09/07/2009

«2ο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού, 2-4 Οκτωβρίου 2009, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πειραιάς»


 

2ο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού

2, 3, 4 Οκτωβρίου 2009

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

 
ΧΑΡΑΖΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣ


ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

 
ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ


ΑΡΓΥΡΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο τομέας της κτηνοτροφίας στη χώρα μας είναι στενά συνδεδεμένος με την ελληνική ύπαιθρο, με τους ανθρώπους της, με την ίδια την κοινωνική οργάνωσή της. Τα παραδοσιακά προϊόντα της ζωικής παραγωγής, με πρώτα το γάλα, τα τυροκομικά και το κρέας, αποτελούν έναν ανεκτίμητο διατροφικό θησαυρό, λόγω της ποιότητάς τους, της διατροφικής αξίας τους, αλλά και της γαστρονομικής υπεροχής τους.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι, πέραν της φέτας η οποία είναι διεθνώς γνωστή και το όνομά της είναι πλέον κατοχυρωμένο ως αποκλειστικά ελληνικό, είκοσι ακόμα ελληνικά τυριά είναι κατοχυρωμένα ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας να παράγει ζωικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών, είναι μεγάλες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα η γεωγραφική διαμόρφωση της χώρας και η σύγχρονη τεχνολογία.

Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα καλύπτει το 27% στο ισοζύγιο της αγροτικής μας παραγωγής σε αντίθεση με τη φυτική παραγωγή που καλύπτει το 70%. Η αναλογία αυτή αποτελεί μια δυσμενή στρέβλωση, δεδομένου ότι στα περισσότερα γεωργικά προϊόντα υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης (παράγουμε πολύ περισσότερο από ότι μπορούμε να προωθήσουμε στην ελληνική και στις ξένες αγορές), ενώ αντιθέτως στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων η χώρα μας εισάγει τεράστιες ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικών και τυροκομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο της  ελληνικής οικονομίας και τους έλληνες κτηνοτρόφους.

 
Παρόλα αυτά, χιλιάδες οικογένειες που ζουν στην ελληνική επαρχία έχουν ως κύριο ή αποκλειστικό επάγγελμα την κτηνοτροφία η οποία αποτελεί στην κυριολεξία τον «αιμοδότη» περιοχών που είναι άγονες, απομακρυσμένες και μειονεκτικές.

Από την άλλη, η ελληνική κτηνοτροφία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες μικρές και μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ξεκινώντας από τα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα μικρά περιφερειακά τυροκομεία και καταλήγοντας στις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος, ο τομέας των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων έχει να επιδείξει αξιοζήλευτη δυναμική.

 

 

ΤΟΠΟΣ
ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009
Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009
Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
2 Οκτωβρίου 2009: 12:00 – 21:00
3 Οκτωβρίου 2009: 10:00 – 21:00
4 Οκτωβρίου 2009: 10:00 – 20:00


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

 Αντώνιος Κολιόπουλος

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού
Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού

 

Με εφόδια την εμπειρία από το επιτυχημένο 1ο Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού, αλλά και τις πλείστες των εκδηλώσεων που αφορούν στα εθνικά γεωργικά μας προϊόντα, προχωρούμε μαζί με τον ΕΛΟΓΑΚ τον προσεχή Οκτώβριο στη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού.

Το Φεστιβάλ αποτελεί τον κεντρικό τόπο συνάντησης των επιχειρήσεων, διακινητών, επιστημόνων και όλων όσοι εμπλέκονται στη χώρα μας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.

Οι στόχοι για το 2ο Φεστιβάλ έχουν μπει πιο ψηλά και προσβλέπουμε στην καθολική συμμετοχή του κλάδου για την προώθηση των προϊόντων του και για την κατάθεση προβληματισμών και προτάσεων που θα βοηθήσουν στην επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που τον απασχολούν.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία

 

 

 Πολυνείκης Φάσσας

Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού
Γάλακτος & Κρέατος

Η επιτυχία της διοργάνωσης του πρώτου φεστιβάλ, η πλήρης αποδοχή και ευρύτατη συμμετοχή από τους ασχολούμενους με το γάλα και τα τυριά ανθρώπους, δημιούργησε τις προϋποθέσεις της καθιέρωσης και της επανάληψης της προσπάθειας.

Το φετινό δεύτερο φεστιβάλ ελληνικού γάλακτος και τυριού διοργανώνεται μια χρονιά που η Ελληνική κτηνοτροφία περνάει δύσκολες στιγμές, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, και πιστεύουμε ότι η ποικιλία των θεμάτων του συνεδρίου και οι παράλληλες εκδηλώσεις θα κινήσουν το ενδιαφέρον για περισσότερες συμμετοχές και περισσότερους επισκέπτες.

 Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθεί και να επιβεβαιωθεί η κορυφαία ποιότητα των τυριών του Ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του, οι δε καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν την απαράμιλλη γεύση και αγνότητα των παραδοσιακών μας προϊόντων και να επιβεβαιώσουν την εδραιωμένη αντίληψη στον Έλληνα καταναλωτή της ανωτερότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από ‘’Ελληνικό γάλα’’.                                               



ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ & ΤΟ ΤΥΡΙ

Η 2η Έκθεση για το γάλα και το τυρί έχει σκοπό να συγκεντρωθούν και να παρουσιαστούν στους επαγγελματίες του χώρου και στο κοινό αγνά και υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και νέες τεχνολογίες.


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

 

*        Επιχειρήσεις και εταιρίες επεξεργασίας γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων

*        Εταιρίες επεξεργασίας γάλακτος

*        Τυροκομεία

*        Επιχειρήσεις και εταιρίες επεξεργασίας γάλακτος για την παραγωγή γιαούρτης

*        Εταιρίες κατασκευής η αντιπροσώπευσης γαλακτοκομικών και τυροκομικών μηχανημάτων

*        Εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης εξοπλισμού συσκευασίας και τυποποίησης

*        Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή το τυρί και το γάλα

*        Επιχειρήσεις και εταιρίες Παραγωγής βιολογικού τυριού και γάλακτος

*        Κάθε είδους εταιρία που σχετίζεται με το γάλα και το τυρί

*        Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος

*        Δήμοι όπου η κύρια παραγωγή τους είναι η κτηνοτροφία

*        Δημόσιοι οργανισμοί, Επιμελητήρια,  Νομαρχίες και Περιφέρειες

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


Αιγοπροβατοτροφία στην Ευρώπη και  στην Ελλάδα: Προβλήματα και τάσεις

 

·

επιστροφή