09/11/2009

«FVE - UEVP - Στοκχόλμη - Νοέμβριος 2009»

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ – FVE ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ - UEVP

2009-10-18

      Ο  Σουηδικός  Κτηνιατρικός  Σύλλογος φιλοξένησε  τις  γενικές συνελεύσεις  των  FVE,  UEVP,  UEVH,  EASVO  και  EVERI  στη νεφοσκεπή και πανέμορφη Στοκχόλμη.  Η  κτηνιατρική  ηγεσία της  Σουηδίας  γιορτάζοντας  τα  150  χρόνια ίδρυσης του συλλόγου τους  και επ’ ευκαιρία της Κοινοτικής  Προεδρίας,  έθεσαν  ως  προτεραιότητες  την  υγεία  των  ζώων,  τις  περιβαλλοντικές  αλλαγές  και  το  ρόλο  των  κτηνιάτρων,  την  μεταφορά των  ζώων  εντός  Ευρώπης,  θέματα  σφαγείων,  μέτρα  βιοασφάλειας,  υγειονομικό  πακέτο  και  εκπαίδευση.

      Σε  όλες  τις συνελεύσεις  της  FVE  προσκαλούνται οι εκάστοτε  πρόεδροι  των WVA,  AVMA,  EAVEE  και  EBVS.

      Ο πρόεδρος της  WVA  και πρώην πρόεδρος  της FVE,  Dr  Tjeerd  Jorna  έδωσε  την  προσωπική  του  υπόσχεση  για  άμεση  συνεργασία  μεταξύ  των  δυο  οργανόσεων.

      Ο πρόεδρος της  AVMA  Dr  James  Cook,  εξέφρασε  έντονα  την  ανησυχία του για την επίδραση  της οικονομικής κρίσης  στην  κτηνιατρική εκπαίδευση.

      Οι  βασικές προτεραιότητες  για  το  επόμενο  διάστημα  των  FVE  και UEVP  είναι:  
        1.  Η κτηνιατρική εκπαίδευση
        2. Η  ετήσια  κτηνιατρική  υποχρεωτική  επισκεψιμότητα των εκτροφών

Πάνω  σε  αυτούς  τους  δυο  άξονες  εντάσσονται  πλήθος  δραστηριοτήτων  σε  επίπεδο  Ε.  Κοινοβουλίου,  Commission,  επιτροπών,  εθνικών  συλλόγων  και  άλλων  κοινωνικών  εταίρων.

      Η  FVE  αναζητά κτηνιάτρους Ευρωβουλευτές να  προωθήσουν τα  κτηνιατρικά αιτήματα.

      Επίσημοι  προσκεκλημένοι  παρουσίασαν  ενδιαφέρουσες  ομιλίες.

    * Ο  Πανεπιστημιακός   Dr  Pekka  Olson, κτηνίατρος  ζώων  συντροφιάς  και  συνεργάτης  ασφαλιστικής  εταιρίας  για  τα  ζώα,  έδωσε  στατιστικά  στοιχεία  για  τη  Σουηδία.  Τέθηκαν πολλές  ερωτήσεις   για τους  τομείς  ασφάλειας,  τον ρόλο  των κτηνιάτρων  και το  εύρος της ασφαλιστικής  κάληψης.  Η σουηδική  ασφαλιστική εταιρία Agria  ιδρύθηκε  το  1890  και  υπάρχει  συνεργασία  μεταξύ  κτηνιάτρων  και  οργανόσεων  ιδιοκτητών  ζώων.  Το  80%  των ζώων  έχουν ασφαλιστική κάλυψη.  Το  1924  έγινε  η πρώτη  ασφάλιση  σκύλου  και  το  1972 γάτας.
    * Ο καθηγητής  Dr  Dan  Larhammar  του  πανεπιστημίου  της  Ουψάλα  αναφέρθηκε  στο  θέμα “ Επιστήμη  εναντίον  μη-επιστήμης στην  κτηνιατρική”  επικεντρώθηκε  στις  δίαφορες  μορφές  εναλλακτικών  θεραπειών,  ενημέρωσε  ότι στη Σουηδία  δεν  επιτρέπεται  οι  κτηνίατροι  να χρησιμοποιούν  την  ομοιοπαθητική  και  οι  γιατροί  στα  μικρά  παιδιά.  Επίσης  μας  ενημέρωσε  ότι  υπάρχει  λίστα  επιτρεπόμενων  εναλλακτικών θεραπειών. Καταλήγοντας  πρόσθεσε  ότι κατά  τη  γνώμη του η   ομοιοπαθητική  αθετεί  οτιδήποτε  γνωρίζουμε  για  τα  φάρμακα,  τη  φυσική  και  τη  φυσιολογία,  και  μας  επισήμανε  ότι  δεν  πρέπει  να ξεχνάμε  ότι  “η  υποχρέωση  απόδειξης  ανήκει  στον  ενάγοντα”
    * H  Dr  Christina Greko  με  PhD  στην κτηνιατρική  μικροβιολογία  μας  μίλησε  για  την  αντιμικροβιακή  διαχείριση – στρατηγική  εναντίον  της  αντίστασης  των  αντιμικροβιακών.  Μια  πολύ  ενδιαφέρουσα  επίκαιρη  ομιλία  για τη  χρήση και πώληση  των αντιμικροβιακών στην  κτηνιατρική,  την πολυφαρμαρμακία,  την κατάχρηση από κτηνιάτρους και εκρτοφείς και την θεαματική αύξηση  κατά  11%  τον τελευταίο χρόνο του σταφυλόκοκκου Αureus  σε  ζώα  συντροφιάς  και  την  αντανάκλαση  στον  ανθρώπινο  πληθυσμό.  Επεσήμανε  ότι  οι  θεραπείες  με  αντιμικροβιακά  πρέπει  να βασίζονται  πάνω  σε  μικροβιολογικά  αποτελέσματα.

    Τα σημαντικότερα  θέματα της συνέλευσης είναι.

   1. Υγεία τών ζώων.-Δημόσια Υγεία. Σ τόχος όλων μας είναι ένας κοινός Ευρωπαικός Νόμος γιά τήν υγεία τών ζώων.Στον  υπάρχοντα νόμο τα προβλήματα είναι πολλαπλά,όπως οι μή ξεκάθαρες υπευθυνότητες,οι πολυπλοκότητες τής νομοθεσίας, η ακαμψία σε περιπτώσεις επιδημιών, οι πιεστικές εφαρμογές, περιορισμένη σύγκλιση απόψεων με τα διεθνή standards, προβλήματα στο ενδοκοινοτικό εμπόριο κλπ. Η FVE εστιάζεται σε θέματα κτηνιατρικής εκπαίδευσης ( στο κρατικό και ιδιωτικό τομέα) , τη θέση του κτηνιάτρου, το πλάνο των επισκέψεων στίς εκτροφές και την υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων.

      Σαφής αναφορά  και συζήτηση έγινε για την ευημερία των ζώων κατά τη σφαγή, τον τρόπο αναισθητοποίησης, τη διαδικασία και πιστοποιητικά σφαγής, τίς εισαγωγές απο τρίτες χώρες, τις επείγουσες θανατώσεις ζώων ,τον ευνουχισμό των χοιριδίων και τη μεταφορά των ζώων.Ειδικά για το μεγάλο πρόβλημα των οδικών μεταφορών φαίνεται οτι ο χρόνος ταξιδιού των ζώων θα ευθυγραμμισθεί με το χρόνο εργασίας του οδηγού των φορτηγών (20 ώρες ταξίδι και 9 ώρες ξεκούραση) ,η πυκνότητα χώρου ανά ζώο,  για τα πρός σφαγή ζώα ανώτατος χρόνος οι 9 ώρες και εξεύρεση νομικής βάσης για σύστημα Νavigation παρακολούθησης των φορτηγών.Υπάρχει μεγάλη πίεση απο φιλοζωικές οργανώσεις στην Ευρώπη για τις συνθήκες οδικής  μεταφοράς των ζώων και η FVE έχει επαφές και συσκέψεις με αυτές.Μεγάλη συζήτηση έγινε για την μεταφορά τών κουταβιών.Κυκλοφόρησε ερωτηματολόγιο με πρωτοβουλία των κρατικών κτηνιάτρων της FVE ( δεν συμμετέχει Έλληνας κρατικός συνάδελφος εδώ) πού διερευνίστηκε το παράνομο εμπόριο τών κουταβιών και οι επιπτώσεις στην υγεία τους και στην ευημερία τους.

      Δύο στοχευμένες  ερωτήσεις τέθηκαν

      Η πρώτη πρός τους κρατικούς  κτηνιάτρους, κατά πόσο υπάρχει συνοριακός έλεγχος,έλεγχος  τών εκροφέων, pet shops και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

      Η δεύτερη πρός τους ιδιώτες κτηνιάτρους καθώς αυτοί έρχονται κυρίως πρώτα σε επαφή με τα ζώα.

      Στίς απαντήσεις των κρατικών κτηνιάτρων διαφόρων χωρών  δηλώνεται οτι συμβαίνει παράνομο εμπόριο περιστασιακά η συχνά  και μερικοί δεν το γνωρίζουν.Κουτάβια έρχονται παράνομα απο διάφορες χώρες με υπεύθυνες τις αρμόδιες αρχές ,οι δε έλεγχοι που γίνονται σε κάποιες χώρες εντοπίζονται και σε κάποιες άλλες όχι.Τα ζώα η δεν θα είναι εμβολιασμένα η σε νεαρά ηλικία η με μή σωστό τρόπο.Κάποια δεν έχουν σήμανση,δεν έχουν βιβλιάριο εμβολιασμού, έχουν κομμένα αυτιά και ουρές,έχουν προβλήματα υγείας και ευζωίας,οι δε κανονισμοί για τούς εκτροφείς διαφέρουν πολύ απο χώρα σε χώρα,μη έλεγχοι των pet shops και μεγάλη δυσκολία στον έλεγχο των διαδικτυακών πωλήσεων.Η αδειοδότηση των εκτροφέων διαφέρει πολύ,η επιθεώρηση τους είναι μαύρη τρύπα, σε κάποιες χώρες γίνεται κάθε 2 χρόνια ,στίς μισές χώρες δεν γίνεται καθόλου παρά μόνο μετά απο καταγγελία, τά δε pet shops ελέγχονται ελαφρώς περισσότερο και τα προβλήματα υγείας-υγιεινής είναι πολλά.Οι διαδικτυακοί έλεγχοι είναι ανεπαρκείς,εκτός απο κάποιες προσωπικές πρωτοβουλίες κρατικών κτηνιάτρων.

      Γιατί συμβαίνουν όλα τα ανωτέρω?

      Γιατί δεν  ειναι στις προτεραιότητες των κρατικών αρχών, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση κουταβιών, είναι δύσκολος ο έλεγχος,υπάρχει υπευθυνότητα της αστυνομίας δίωξης διαδικτυακού εγκλήματος και σύνδεση με ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ......

      Μεγάλη συζήτηση έγινε πάνω στίς ειδικές διαδικασίες  μετεφοράς των ζώων συντροφιάς σε Μ Βρεττανία, Σουηδία, Ιρλανδία και Μάλτα.

      Ο Άγγλος ομιλητής και οι κρατικές Αγγλικές αρχές ζητούν επίμονα ,παράταση μέχρι το 2012 , της εξαίρεσης ελεύθερης μετακίνησης των ζώων συντροφιάς και ειδικές διαδικασίες πού όλοι μας γνωρίζουμε...Επικαλούνται τους ελλιπείς κτηνιατρικούς ελέγχους στίς πύλες εισόδου κρατών μελών(βλέπε Ελλάδα-Αστακός).Σε τοποθέτησή μας επισημάναμε οτι η Ελλάδα είναι απαλλαγμένη λύσσας εδω και πολλά χρόνια ,είναι υποχρεωτικός ο ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός και προτείναμε η ορολογική εξέταση θα μπορούσε να χρησιμεύσει στο να μην υπάρχει χρόνος αναμονής για το ταξίδι του ιδιοκτήτη και του ζώου. Είναι βέβαιον όμως  με  το λόμπυ τους θα το πετύχουν, με την πολιτική βαρύτητά τους και την οργανωτικότητά τους.

      Το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης της Βρεττανίας επιμένει στην αναγκαιότητα τού ορολογικού ελέγχου για τη λύσσα στα ζώα πού θα εισέρθουν στό έδαφός της , ενώ δεν είναι υποχρεωτικός ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων συντροφιάς στη χώρα αυτή..........

      Η Ευρωπαική  αρχή EFSA πού διεξήγαγε έρευνα ανάλυσης κινδύνου για τη λύσσα μιλά για επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς.Σε κάποιες χώρες της Βαλτικής και Ρουμανία- Βουλγαρία υπάρχουν προβλήματα.

      Στην αναφορά  του Ευρωπαικού φορέα FVO περι κτηνιατρικού ελέγχου στίς πύλες εισόδου της Ελλάδας πού σημειώνονται τεράστιες ανεπάρκειες με συνέπειες πρόστιμα, αποκλεισμός προιόντων και εκμετάλλευση αυτού του γεγονότος απο άλλες χώρες ,τοποθετηθήκαμε δηλώνοντας οτι η ανεπάρκεια προσωπικού λόγω μη  οικονομικών πόρων θα βελτιωθεί εντός του χρόνου που έθεσε ο Κοινοτικός Ελεγχος.

      Η  FVE ,επιτέλους ,συνιστά έρευνα για την διάδοση ασθενειών πού μεταδίδονται με τσιμπούρια και θα αναπτύξει στρατηγικό πλάνο για το θέμα , στά πλαίσια τού moto <η πρόληψη είναι καλλίτερη της θεραπείας>                                                                                      

   2.Φάρμακα.  Μετά απο διαβουλεύσεις μηνών και μηνών στο Κοινοβούλιο και Συμβούλιο έχουμε τη λίστα φαρμάκων για τα ιπποειδή.Ομως πολλοί κτηνίατροι δεν είναι ενήμεροι της λίστας και πώς να τη χρησιμοποιήσουν.

      Αντίσταση στά αντιμικροβιακά. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες γιά την επίδραση χρήσης των κτηνιατρικών αντιμικροβιακών στή δημόσια υγεία.

      Εντονος προβληματισμός σε αυτό  το θέμα και πολύ συζήτηση. Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα  είναι .Η κτηνιατρική συνταγογράφιση κινολών και 4ης γενιάς κεφαλοσπορινών να γίνεται μετά απο αντιβιογράμματα.

      Υπάρχει ειδικό έντυπο Ευρωπαικής  Πλατφόρμας για την υπεύθυνη  χρήση των φαρμάκων στά ζώα.

   3.Κτηνιατρική εκπαίδευση – Τρέχουσες εξελίξεις.

      Η προπτυχιακή και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι η βάση , το μέλλον και το κλειδί γιά διατήρηση της ποιότητας και αξιοπιστίας του επαγγέλματός μας.

      Η Ευρωπαική νομοθεσία σχετικά με την υγεία των ζώων,την ασφάλεια των τροφίμων και την συνταγογράφηση των  κτηνιατρικών φαρμάκων είναι καλά εναρμονισμένη και συχνά αναφέρει τιν κτηνίατρο σάν τον αρμόδιο επαγγελματία. Αλλά η Ευρωπαική νομοθεσία για την κτηνιατρική εκπαίδευση και τα επαγγελματικά προσόντα είναι περιορισμένη και ξεπερασμένη.

      Η οδηγ 2005/36/ΕC που αναφέρεται στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είναι γενική. Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίσουν αυτόματα τα επαγγελματικά προσόντα απο άλλα κράτη, Ομως αυτό θα πρέπει να εξαρτάται απο την εναρμόνιση της κτηνιατρικής εκπαίδευσης τονίστηκε στη γενική συνέλευση των επαγγελματικών κτηνιατρικών συλλόγων της ΕΕ. Ετσι λοιπόν στήν οδηγία τίθενται η 5ετης minimum εκπαίδευση και τα minimum προσόντα αποφοίτησης αλλά φαίνεται οτι η υποστήριξη της ελεύθερης διακίνησης υπηρεσιών είναι σε πρώτο πλάνο και η ποιότητα  τών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών και προσόντων σε δεύτερο.

      Η FVE μαζί με τούς πανεπιστημιακούς ΕΑΕVΕ και τούς ειδικευμένους ΕΒVS συνεργάζονται για την κτηνιατρική εκπαίδευση και την εθελοντική αξιολόγηση – πιστοποίηση των κτηνιατρικών σχολών.

      Στόχοι     Αναγνώριση του συστήματος αξιολόγησης των σχολών απο τίς

                      Εθνικές αρμόδιες  αρχές.

                      Αναθεώρηση της  Ευρωπαικής νομοθεσίας  για την κτηνιατρική

                      Εκπαίδευση λαμβάνοντας  υπ όψιν τίς  εξελίξεις στήν

                      Εκπαίδευση και  τα καθήκοντα πού  επίσημα ανατίθενται  σε μάς.

                      Ενιαία πτυχία  πού αποκτώνται  από σχολές με ελλείψεις στή βασική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να αναγνωρίζονται αυτόματα

   Διαφαίνεται η πρόθεση που λέει.Αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων (ελεύθερη εγκατάσταση κτηνιάτρων ) μόνο απο αποφοίτους πιστοποιημένων κτηνιατρικών σχολών.               

    4.Διαρκής επιμόρφωση.-ΔΕ

   Οταν μιλάμε για διαρκή επιμόρφωση σε Ευρωπαικό επίπεδο ,ενοούμε την ύπαρξη πάνω απο όλα  Έθνικής  Έπιτροπής.Ενοούμε οτι η σύνθεσή της σημαίνει συμμετοχή θεσμικών  φορέων του κλάδου.Ενοούμε οτι επαγγελματίες, Πανεπιστήμια και νομικό πρόσωπο θα είναι ο κορμός της επιτροπής.Γιατί? Γιατί η ύπαρξη νομικού προσώπου προσδίδει νομιμότητα ,αξιοκρατία και κύρος.

   Σημαντική έρευνα  περί διαρκούς  επιμόρφωσης ανά τις χώρες της ΕΕ έγινε απο την UEVP με καυτά ερωτήματα και απαντήσεις.

   Σύστημα διαρκούς επιμόρφωσης  έχουν 19 χώρες και μόνο 3 δεν  έχουν.

   Ομόφωνα θα ήθελαν την ύπαρξη συστήματος.

    Το 60% οχι υποχρεωτική ,το 40% υποχρεωτική

     Σε όλες σχεδόν τις χώρες  συνιστάται είτε απο τους επαγγελματικούς  συλλόγους,είτε απο αρμόδιες αρχές,  είτε απο επιμελητήρια.

     Οι περισσότερες χώρες δεν  νομίζουν οτι τα επόμενα 5 χρόνια  να γίνει υποχρεωτική.

     Το σύστημα καταμέτρησης αλλού είναι ώρες ,αλλού points.

     Η πλειοψηφία των κρατών μελών  έχει  εθνική επιτροπή πού συμμετέχουν  επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωπος επιμελητηρίου.

     Οι εκπαιδευτές αξιολογούνται  στις περισσότερες χώρες ( 12-9) , αλλά δεν πιστοποιούνται (6-13).

     Η ΔΕ δεν σχετίζεται με την  άδεια άσκησης επαγγέλματος.

     Στις περισσότερες χώρες υπολογίζεται  ετησίως οτι έχει τεθεί το 20ωρο.

    Το site της FVE είναι www.fve.org όπου υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για όλα τα θέματα που μας αφορούν.Είμαι στη διάθεση σας για πιό λεπτομερή  ενημέρωση στη διεύθυνση eleftpap@otenet.gr

        Ελευθερία Παπαδοπούλου

επιστροφή