25/01/2012

Καταγγελία του Π.Κ.Σ. για το νομοσχέδιο που συζητείται και πρόκειται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής

      Με  ταχύτατες διαδικασίες ψηφίζεται  στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά  τα ζώα συντροφιάς (δεσποζόμενα και  αδέσποτα). Στο νομοσχέδιο αυτό έχουμε επισημάνει ζητήματα που αφορούν την υγεία των ζώων και εν γένει τη δημόσια υγεία.

      Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα άρθρα του ορίζουν  ότι οι εθελοντές κτηνίατροι δύνανται σε κινητές μονάδες να στειρώνουν ζώα επισημαίνουμε ότι η στείρωση ζώων (ωοθηκυστερεκτομή) για όσους δεν γνωρίζουν είναι χειρουργική επέμβαση (απαιτεί γενική αναισθησία και λαπαροτομή, στην κοιλιακή χώρα του ζώου) και συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (χειρουργεία) ώστε να αντιμετωπίζονται τυχόν επιπλοκές, ενώ θα πρέπει επίσης να υπάρχει μέριμνα για τη μετεγχειρητική διαχείρηση του ζώου. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν τόσο η υγεία των ζώων όσο και η δημόσια υγεία.

      Αναφορικά με τη βάση δεδομένων  και την ηλεκτρονική  ταυτοποίηση των  ζώων συντροφιάς επιμένουμε στην άποψή μας να συνεχίσουμε αυτό που τόσα χρόνια κάνουμε πετυχημένα. Την ηλεκτρονική καταχώρηση. Η βάση δεδομένων των microchip λειτουργεί πετυχημένα τόσα χρόνια, διότι ο Π.Κ.Σ. επένδυσε χρήματα για την επιμόρφωση των υπαλλήλων, την αναβάθμιση της βάσης και της λειτουργικότητάς της κ.λπ. Και απόδειξη αυτού είναι η άμεση καταχώρηση των ταυτοτήτων, η εύρεση των απολεσθέντων ή και εγκαταλειμμένων ζώων κ.ο.κ. Πραγματικά είναι ανεξήγητη η πολιτική που από τη μία, κεντρικοποιεί τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, τη μείωση των κρατικών δαπανών και επαινεί την ιδιωτική πρωτοβουλία και από την άλλη, επιλέγει να παρέμβει σε ένα έργο ενός σωματείου – ιδιωτικού φορέα, να το υφαρπάξει και να αναλάβει τη λειτουργία της βάσης δεδομένων χωρίς φυσικά κανένα σχέδιο πραγματικής εφαρμογής και λειτουργία της. Αν είχε ένα κενό το νομοθετικό σας έργο ήταν σχέση με την ποινικοποίηση της εγκατάλειψης ζώων και όχι με τη διαχείριση των microchips.

      Φαίνεται  δε ότι η έννοια της φιλοζωίας  για κάποιους είναι πολυσήμαντη. Από τη μία η ηγεσία του Υπουργείου υποτίθεται ότι προσπαθεί να μειώσει το κόστος για τον ιδιοκτήτη με εθελοντικές υπηρεσίες άνευ αξιοπιστίας και από την άλλη φορολογεί εμμέσως τον ιδιοκτήτη ζώων με τα έκτακτο χαράτσι των 3 ευρώ. Δηλαδή στην εποχή της περικοπής μισθών και της ραγδαίας αύξησης των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού επιλέγεται άλλο ένα χαράτσι, το οποίο μόνο κίνητρο δεν αποτελεί για τον ιδιοκτήτη ζώων. Αντιθέτως, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μία από τις αιτίες εγκατάλειψης ζώων και διόγκωσης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας

      Από την κατάθεση του νομοσχεδίου  προς διαβούλευση προσπαθούμε να πληροφορηθούμε με ποιους κτηνίατρους συνεργάστηκε ο κ. Σκανδαλίδης για τη σύνταξη αυτού του νομοσχεδίου. Τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο δεν τον κάλεσε. Το ΓΕΩΤΕΕ δεν το κάλεσε. Την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων δεν την κάλεσε, την Πανελλήνια Κίνηση Ζωόφιλων, την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αν. Αττικής, το Σωματείο Αδέσποτων Ζώων Καλλιθέας, δεν τους κάλεσαν. Σύμβουλο κτηνίατρο στο Υπουργείο Γεωργίας δε διαθέτει. Ποιος συνέταξε το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τα άρθρα κτηνιατρικής φύσεως; Ο κ. Σκανδαλίδης συμβουλεύεται κάποιους φίλους του που απλώς έχουν ζώα στην ιδιοκτησία τους ή μήπως διαμορφώνει πελατειακές σχέσεις και εξαργυρώνει γραμμάτια σε συγκεκριμένες φιλοζωικές οργανώσεις; Εκτός κι αν ο Υπουργός έχει και γνώσεις κτηνιατρικής και συνέταξε ο ίδιος το νομοσχέδιο, οπότε επιφυλασσόμαστε να τον καλέσουμε στην επόμενη ημερίδα μας ως κύριο ομιλητή.

      Ως  γίνεται αντιληπτό, η νοοτροπία του  πολιτικού συστήματος–  πελατειακού συστήματος, της ψηφοθηρίας με κάθε μέσο δεν αλλάζει  όσο παραμένουν σε αυτό άνθρωποι που  το «υπηρετούν» άνω  των 30 ετών και αντιλαμβάνονται  μόνο το προσωπικό  συμφέρον τους. Η πρώην υπουργός, κα Μπατζελή, προσπάθησε και κατόρθωσε εν μέρει να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία προς τις κοινοτικές οδηγίες μέχρι να την κατασπαράξουν τα παλαιοκομματικά στελέχη. Η κα Αποστολάκη συνέχισε προς αυτήν την κατεύθυνση και φυσικά απομακρύνθηκε. Έτσι επιστρέψαμε στα σίγουρα χέρια του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος περιτριγυρισμένος προφανώς από αυλικούς, άσχετους, όμως με τη φύση του αντικειμένου, προχωρά σε ψήφιση νόμου για τα αδέσποτα ζώα.Ο νόμος αυτός είναι αντίθετος με τις κοινοτικές οδηγίες, όπως άλλωστε αναλύθηκε ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από την Πρόεδρο του Π.Κ.Σ, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ και άλλους φορείς.

      Ευθύνες φέρει και ο  κ. Ροντούλης, ο οποίος προσκολλημένος στο  άρμα της κυβέρνησης και στην επιθυμία για εξουσία, απέδειξε ότι τα δάκρυα του ίδιου και του κόμματός του για τους έλληνες επαγγελματίες ήταν κροκοδείλια.

      Αυτό  που πραγματικά μας προκαλεί αγανάκτηση και λύπη, ανεξάρτητα από την τύχη του νόμου, είναι η νοοτροπία  που διέπει τους πολιτικούς και η  έλλειψη σεβασμού σε φορείς και θεσμούς. Και πάνω από όλα ανησυχούμε για την πραγματική τύχη των ζώων. Γιατί σε αντίθεση με τους επαγγελματίες για το προσωπικό τους συμφέρον πολιτικούς, οι θέσεις και οι απόψεις του Π.Κ.Σ. είναι αποδεδειγμένο ότι δε διέπονται από κάποια συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά από επαγγελματισμό, πραγματική κοινωνική συνείδηση και προσφορά. 

      Η Πρόεδρος του Π.Κ.Σ.

      Α. Τραχήλη 
επιστροφή