22/01/2010

Δελτίο Τύπου ΑΚΚΙ

Το ΔΤ της ΑΡΠΑ ορθώς τιτλοφορείται «Να πάει αλλιώς...», διότι και εμείς αυτό τους λέμε... «Να πάνε αλλιώς ...» και όχι όπως μέχρι τώρα που λένε ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. Σύμφωνα με την ΑΡΠα η παρούσα ΔΕ τα κάνει όλα λάθος! Δεν συμφωνούν σε τίποτα και διαφωνούν στα πάντα.  Θυμήθηκαν μέχρι και το 2004 για να μας επιπληξουν τη στιγμή που μόλις πριν λίγους μήνες, για πολλοστή φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων κτηνιάτρων είπε ότι «Πάμε καλά»... Προφανώς δεν πήραν το μήνυμα και συνεχίζουν να "πηγαίνουν αλλιώς"... Επειδή δεν μπορούμε να τους παρακολουθούμε στον κατήφορο που έχουν πάρει θα τους απαντήσουμε μόνο στην εξής κατηγορία εναντίον μας:

«η νομοθέτηση της κτηνιατρικής συνταγής (Υπ. Απόφαση 314738/09) έρχεται να αφαιρέσει -υπό τις ζητωκραυγές δυστυχώς του ΠΚΣ- από τον (Δημόσιο) Κτηνίατρο το εκ του πτυχίου αποκτηθέν δικαίωμα της συνταγογράφησης»

Προφανώς οι της ΑΡΠΑ δεν αντιλαμβάνονται ότι περνάει ανεπιστρεπτί η εποχή χορηγήσεως ανεξέλεγκτα φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση και χωρίς υπογραφές κτηνιάτρου, ο οποίος θα αναλαμβάνει την ευθύνη χορηγήσεως φαρμάκων, και εισερχόμαστε στην εποχή, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, της ανάληψης ευθύνης για τη χορήγηση κτηνιατρικών φαρμάκων σε παραγωγικά ζώα.

Η ΑΡΠΑ,  ενώ δηλώνει ότι αποδέχεται τα ανωτέρω ως θέση, ζητά την άμεση απόσυρση του νόμου. Προσοχή συνάδελφοι. Πρώτο αίτημά της δεν είναι η βελτίωση ή τροποποίηση του Νόμου. Είναι η κατάργηση του νόμου, δηλαδή, έως ότου ψηφισθεί νέος νόμος, η επαναφορά του έως τώρα καθεστώτος, δηλαδή η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ευθύνη κανενός.

Ποιος ωφελείται όμως από την αθρόα χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση και χωρίς ευθύνη κτηνιάτρου; Η απάντηση είναι προφανής. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες φοβούνται μείωση των πωλήσεώς τους από τη στιγμή που ο κάθε κτηνίατρος θα γνωρίζει ότι αναλαμβάνει ευθύνη με τη συνταγογράφηση για ο,τιδήποτε συμβεί στα συγκεκριμένα ζώα.

Βεβαίως αντιλαμβανόμεθα την δυσκολία των υπαλλήλων των φαρμακευτικών εταιριών  να αντιταχθούν στα συμφέροντα των εργοδοτών τους, ας είναι όμως ξεκάθαροι και ας μην καλύπτονται πίσω από αστείες δικαιολογίες.

Ας βγούνε πλέον οι μάσκες και ας είμαστε ειλικρινείς με τους συναδέλφους μας. Με το συγκεκριμένο νόμο οι ιδιώτες κτηνίατροι θα περιθάλπουν και θα θεραπεύουν τα ζώα και οι δημόσιοι κτηνίατροι θα ελέγχουν για λόγους δημόσιας υγείας εάν η θεραπεία είναι σύμφωνη με τους κανόνες της κτηνιατρικής επιστήμης. Άλλωστε, αυτό προέβλεπε για τους δημοσίους κτηνιάτρους ο ιδρυτικός νόμος των κτηνιατρικών διευθύνσεων των νομαρχιών. Τον έλεγχο, όχι την περίθαλψη. Επειδή, όμως, τις προηγούμενες δεκαετίες δεν υπήρχαν κτηνίατροι ιδιώτες σε κάθε, έστω και μικρή επαρχιακή, πόλη, όπως συμβαίνει σήμερα, οι δημόσιοι κτηνίατροι - και προς τιμήν τους - αναλάμβαναν και το ρόλο του περιθάλποντος κτηνιάτρου. Σήμερα, όμως, αυτή η ανάγκη δεν υφίσταται.

Με ανακοινώσεις, σαν αυτή που εξέδωσε η ΑΡΠΑ, ουσιαστικά στηρίζει τις βιομηχανίες φαρμάκων. Κατά τα άλλα, βαυκαλίζεται ότι πρόκειται περί ριζοσπαστικής αριστερής κίνησης. Ίσως έτσι ξεκίνησε. Η ιδεολογία των κυρίων εκπροσώπων της πλέον έχει αλλάξει και δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν.

Γι αυτό λοιπόν τους καλούμε να "Πάνε αλλιώς..." και να έρθουν μαζί μας, για να γίνει ο Σύλλογος ακόμα δυνατότερος

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ

ΥΓ. Είναι η τελευταία, εκτός απροόπτου, φορά που ασχολούμαστε μαζί τους μιας και στο χρόνο που αφιερώνουμε για τον Σύλλογο, έχουμε σοβαρότερες δουλειές να κάνουμε από το να απαντάμε συνέχεια στα ίδια και τα ίδια... τα ίδια για τα οποία η πλειοψηφία των κτηνιάτρων έχει αποφανθεί επανειλλημένα...
επιστροφή