21/02/2013

Δελτίο Τύπου ΠΚΣ για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ και τον αποκλεισμό των κτηνιάτρων από τον έλεγχο τροφίμων

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ με τίτλο «Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων», οι γεωπόνοι ή απόφοιτοι ΤΕΙ Τεχνολογίας τροφίμων δύνανται να εκτελούν και να υπογράφουν αναλύσεις τροφίμων και να διευθύνουν δημόσιο ή ιδιωτικό αντίστοιχο εργαστήριο.

Δημιουργείται συνεπώς η πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος κλάδος προτιμάται για την εργαστηριακή ανάλυση τροφίμων από κάθε άλλο επιστημονικό κλάδο αυθαιρέτως και χωρίς αιτιολογία.

Το γεγονός ότι στο πρόγραμμα σπουδών της κτηνιατρικής σχολής το ήμισυ των μαθημάτων αφορά είτε αποκλειστικά τον έλεγχο τροφίμων είτε γνωστικά αντικείμενα που υποστηρίζουν τις μεθόδους εξέτασης και ανάλυσης τροφίμων παραμένει αδιάφορο για τους συντάκτες του άρθρου.

Το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι κλάδοι όπως οι χημικοί, χημικοί-μηχανικοί, βιολόγοι κλπ. ασχολούνται προδήλως με το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι επίσης άνευ σημασίας.

Η ομοιότητα του υπουργού γεωργίας είναι προφανής με τον πρώην υπουργό παιδείας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για την αποδέσμευση και καταβολή χρημάτων προς τα πανεπιστήμια ανεξάρτητα εάν εφαρμοζόταν ο νόμος, έγινε ήρωας στους φίλους του, αλλά απεπέμφθη άμεσα αφού άπαντες αντελήφθησαν ότι επιθυμούσε να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα.

Το αυτό επιχειρεί και ο υπουργός Γεωργίας κ. Τσαφτάρης με τη συμβουλή κάποιων φίλων του, άνθρωπος μη εκλεγμένος αλλά διορισθείς, προσπαθεί να προωθήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Δεν αντιλαμβάνεται ότι εκτός από τους λίγους αυλοκόλακες, οι οποίοι θα εξαφανισθούν μετά από την επερχόμενη αποπομπή του από το υπουργείο, στην υπόλοιπη κοινωνία και στον επιστημονικό κόσμο στιγματίζεται ως απομεινάρι παλαιάς νοοτροπίας και κοπής εξυπηρέτησης μέσω της εξουσίας συντεχνιακών συμφερόντων που κατάντησαν τη χώρα στη σημερινή οικτρή κατάσταση.
επιστροφή