα microchip οι έμποροι ζώων ή οι εισαγωγείς, οι οποίοι μπορούν μεν να βρουν microchip στην αγορά, δεν υπάρχει όμως περίπτωση να βρούνε Διαβατήρια.

Άρα σε περίπτωση πραγματικής απώλειας πείτε στον ιδιοκτήτη να ζητήσει από το Pet Shop που αγόρασε το ζώο ένα νέο διαβατήριο ή επικοινωνήστε εσείς με το Pet Shop ή με τον εισαγωγέα του ζώου για να του εξηγήσετε το νόμο και τα παραπάνω. Εξάλλου το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, όποιος χάνει την Α.Τ. ή το Διαβατήρίο του πάει και βγάζει καινούργια δεν πάει στις υπηρεσίες να ζητάει πιστοποιητικά και όταν του ζητήσουν ταυτότητα ή διαβατήριο να τους πει τα έχασα.

8.12.2005

επιστροφή